Förkylt...

... är namnet.
.
Näsan rinner och min hosta hänger i... jag är och har varit förkyld ett litet tag nu... nu är väl inte jag den som tycker att en förkylning är hela världen och knappast något som får mig att stanna hemma från jobbet... mina egna bastukurer som jag med en dåres envishet tror ska göra mig helt frisk funkar till min stora förvåning fortfarande konstigt nog inte riktigt som jag vill... näsan rinner fortfarande.
.
Prosit...
 

Tillit...

... är ett resultat.
.
Att kunna känna tillit till sig själv, andra människor och livet i största allmänhet är enligt mig ett resultat av dina egna handlingar... många var vi väl som ville att alla runt omkring oss skulle lita på oss den dagen då vi beslutade oss för att bli drogfria... döm om vår förvåning när så inte blev fallet... att det oftast berodde på att vi hade lovat våra kära och nära detta otaliga gånger förut och misslyckats glömde många av oss bort... och visst var det frustrerande att människorna i vår närhet inte riktigt vågade lita på att det skulle funka denna gången heller... men med tiden så vände det... när dagar blev till veckor och veckor blev till månader så började det hända saker... tilliten växte... och idag så vågar t.o.m. jag lita på andra människor... känna tillit till mig själv och livet i största allmänhet... skönt.
.
Tillit är en härlig känsla.
 
 

Gamla...

... vänner.
.
Igår så samlades några gamla vänner från förr i tiden i Göteborg... det var en himla trevlig upplevelse och det är inte utan att jag förundras lite över hur mycket äldre vi blivit... det kan vara svårt att se det på sig själv eftersom ålder ju inte är någonting som man själv märker så mycket av... långsamt, långsamt så åldras vi... och det är väl inte föränn man träffar någon som man inte sett på hur länge som helst innan man själv fattar att man har blivit äldre... mina gamla polare är ju gamla gubbar nu för tiden... tror knappt att jag hade känt igen dem om jag stött på dem på gatan... och naturligtvis så gäller det ju mig också... i vilket fall som helst så var det skoj att sitta och prata om gamla minnen... vi är ju på något sätt samma människor fast ändå inte... livet på livets villkor formar oss och gör oss till dem vi är idag... även om det känns helt overkligt att inse sin egen ålder... fan jag är ju snart 60 år... och kanske inte längre lika osårbar som jag trodde mig vara när vi träffades senast.
.
Gårdagen gav mig perspektiv på min egen tillvaro... och jag är djupt tacksam över hur jag har det idag... lite äldre och betydligt klokare men fortfarande lika nyfiken på livet... tack för den insikten.
.
Snart pensionär... spännande.
 

Dagböcker...

... nu och då.
.
Min fru läste precis någonting på nätet som vi bägge skrattade gott åt... "minns ni när folk skrev dagböcker och blev förbannade över om någon läste dem"... "nu lägger man upp hela sina liv på nätet och blir förbannad när ingen läser det".
.
Det ligger mycket i det påståendet... visserligen så kanske inte allt som man läser på FB sant eftersom det skrivs så mycket skit där... det blir ju gärna lite svart eller vitt... antingen så skrivs det om hur fantastiskt livet är hela tiden eller så flippar man över totalt och tycker att allt är åt helvete... visst det läggs upp en hel del annat också... typ vad, när och hur man äter... och allt möjligt helt ointressant om ni frågar mig... inklistrade "kloka ord"... gulliga bilder på allt möjligt... och en och annan lite rolig film på hur människor trillar och slår sig... en hel del om att man är på jobbet, hemma, ute och reser, äter, tränar eller vad det nu kan vara... och jag undrar lite... skrev vi verkligen om allt detta i våra dagböcker... eller är jag annorlunda som skrev om hur jag mådde egentligen... för livet är ju inte svart eller vitt... många dagar är ju faktiskt rätt gråa och det händer inte så himla mycket mer än de vanliga rutinerna... några kallar detta för sinnesro... andra tycker mest att det är tråkigt... själv så gör jag mitt bästa för att hitta det stora i det lilla... och då kan ju en "tråkig dag" vara hur händelserik och rolig som helst.
.
Kanske skulle jag må bra av att börja skriva dagbok igen... om hur jag uppfattar min egen verklighet.
 

Att göra det...

