Fattiga barn...

... har fattiga föräldrar.
.
Såg på TV:n i morse att det finns 200.000 fattiga barn i Sverige... ingenting som förvånar mig ett endaste dugg... vi på VågaVa är ju med i ett fattigprojekt där vi har diskuterat dessa problem under en tid nu... och det finns saker som vi är rörande överens om... en av dessa är att klasskillnaderna i Sverige har ökat... de fattiga har med andra ord blivit... både fler och föga förvånande... fattigare.
.
När man pratar med barn som lever i fattiga familjer så kom det fram en för mig tänkvärd grej... bland det jobbigaste med att vara fattig var enligt dessa barn utanförskapet... att inte kunna hänga med på bio... inte så mycket för att se filmen utan mer för gemenskapen att göra någonting tillsammans... en annan sak som kom fram var att bland det värsta som kunde hända dessa barn var att inte ha möjlighet att kunna koppla upp sig på nätet... då var man verkligen utanför.
.
Vi på VågaVa tänker försöka påverka politikerna i Halmstad och Ljungby om att det borde vara en mänsklig rättighet i ett modernt samhälle att ta del av internet... och att vi föreslår att varje kommun i vårt avlånga land erbjuder sina medborgare fritt internet... vilket i långa loppet skulle vara lönsamt även för kommunerna... det ska naturligtvis inte vara en ekonomisk fråga att vara uppkopplad... utan en mänsklig rättighet.
.
Ett fritt internet är en bra affär för alla... och motverkar samtidigt klasskillnader.
.
Fattiga barn har fattiga föräldrar och fattiga föräldrar har fattiga barn... och det är förknippat med stor skam att vara fattig... det är inget man vill prata om... och det kan vara ganska jobbigt att föra ett samtal med en gammal klasskompis på stan om man är arbetslös... den första fråga är ju nästan alltid... "vad jobbar du med?"... och det är inte så jävla skoj att berätta att man är arbetslös... eller ensamstående förälder... eller sjukskriven... eller utförsäkrad från försäkringskassan... eller... ja ni fattar... fattigdom och utanförskap har många namn... men känns ofta ungefär på samma sätt... som en stämpel i pannan... misslyckad.

Kommentarer :

#1: Gabriella

Detta är så sorgligt att det blivit så här. Ser ju en del pg.a mitt jobb. och tycker att man glömmer bort barnen på många sätt. ska inte utveckla det vidare här men har ofta en ilska och frustration i mig. men det här med fritt internet är en himla bra ide. I skolan förväntar man ju sig att alla barn har tillgång till det och då borde det vara självklart att alla ska ha det oavsett fattigdom. Men då behövs det en dator också. Kram Gabriella.

skriven
#2: peter

Fritt internet är ett rättvisekrav... och visst behövs det en dator för att kunna koppla upp sig... men vi får ta en sak i taget ;-)



kram

peter

skriven

Kommentera inlägget här :