Att skiljas...

... kan vara vackert.
.
I mitt tidigare liv som aktiv narkoman så var en skilsmässa i princip alltid förknippad med ett rent helvete... att separera som vänner fanns liksom inte på kartan... en skilsmässa innebar oftast ett jävla slammrande i dörrarna och en hel radda av hårda ord... "dra åt helvete"... var väl bland det snällaste man kunde säga... att skiljas var helt enkelt skitjobbigt... och man kan ju fundera lite på varför det var så jobbigt att skiljas i missbruket.
.
Jag har en teori om varför vi som missbrukare väldigt sällan klarar av att separera på ett civiliserat sätt... jag tror nämligen att vi är så vana vid att misslyckas att vi har hittat på strategier för att slippa ta ansvar för våra egna tillkortakommanden... det är jobbigt att stå där med skammen och för att slippa det så gör vi om omvärlden till idioter och ber dem dra åt helvete samtidigt som vi springer ut ur rummet och slår igen dörren bakom oss... då slipper vi ju att ta ansvar för våra handlingar... tyvärr så innebär det samtidigt att vi inte lär oss att man kan skiljas som vänner.
.
Att skiljas behöver absolut inte innebära att man ska vara ovänner... inte på långa vägar.
.
En sak som jag har fått lära mig på VågaVa är att det går alldeles utmärkt att skijlas som vänner... visst kan det vara lite tråkigt att separera från vänner man tycker om... eller från en relation som inte funkade trots att man så gärna ville... men... ibland så kan det vara bra att skiljas... det kan vara början på något nytt och ännu bättre för alla inblandade... och sist men inte minst... att skiljas kan vara en väldigt bra idé om man vill fortsätta att utvecklas... och att istället för att bli värsta ovännerna så kan man ju ha kvar en god vän i sitt hjärta... och att bära omkring goda vänner i sitt hjärta är ju riktigt vackert.

Vardagen...

... kommer på besök.
.
Jag har varit borta från min vanliga vardag i ganska många veckor nu... det har varit skolan... knarkmässan och en helt fantastisk Norgeresa... och även om det hör till vardagen för mig att åka runt kors och tvärs i mitt arbete så brukar jag ju åtminstånde sitta bakom mitt skrivbord på VågaVa ett par gånger i veckan... och att sitta här och blogga just vid denna tiden är ju faktiskt en av mina rutiner... det hör liksom till vardagen.
.
Fast det går rätt snabbt att anpassa sig till nya rutiner... nu känns det nästan lite konstigt att inte sitta på ett tåg varje morgon... och jag har inte riktigt hunnit känna efter hur det känns att vara tillbaka igen... mer än att jag nog redan förstår att jag behöver hitta några nya mål att sträva mot... jag gillar att utvecklas och då behöver jag nya utmaningar... och jag har planer... så klart... hela jag är ju egentligen en enda stor plan... det gäller bara att välja ut någon av alla dessa planer som jag kan brinna för och fokusera på.
.
Jag har en himla massa planer som jag vill förverkliga... en av dem är att hitta på en helt ny föreläsning.
.
Det finns så mycket som jag vill göra... och på min resa genom livet så har jag lagt märke till att det är sant som de säger... det är verkligen resan som är målet... och jag kan bara hålla med... huvudsaken är att jag är på väg i en riktning och inte bara sätter mig ner och väntar på att någon annan ska underhålla mig... för mig är det viktigt att vara på väg... utvecklas... invecklas... att förändras... för även om förändring kan vara skrämmande så är den för det mesta av godo.

Godkännandet...