... enkelt.
.
Papper, ännu mera papper och massa fix med datorn är en del av jobbet... det är rätt mycket att hålla reda på och jag gör verkligen mitt bästa för att fixa så att allting hamnar på sin rätta plats... det gäller att hitta ett system som gör det enkelt... och jag minns med ett leende på mina läppar när jag för en himla massa år sedan skapade ett system i min dator för att få ordning på grejerna... eftersom jag inte var så van och fick tillfälle att lära mig lite datorkunskap på köpet så hittade jag på en massa formler i ett dataprogram som räknade ut grejer till höger och vänster... kan väl säga att det blev med tiden rätt komplicerat... och siffror poppade upp både här och där... samma sak när jag skulle göra om min föreläsning på PowerPoint... i två dygn satt jag och trixade med alla möjliga effekter... och resultatet blev därefter... rätt intensivt... om jag skulle visa den för en publik så tror jag att de flesta hade fått en fantastisk insikt om hur LSD fungerade... rent praktiskt.
.
Att göra det enkelt är inte alltid... så enkelt.
 

VågaVa...

... i Halmstad.
.
Jag blev minst sagt en aning förvånad när jag på omvägar fick höra att VågaVa i Halmstad skulle lägga ner... inget kunde vara mer fel... vi finns naturligtvis kvar på vår vanliga adress Timmermansgatan 20... håller morgonmöte alla vardagar klockan 10.00 precis som vanligt... det enda som har ändrats är att vi kommer att döpa om våra personalmöte till månadsmöte eftersom vi inte har lika många fast anställda kvar på föreningen... så om ni vill vara med och påverka vår verksamhet är ni alla hjärtligt välkomna klockan 14.00 idag.
.
I ur och skur... VågaVa i Halmstad levererar i alla väder.
 

Fortfarande...

... drogfri.
.
Bara för idag brukar vi säga... och dessa dagar blir till år, månader och ännu fler dagar... i mitt fall så har jag lyckats hålla mig drogfri i 18 år, 8 månader och 14 dagar... vissa dagar så tar jag detta för givet eftersom det ju med tiden helt enkelt blivit en vana att lägga mig drogfri om kvällarna och något som jag inte tänker så himla mycket på... tur att jag träffar på massor av människor som precis valt att lägga drogerna på hyllan i mitt arbete så att jag kan bli påmind om vilken resa jag gjort... för hur man än ser på det så är varje människa som valt bort drogerna ett mirakel... varken mer eller mindre.
.
Tid tar tid.
 

Kloka ord...

... och skitsnack.
.
Att tala är silver och tiga är guld har vi ju alla hört någongång... och många är väl de gånger då jag själv hade önskat att jag följt denna enkla regel... för visst har jag lagt märke till att ju mindre jag säger desto mer får jag sagt... att prata på bara för att få höra sina egna åsikter är väl inte alltid så himla utvecklande... vad som däremot fungerar alldeles utmärkt är aktiva handlingar... ta bara det här med min drogfrihet... jag behöver inte säga någonting... bara strunta i att plocka upp den där första drogen... det är i sanning en väldigt talande handling.
.
Snacka går ju... men snacka så det går.... nja.
 
 

HAP...

... och CPU kommer vi att kunna erbjuda.
.
Jag var nog allt ganska skeptisk när jag kom till Falkenberg för att utbilda mig om haschprogrammet igår... men efter en dag där så tog vi ett beslut om att erbjuda det programmet på VågaVa... av flera olika anledningar... i sak är jag ju egentligen emot att lägga focus på enskilda droger eftersom jag ser drogerna som ett symtom på vår sjukdom... jag ser själva beroendet som problemet... inte drogerna.
.
Men i vilket fall som helst så fann vi så mycket positivt i detta cannabisprogram att vi vill erbjuda det på VågaVa... som gammal invand haschrökare så kunde jag frångå mina egna åsikter om själva beroendet och se på fördelarna med att lägga lite focus på denna lömska drog.
.
Ännu en dag på skolbänken för att lära mig något nytt... 
 
 

Idag så ska jag lära mig allt...

... om hasch.
.
Vi ska på utbildning idag... och jag måste medge att det känns en smula underligt att gå en haschkurs... som gammal inbiten brassrökare undrar jag ju lite om det finns så mycket mer jag kan lära mig om denna drogen... fast det är ju klart... eftersom själva praktiserandet av just denna drog är ett alldeles utmärks sätt att bli dum i huvudet på riktigt så finns det väl säkert några luckor som jag kanske borde täppa till... slö, slapp och likgiltig är jag ju inte längre... så förhoppningsvis så har mina gamla skador nog läkt lite grann... nä, skämt åsido... det känns minst sagt konstigt att gå på haschkurs... vad finns där för nytt att lära som jag inte vet om denna drog... men det är med ett öppet sinnelag och villighet som jag sätter mig och lyssnar... väl medveten om att man kan lära sig något nytt varje dag.
.
En spännande växt.
 

Idag så blir det...

... föreläsning.
.
Jag ska föreläsa på Clavis i eftermiddag... 
.
 

Talböcker...

... och bilkörning.
.
Det blir några timmar i bilen för mig varje vecka... och jag är glad över att det finns talböcker att lyssna på... inte bara för att tiden går fort när jag har något intressant att lyssna på... en annan sak är att det blir billigare att köra... jag kör helt enkelt betydligt lugnare när jag lyssnar på en bok och bilen drar mindre bränsle... sen så håller  jag ju hastighetsbegränsningarna och slipper böter... en förutsättning för att det ska funka är naturligtvis att komma iväg i tid... att stressa på vägarna är ju inte bra.
.
Bilkörningen blir så mycket trevligare med en bra bok att lyssna på.
 

För fem år sedan...

... åkte jag tåg till Varanasi.
.
Vissa saker lägger man på minnet... som en väldigt kall tågresa från Agra till Varanasi i Indien... vi hade varit och turistat och åkte med taxi från New Delhi till Agra för att besöka Taj Mahal... som vi besökte en väldigt tidig morgon innan det kom för mycket folk... ett bra beslut... efter att ha strosat omkring i Agra en dag så beslöt vi oss för att ta tåget till Varanasi... vi ville vara ekonomiska så vi tog det billiga allternativet... kan väl lugnt säga att det inte var många turister på det tåget... vad vi inte riktigt var beredda på var kylan... natten vi sov på det tåget var helt klart en av de kyligaste tågresor jag någonsin upplevt... jag tackar min högre makt för den sovsäck som jag lyckats packa ner i min packning.
.
Annars så gick det rätt smidigt... 17 timmar på ett indiskt tåg var en upplevelse jag inte skulle vilja vara utan... helt klart ett minne för livet.
.
Taj Mahal i sin ära... men en tågresa i Indien kändes lite mer "på riktigt" på något sätt.
 

Herrmiddag...

... är fina grejer.
.
Det var himla skoj att träffa mina fina manliga vänner över en herrmiddag igår... många goda skratt och jag är fylld av tacksamhet över att ha vänner som precis som jag valt att leva ett drogfritt liv... mitt liv är fyllt av belöningar och när jag tänker på alla dessa fina vänner jag träffat bara för att jag valt att leva drogfritt och som jag kan dela både glädje och sorg med fylls jag av en varm känsla... så mycket kärlek.
.
Tunga gubbar...
 

Träning...

... är inte min grej.
.
Jag har ett gymkort... och även om jag haft många planer genom åren som gått om att börja använda det regelbundet så kan jag bara konstatera att träning inte riktigt är min grej... visst gick jag på yogapassen under rätt många år och fann någonting som jag gillade i det... men annars så har mina försök till träning på gym fallerat ganska snabbt... att springa på ett löparband känns helt meningslöst eftersom man ju inte kommer någonstans... att svettas av att lyfta tunga prylar ger mig ingenting... jag bryr mig väl inte om det här med att bygga muskler helt enkelt... däremot så gillade jag att bada basu på gymmet... men nu har jag ju en bastu hemma så mitt gymkort samlar bara damm... kanska är det dax att kapitulera... träning och gym är helt enkelt inte min grej.
.
Jag är inte så bra på att gymma men en hejare på att softa.
 

Nä...

... nu räcker det.
.
Efter att ha suttit här och stirrat på denna skärm i fem minuter är det bara att konstatera att jag inte har en blekaste aning om vad jag ska skriva här... jag ger upp... dagen ligger som ett helt blankt papper framför mig... så jag tänker ta på mig mina positiva glasögon och utforska vad som komma ska... spännande.
.
Vad som helst kan hända en helt vanlig dag...
 

Snart så har vi...

... en öppenbehandling i VågaVa:s regi.
.
Det händer grejer mest hela tiden på VågaVa... vårt boende blir bara bättre och bättre och nu kommer vi inom kort även att kunna erbjuda en öppenbehandling i egen regi... allt detta samtidigt som jag får frågan om vi håller på att lägga ner VågaVa i Halmstad... och ingenting kan väl vara mer fel... det som hände var att AF i Halmstad placerade några av mina anställda på Haldahuset för att de på så sätt öppnade för en möjlighet att få en OSA-anställning i kommunens regi... regler och större krav på att vi ska tjäna pengar på vår verksamhet har gjort det svårare att få till ett lönebidrag hos oss... nu hänger vi inte läpp för detta utan anpassar oss efter de förutsättningar som finns... vi på VågaVa föredrar att leva i lösningar istället för problem... vi finns för att vi behövs... tyvärr kanske mer än någonsin om ni frågar mig... massor av människor sitter fortfarande kvar i ett destruktivt missbruk... det vill vi på VågaVa göra vårt bästa för att ändra på.
.
VågaVa är en helt fantastisk förening.
 