... kom inte som en överraskning.
.
Att jag som uppdragsstudent blev godkänd på kursen vi gått på Lunds Universitet kom inte direkt som en överraskning... jag har ju gjort alla mina uppgifter och ska vara nöjd med mig själv... men mest nöjd är jag nog  för allt som jag fått lära mig... och då inte minst för alla fördommar som jag krossat... och då menar jag inte några andras fördommar utan mina egna... inte hade väl jag en endaste aning om att jag bar omkring på en massa fördommar men tyvärr så måste jag erkänna att så var fallet... men jag har fått lära mig att jag har förmågan att öppna mina egna ögon och se på världen på ett nytt sätt... och bara det är ju värt hur mycket som helst.
.
Frihet kan vara att få en möjlighet att krossa sina egna fördommar och se på livet med nya ögon.
.
Jag erkänner att jag har haft fördommar mot universitetsstudenter... lärare... mot människor från andra organisationer... myndigheter... och en massa andra människor och instutioner som jag inte kommer på just nu... och att mina fördommar nästan uteslutande beror på okunskap och rädsla... rädsla över att ha fel och rädsla för att min egen osäkerhet... och nu när vi ändå pratar om rädslor så måste jag få berätta att det känns lite sorgligt att skiljas från skolvärlden... eller rättare sagt alla de fina, varma och helt underbara människorna som jag har fått gåvan att lära känna... jag har nog alltid varit lite rädd för att släppa in människor på livet... vilket nog egentligen beror på att jag är rädd för känslan av övergivenhet som kan uppstå vid seperationen från de jag tycker om... och visst är det ledsamt att skiljas från mina nya vänner... fast vid en närmare eftertanke så kommer de ju att finnas kvar... i mitt hjärta... och det känns himla bra.

Litteraturseminarium...

... låter väl fint.
.
Idag så ska vi slutföra vår sista uppgift i skolan... vi (uppdragsstudenterna) har alla skrivit och lämnat in en uppgift där vi reflekterat över kursen vi gått... till hjälp har vi haft några böcker där det var tänkt att vi skulle hitta samband mellan vad som står i dem och vårt arbete tillsammans med socionomstudenterna... för min egen del så gick väl det... så där... kanske hade det varit lite enklare om jag läst böckerna.
.
Själv har jag glidit omkring på lyxiga hotell... käkat gott och myst istället för att läsa mina läxböcker.
.
Jag tog visserligen med mig böckerna på min roadtripp men det är inte samma sak som att läsa dem... även om jag faktiskt öppnade den första boken på flyget mellan Molde och Oslo så är inte det samma sak som att studera den ingående... men trots detta så har jag faktiskt lyckats med att skriva ner lite av mina reflektioner om kursen... den har ju gett mig hur mycket som helst... och den största gåvan jag fått är min förnyade tro på människans inneboende godhet... och det beror till största delen på att jag träffat helt fantastiska och fina människor i min klass... de har gett mig mer än vad jag kan uttrycka i ord.

Att våga se det goda...

... i människorna.
.
Det fodras en liten smula mod och en stor portion förnuft att våga tro på att 99,8 % av mänskligheten är god... vi lever ju trots allt i en värld där media gör sitt yttersta för att skrämma skiten ur oss medborgare... och det är väl klart att man blir påverkad av alla rapporter om hur hemskt det är överallt... och har man då som jag även levt i ett missbruk där alla blåser alla... ja då krävs det faktiskt lite mod för att våga göra tvärt emot hur jag levt i mitt tidigare liv då jag nästan räknade med att bli blåst av alla jag träffade... d.v.s. lita på människans inneboende godhet.
.
Jag har under några veckors tid lärt mig att det är väldigt förståndigt att våga lita på det goda i världen.
.
Jag tog som sagt chansen att fullt medvetet satsa på att 99,8 % av mänskligheten är god... det innebar i praktiken att jag i princip tog för givet att alla jag mötte ville mig väl... sällan har jag väl tagit ett så bra beslut... belöningen är i det närmaste gigantisk... och jag är helt övertygad om att det är den inställningen som har öppnat mina ögon för någonting som jag kanske inte riktigt vågat se innan... nämligen att det är sant... att det finns en hel värld av underbara kärleksfulla människor runt omkring mig hela tiden... eller kan det vara på det viset att det är min inställning om människans godhet som skapar dessa människor... vad kom egentligen först... hönan eller ägget?