Skvaller...

... gör mig trött.
.
Ibland så snackas det mer än vad som är bra... för det mesta handlar det naturligtvis om att människor gör hönor av fjädrar... "jag läste på FB" är inte ett helt ovanligt samtalsämne... och ärligt... hur i helvete kan information från FB överhuvudtaget tas på allvar... att sitta bakom en skärm och leva ett låtsasliv är ju inte direkt pålitlig information om ni frågar mig... möjligtvis ett mer eller mindre roligt tidsfördriv... nä, jag föredrar fortfarande verkligheten där vi har en möjlighet att tala med varandra istället för om varandra... det skrivna ordet kan misstolkas och om jag har något viktigt att säga så får jag nog se till att säga detta till den det berör öga mot öga... att kommunisera är så mycket mer än "bara" ord... kroppspråket säger ofta mer än orden.
.
När vi pratar skit om någon annan så säger det ofta mer om oss själva.
.
Skitsnack och skvaller kan vara underhållande... för stunden.
 

Beroende...

... oberoende.
.
När vi pratar om drogmissbruk så slås jag ibland av hur många som saknar kunskap om beroendesjukdomen... och tyvärr är detta något som drabbar den beroende som fortfarande lider i sitt missbruk... jag skulle vilja sprida mer kunskap om hur vi ser på problematiken och varför våra lösningar fungerar så bra.
.
Ibland så behöver man gå i samma skor för att verkligen förstå hur det fungerar.
 
 

Sömn...

... behöver jag.
.
Efter att ha haft lite svårt med att somna i tid i går kväll känner jag mig allt lite trött denna måndagsmorgon... det är inte utan att jag kan konstatera att jag behöver sova x antal timmar varje natt... förr i tiden verkade det inte spela någon större roll men nu känns det uppenbart.
.
Gör om gör rätt.
.
Jag behöver uppenbarligen sova x antal timmar varje natt.
 
 

En sundare...

... livsstil.
.
Jag tror att vi alla kan hitta vår egen väg till en sundare livsstil... vi behöver inte göra som det står i tidningarna för att må bättre... själv har jag aldrig varit vidare intresserad av att gå på gym och sånt... eller tänka på vad jag äter och snöa in på allt som det innebär... nä, jag gör det enkelt och äter det som jag är sugen på när jag är hungrig... och istället för att träna har jag ju hittat min grej... jag bastar varje dag... passar mig alldeles ypperligt.
.
Jag är medveten om att mina val kanske inte är de optimala för en sund livsstil... att jag kanske borde tänka annorlunda... men jag trivs med mina val... och jag har inga planer på att försöka bli yngre utan tvärtom vill jag åldras och njuta av den realiteten efter bästa förmåga... livet på livets villkor innebär ju trots allt att vi blir äldre med allt vad det innebär... lite krämpor här och där... lite rynkigare och sämre syn... hörseln verkar bli mer selektiv eftersom jag mest hör det jag vill höra... men viktigast av allt... jag bryr mig inte så mycket om skitgrejer längre... tar allt mer med jämnmod och upplever mer sinnesro än någonsin... det är faktiskt ganska mycket som blir bättre av att bli äldre... visdom är underskattat.
.
Det ska vara gott att leva... 
 

Ordning och...

... reda.
.
Vi pysslar lite i vårt hem... det är skönt när saker och ting hamnar på sin rätta plats... och precis som i alla andra hem så har vi ju massor av grejer som vi inte använder varje dag men som ändå är bra att ha... och som ni alla vet det är lite skillnad på bra att ha... och bra att ha.
.
Som gammal van pundarsamlare så kan jag personligen ha lite svårt att skilja på detta ibland... ni skulle bara ana hur mycket skit (bra att ha grejer) som jag slängt de senaste åren... grejer som jag oftast har haft en tanke på att använda sen, imorgon eller någon gång i framtiden i det ena projektet efter det andra... jag har otroligt svårt att slänga grejer helt enkelt.
.
Men det handlar det inte så mycket om idag... utan idag så försöker vi efter bästa förmåga att organisera och placera saker som inte står framme men ändå används någon enstaka gång då och då... vissa grejer hamnar på vinden andra saker som vi använder lite oftare i ett litet förråd på övervåningen... och andra bra att ha prylar hamnar under trappen... men ni vet... av någon underlig anledning så verkar aldrig förråden räcka till... visst när man precis städat i ordning så ser det ju ljust ut... men efter några dagar så har man slängt in all möjlig skit och kommer inte åt någonting längre... är det möjligtvis någon som känner igen sig?
.
Ordning och reda...
.
... eller fullständig kaos.
 
 

Mitt...

... bastubadande.
.
Vår bastu var nog en av de bästa investeringarna vi gjort om ni frågar mig... jag bastar numera varje dag och det har blivit en form av meditation för mig... eftersom jag blev lite nyfiken på om hur detta var nyttigt eller kanske rent av inte bra att basta så ofta så googlade jag runt lite på nätet... och vad jag hittade gjorde inte saken sämre direkt...  
.
"Förr kallades bastun för ”den fattiges apotek” och användes som en sorts central för olika medicinska kurer. Genom nyare forskning vet vi att hälsofördelarna av regelbundet bastande är många:

● Stärker immunförsvaret.
● Minskar risken för hjärt-kärl-sjukdomar.
● Sänker blodtryck och kolesterolhalt.
● Håller blodsockret i schack.
● Minskar spänningshuvudvärk och nedstämdhet.
● Ger kroppen en detoxeffekt och huden lyster."
.

Mitt lilla elektriska apotek...
 

Invigning...

... för vårt nya boende.
.
Idag så bär det iväg till Ljungby där det är invigning på vårt nya boende... och jag är så imponerad av hur himla fint det blev till slut... nu kan vi erbjuda ytterliggare 10 platser till människor som vill göra förändringar i sitt liv... när vi startade VågaVa så satte vi som mål att utplåna oss själva... för i en perfekt värld så ska ju naturligtvis inte föreningar som våran existrera... men vi är fortfarande långt ifrån det målet så det enda vi kan göra är att utöka så att fler människor kan komma till oss... lägga drogerna på hyllan, tillfriskna och finna ett helt nytt sätt att leva.
.
Det bästa av allt är att få följa med på alla dessa resor... det är ju så vackert att se hoppet tändas i ögonen när en människa ser att det funkar att leva drogfritt... när vi lyckas med att ge bort det som vi har fått... ett liv bättre än vad vi någonsin vågat drömma om.
.
Jag älskar mitt jobb på VågaVa.
 

På jakt...

... efter mina anställda.
.
Drog iväg en sväng till Haldahuset i Halmstad nu på morgonen för att få påskrivet några papper... vissa av mina anställda har ju sin sysselsättning där eftersom VågaVa inte räknades som ett "riktigt" jobb av någon helt outgrundlig anledning... hur man kommer fram till detta övergår mitt förstånd... här har vi en oas dit människor med i huvudsak missbruksproblem kan få hjälp av de riktiga experterna... människor som själva har erfarenhet och som faktiskt har gjort/gör någonting åt sin egen problematik... när de delar med sig av sina erfarenheter och presenterar en väg ut ur en hopplös situation så tycker jag personligen att man utför ett helt fantastiskt jobb... och med tanke på vår nästan helt overkligt bra statistik så borde ju egentligen samhället göra vågen... om inte annat för den rent ekonomiska vinsten som det innebär... att den rent mänskliga vinsten är i det närmaste obetalbar är kanske också något som man borde tänka på... människorna som jobbar med detta förstår... det är systemet vi alla lever i som sätter käppar i hjulet för oss... synd... snacka om funkitionell dumhet.
.
Vem brys sig egentligen om den lilla människan?
 

Vardag...

... igen.
.
Så var det då ett nytt år igen... och denna gången har jag inte gett några nyårslöfte till mig själv... visst röker jag för mycket och tränar för lite men det får vara som det är med det... skulle jag ge något löfte så hade det väl varit att göra det bästa av dagarna oavsett... att leva en dag i taget och inte ta allting för givet.
.
Det är i min vardag som jag kan hitta min tacksamhet över vad jag faktiskt redan har... en av de finaste gåvorna jag fått i mitt liv är min drogfrihet... det är en helt fantastisk gåva som ger mig en grund att stå på.
Det finns mycket i min vardag som jag kan vara tacksam över. 
 
 

Vardag...

... igen.
.
Så var det då ett nytt år igen... och denna gången har jag inte gett några nyårslöfte till mig själv... visst röker jag för mycket och tränar för lite men det får vara som det är med det... skulle jag ge något löfte så hade det väl varit att göra det bästa av dagarna oavsett... att leva en dag i taget och inte ta allting för givet.
.
Det finns mycket i min vardag som jag kan känna tacksamhet över.