Antidepressiva...

... piller.
.
Jag lyssnade på radion på vägen in till jobbet idag... och föga förvånade så rapporterades det om att våra doktorer skriver ut mer piller än någonsin till våra medborgare... och i rapporten så fokuserades det på alla  antideprissiva som skrivs ut till våra ungdommar... jag är inte förvånad men ändå bestört... tycker väl helt enkelt att det är för jävligt... och helt sinnessjukt... man behöver nog inte vara professor för att förstå vansinnet att behandla människor genom att stänga av känslorna med hjälp av piller... jag har full förståelse för att det kan behövas medicinering i många fall... men jag kan bara inte förstå eller för den delen acceptera att man ersätter riktig behandling av själva problemet med kemikalier.
.
Allting är inte alltid vad det ser ut att vara... ibland så måste vi nog acceptera det.
.
Om en människa nu mår så dåligt på ett eller annat sätt så att det behövs sättas in någon form av medicinering så tycker jag att det vore vara på sin plats att ta reda på orsaken till problemet... för jag tror ju inte att det från allra första början beror på avsaknad av medicin... även om det kan bero på kemiska processer mellan öronen på oss... dopaminer och allt det där... jag tror däremot på att orsaken allt som oftast beror på att livet på livets villkor kan suga rätt kraftigt mellan varven... det är inte alltid så himla kul att leva... personliga tragedier och katastrofer inträffar med jämna mellanrum... det hör liksom livet till.
.
Att ge en ung människa antidepressiva tabletter för att tjejen har gjort slut är enligt mig vansinne... det enda resultatet av en sådan behandling vid minsta lilla motgång i livet är direkt livsfarligt om ni frågar mig... samhället borde också ta ett visst ansvar... att skriva ut piller till ditten och datten helt hämningslöst är ju ingen annat än en enda lång intruduktion till ett missbruk... om ni frågar mig.

Jag tror...

.. på mänskligheten. . Nu har jag då äntligen kommit till Sverige... och det har minsann tagit sin lilla tid... resan började i Molde vid kvart i två tiden... och jag har hunnit med att åka minibuss, flyg och tåg... om någon timme så är det tänkt att jag ska sitta i min bil och köra de sista milen hem till mitt hus i Brännebassalt... och det känns väl... så där... det är himla tomt att komma hem när man har varit borta ett tag... och denna gången så känner jag lite av en "konventkänsla" efter en helt fantastisk upplevelse i Molde... och det mest fantastiska och underbara är människorna... och då ska ni veta att jag ändå har befunnit mig på en helt sinnessjukt vacker plats på vår jord... i morse när jag vaknade så lyste solen över oss och när jag satt och käkade frukost och tittade ut över fjorden mot de snöklädda fjällen på andra sidan så var det nästan så att jag fick nypa mig i armen... det var så vackert att jag nästan tappade andan.
.
 
Norge är ett helt sagoligt vackert land... tycker jag... denna frukostvy är faktiskt helt okej.
.
Och ändå... det är inte naturen jag tänker på när jag tänker på min resa till Norge... det är alla dessa vackra och värdefulla människor som jag träffat denna helgen... så mycket värme och omtanke... så mycket "välkommen vad skoj att just du är här"... så mycket kärlek. . Jag är så himla glad över att alla människor som jag mött den senaste tiden på min resa genom livet... mina klasskompisar på Lunds Universitet... folket som hälsade på oss i vår monter på drogmässan i Norrköping... och nu senast... alla dessa helt underbara människor i Molde... alla ni har gett mig en förnyad och mycket stark tro på mänskligheten.

Festen...

... är över.
.
Det var en fantastisk dag igår... och festen var hur rolig som helst... massor av helt underbara människor och klackarna i taket... slipsen och kavajen åkte av i ett relativt tidigt skede av kvällen... och jag kunde slappna av och ägna mig helt och hållet till att trivas och ha skitskoj i det trevliga sällskapet.
.
Ni som trodde att poliser, advokater och "vanliga" människor inte kan festa loss har fel... jag lovar.
.
Det är med en liten smula sorg i mitt hjärta som jag lämnar Molde och Norge om någora timmar... en av konsekvenserna med att släppa in andra människor i sitt hjärta är alla dessa seperationer... men jag är samtidigt glad över att jag vågar släppa in människor i mitt hjärta... mitt liv blir så himla mycket mer levande.

Slipsen...

... sitter på plats.
.
Jaha... jag är färdig för kvällens äventyr... kavaj och slips... skjorta... och ett gott humör... det är dax att dra sig bort mot platsen för kvällens äventyr... känner mig redan lite för varm i min kavaj men jag får väl stå ut ett litet tag till... lite senare är det säkert helt okej att slänga av sig kavajen... men skjortan lär jag behålla på... hur det går med slipsen får jag väl se... får jag en möjlighet att lägga den åt sidan så åker den nog fan av.
.
Den här klädslen är inte vanlig på den här killen... ändå har jag fuskat och tagit på ett par svarta jeans.

Banketten...

... börjar om någon timme.
.
Jag tog med mig min gamla kavaj... ett par nya skor, en svart skjorta, en matchande livrem och som grädde på moset... en slips... inte för att jag känner mig så himla bekväm med att ha slips på mig utan mer för att jag får för mig att tillfället kräver detta plagg... jag ska sitta vid ett av "honörsborden" och jag har blivit mig tilldelad en "bordsvärd"... och eftersom jag faktiskt har varit med förr så har jag lärt mig att man äter utifrån och in... med besticken alltså... tror det var så i alla fall... kommer inte riktigt ihåg vid närmare eftertanke... men visst... utifrån och in låter bekant.
.
Vi är över 500 personer som ska äta och umgås på denna banketten... och jag har min bestämda plats.
.
Jag ser fram emot kvällen... och kommer precis som igår att ta det som det kommer... jag vet vilket bord jag ska sitta vid men inte vilka som blir mina gäster vid det bordet... men jag ser fram emot att träffa dem... alla som jag sprungit på under konferensen är jättetrevliga och varma människor så jag har absolut ingenting att vara rädd för... tvärtom så hade jag redan innan jag åkte till knarkmässan i Norrköping tidigare i veckan bestämt mig för att leva ett liv bland folk där jag utgår från att ca. 99,8 % av alla människor som jag kommer att springa på är goda människor... och med de oddsen är det lätt att slappna av... för när jag är omgiven av kärleksfulla människor finns det ju ingenting att vara rädd för... någonstans... och för egen del så innebär ju det samtidigt att det är betydligt enklare att vara social... istället för att vara på min vakt så får jag ett tillfälle att berika mitt eget liv med en massa vackra & värdefulla människor.
.
Jag tror att mycket av det tänket trillade på plats nu när jag har varit student på Lunds Universitet... att mina fina klasskamrater lärt mig att våga tro på mänskligheten igen... och det är jag himla tacksam över... för det är ju så mycket roligare att leva i en kärleksfull värld.

En utflykt...

... till Atlantenhavsvägen.
.
Idag så åkte jag iväg på en utflykt... vi åkte och kollade på atlantenhavsvägen... och det var minsann en upplevelse i sig... när vi anlände så var det strålande sol och en halvtimme senare så snöade det vertikalt... det är snabba väderskifte här på Norges västkust... och vi fick mycket riktigt berättat för oss att detta var ett av de farligaste vattnen att färdas med båt på... det var väldigt många skepp som hade förlist här... och det tvivlade jag inte en enda sekund på... och samtidigt så var det lite häftigt att tänka på att det låg fritt vatten hela vägen över till Amerika framför mig... möjligtvis så skulle jag kunna stöta på Island på vägen.
.
Det såg nästan ut som att bron tog slut mitt över vattnet... men som tur var så var det bara en synvilla.
.
Annars så börjar jag förstå att min föreläsning igår var väldigt uppskattad... det kommer hela tiden fram människor till mig och berättar för mig hur mycket de tyckte om mitt framförande... och det värmer ska ni veta... jag känner mig verkligen varmt, varmt välkommen... det är många skratt och mycket humor... skitskoj helt enkelt... och jag trivs hur bra som helst och att jag var lite rädd för att jag inte kände någon var en helt obefogad rädsla... dels för att jag träffar många människor som jag träffat förut... och inte minst för att det kommer fram många nya bekantskaper för att prata med mig... att få föreläsa först av alla har uppenbart sina fördelar... allra helst när föreläsningen är uppskattad.

Syntetiska droger...

... handlar det om.
.
Jag har precis varit på en föreläsning som handlade om syntetiska droger... och även om jag fattar själva anledningen till varför man petar i sig droger så fattar jag i princip ingenting av hur man tillverkar syntestiska droger... men... jag förstår att det är himla enkelt och någonting som jag lätt skulle kunna lära mig om jag skulle vilja utveckla den förmågan... nu har inte jag det intresset längre... det fanns en tid då jag faktiskt tillverkade mängder av alkohol som ju också är en drog... och på den tiden var jag naturligtvis väldigt intresserad av metodutveckling... snabbare... renare... bättre... mer förtjänst... ledord för vilken seriös företagare som helst.
.
Produktutveckling är lönsamt... och det gäller i allra högsta grad tillverkning av droger.
.
Hade det varit idag så kanske jag hade valt att tillverka någon annan drog... vem vet... marknaden för hembränd sprit måste ju vara betydlgt mindre än när jag brände sprit... och då kanske det hade varit mer lönande att slå sig in på en annan marknad... syntetiska droger verkar ju vara "framtiden"... och ett sätt att samtidigt slå sig in på helt nya marknader... droghandel handlar ju till sist och synes om precis samma sak som det alltid har gjort... pengar.

Jag överlevde...

... föreläsningen.
.
Gud vad nervös jag var... det var faktiskt riktigt länge sedan jag var så rädd sist... eller nja... nu ljög jag eftersom jag ju var livrädd när vi hade redovisningen i skolan i måndags... och det är ju inte så länge sedan... men i vilket fall som helst så var det ganska svårt att få med det jag ville på så kort tid... och jag kände ju inte direkt mindre stress av att hela konferensen blev en timme försenad redan från start... vädret i Molde ställer till det för flyget... och många av deltagarna var kraftigt försenade p.g.a. detta.
.
Det är väldigt mycket vinter i Molde just nu... ja väldigt mycket väder överhuvudtaget faktiskt.
.
Nu så är jag klar med min uppgift på konferensen... och tänker glida omkring och ta dagen lite som det kommer... har jag tur så kommer min föreläsning att ge ringar på vattnet men det får jag ta lite som det kommer... jag kommer i vilket fall som helst att träffa massor av människor... och det är ju alltid lika skoj.
.
Sen kommer jag väl också att få reda på vad de tyckte om min föreläsning... och än så länge så har jag bara fått positiva reaktioner... fast det kanske inte är så konstigt... om någon tyckte att det var kass så kommer väl den människan knappast fram till mig och berättar det... men... jag tror nog att det gick rätt så bra... det är tyvärr nog allt jag själv som är min största kritiker.
 

Samma lika...

... överallt.
.
Jag blir så himla glad över alla dessa fina vackra människor som finns i vår värld... vilket fint mottagande jag fick här i Molde... och nu ser jag verkligen fram emot att få stå och föreläsa om någon timme... jag är fortfarande väldigt nervös men det var så himla skönt att snacka med NNPF:s nya ordförande... vi kunde skratta åt att vi bägge kände likadant... samma lika... och det kändes verkligen befriande... samtidigt som det naturligtvis är himla skönt med alla dessa trevliga och snälla människor som jag redan träffat här... jag känner mig hur välkommen som helst... och snart så ska vi käka en middag tillsammans innan det hela börjar... ni ska veta att det är en jättekonferans och himla proffsigt på alla sätt och vis.
.
En annan sak som är lite samma lika och en smula intressant är själva byggnaden vi håller till i... jag tyckte att det var någonting bekant över den men jag kunde inte riktigt sätta fingret på var det var... men så kom jag på det... konstruktionen som ser rätt modern ut har faktiskt vissa likheter med en betydligt äldre byggnad i ett helt annat land...
.
... för visst ser väl mitt hotell i Molde rätt modernt ut i sin arkitektur... men jag kunde bara inte låta bli...
.
... att dra lite paraller till en byggnad i Hampi... som jag besökte i vintras... lite samma lika eller hur?
.
Och det finns ju hur mycket som helst som är samma lika egentligen... inte minst bland oss människor... och min erfarenhet är att det kan vara bra att söka efter likheter istället för skillnader... samhörighet och gemenskap är ju en så mycket skönare känsla än utanförskap och annorlunda... det tycker i alla fall jag... och jag hoppas och tror att vi är många fler som tycker samma lika om det också.
 

Det finns hotellfrukostar...

... och så finns det hotellfrukostar.
.
På Rica Seilet Hotel i Molde så serveras det en hotellfrukost som heter duga... det är nästan som att det blev lite för mycket... det gick liksom inte att välja... mångfalden var påtaglig... och när jag tittar ut över fjorden utanför fönstret så ser jag de snöklädda bergen i bakgrunden... det är så vackert att jag nästan får nypa mig i armen... att jag blev serverad kaffe vid mitt bord såg jag mest som en bonus... nästan självklart... för jag fattar att jag nu befinner mig på hotell med många stjärnor... och de ska jag väl stå ut med i några dagar.
.
Jag känner mig lite utlämnad åt mina rädslor när jag tänker på min föreläsning om några timmar.
.
Om några timmar så ska jag ställa mig på scenen för att föreläsa... och jag är faktiskt riktigt nervös redan... lite beror det på att jag "bara" har en timme på mig och måste korta ner min föreläsning... och jag vet fortfarande inte riktigt vilka bitar jag ska plocka bort... och jag känner att jag ställer rätt stora krav på mig själv... jag vill ju gärna göra ett gott intryck... inget fel i det men... jag kan ju bara göra mitt bästa efter de förutsättninger som ges till mig... och skulle jag få hjärnblödning när jag står på scen... ja då får det väl vara så.
.
Men visst... prestationsångest är ingen rolig känsla.

Vilken resa...

... det blev.
.
Inget blir ju riktigt som man tror att det ska bli... nu hade jag väl inte trott så himla mycket överhuvudtaget men detta var jag ändå inte riktigt beredd på... så visst är väl livet fantastiskt... och fyllt av överraskningar... att flyget var försenat var väl inte hela världen... men att vi inte ens kunde landa på flygplatsen i Molde p.g.a. att de inte hade hunnit skotta bort all snö på landningsbanan var jag inte beredd på... så vi fick cirkla runt ovanför Molde en extra halvtimme innan vi fick klartecken... och kunde efter en lite skakig inflygning landa mitt i ett intensivt hagelsnöväder... jag var faktiskt lite nervös måste jag erkänna... och det var jag nog inte ensam om... alla i planet satt knäpptysta när vi gick ner för landning.
.
Livet är fyllt av överraskningar och det är verkligen en gåva att få uppleva livet på livets villkor.
.
Efter att ha hämtat min resväska så försökte jag hitta min utlovade chafför... men det hade viss blivit nåt strul nu när planet var försenat så jag fick ta en taxi ner till hotellet där jag skulle sova... men tji fick jag... det fanns inget rum till mig och alla rum var upptagna... det löste sig naturligtvis ändå till slut... en ny taxiresa till värsta lyxhotellet där konferansen ska vara... incheckning... och nu sitter jag på ett väldigt fint hotellrum och bloggar innan jag om några minuter ska slänga mig i den breda dubbelsängen och sova min skönhetssömn.
.
Jag är trött... och jag älskar livet.
 

Gratis...

... internet och snälla människor gillar jag.
.
Jag märker till min stora glädje att vårt rika grannland i väster inte tar betalt för att jag ska kunna sitta här och surfa på flygplatsen i Oslo... och det tar jag givetvis tacksamt emot eftersom jag ska sitta här och vänta i två timmar innan mitt plan lyfter mot Molde... hoppas jag... för jag ser att många av inrikesplanen är försenade och jag misstänker att det beror på att det snöar kraftigt lite här och var i Norge... det är i alla fall vad jag tror... väder är kraftiga grejer och någonting som vi människor inte kan göra ett skit åt... väder blir det oavsett vi vill det eller ej... det är bara att gilla läget.
.
När jag inte sitter här och bloggar så kan jag lyfta min blick och förundrat iakta min medmänniskor.
.
Det är rätt skoj att sitta på en flygplats och kolla in mina medmänniskor... allra helst idag då jag har valt att se på mänskligheten med inställningen att 99,8% av mänskligheten är god... att de allra flesta människor är snälla och kärleksfulla... visserligen så finns det en och annan som ser lite rädd ut... men då tänker jag på att det säkert beror på att just den människan glömt bort att alla andra egentligen är snälla... det händer ju att man gör det... glömmer bort att de flesta människor är goda... inte så konstigt... det kan bero på att vi just sett på nyheterna som rapporterat om något hemskt som hänt... för även om de flesta människor i grunden är snälla så händer det ju hemska grejer hela tiden... för det finns ju faktiskt en och annan som inte är ett endaste dugg snäll.
.
Synd bara att de personerna får så mycket mer uppmärksamhet än alla de snälla människorna... det är faktikt lite orättvist kan jag tycka... ja det är sådant man kan sitta och fundera på när man väntar på ett flyg till Molde.

Flygplan...

... och multiverktyg.
.
Det bidde tvärstopp när jag skulle gå igenom incheckningen till flyget... man hittade ett multiverktyg i min väska... och t.o.m. jag fattade att det inte var okej... kanske inte så mycket för avbitarfunktionen som för det faktum att det ju även är en kniv... och vapen är inte okej på ett flygplan... vilket jag faktiskt tycker är rimligt... ja inte bara rimligt... jag tycker nog allt att det är en riktigt bra regel... vapen och flygplan är ingen bra kombination.
.
Ett multiverktyg kan vara på sin plats när jag flyger med min vinge... men inte på ett passagerarplan.
.
Nu ska jag stiga på planet till Oslo... sen får jag vänta där i några timmar innan jag flyger vidare till Molde... och det känns riktigt bra även om det är lite drygt på flygplatser... jag gillar ju att sitta och kolla på människor... vi är ett intressant släkte... och nu ringde min telefon och gav mig lite besked... ett var att jag blir hämtad på flygplatsen... ett annat var att det visst var väldigt mycket väder i Molde... det låter spännande... jag tror faktiskt att hon menade vinter... tjoho.

Färden fortsätter...

... till Norge.
.
Nu har jag lämnat Norrköping och knarkmässan... jag var millimetrar ifrån att gå fram till den jättevackra tjejen jag skrev om igår och berätta för henne att jag hade skrivit om henne i min blogg... men jag/hon blev räddade från detta av livet i form av en annan medmänniska som pockade på min uppmärksamhet... jag vill gärna tolka detta som att en kraft starkare än mig själv tyckte att det kanske inte var en så himla bra idé... även om jag tyckte annorlunda... men jag kanske ska fråga mig själv om vilket mitt motiv egentligen var... varför ville jag berätta det för henne... och då inser jag att mina motiv kanske trots allt var en liten smula grumliga om jag ska vara riktigt ärlig.
.
Vid nästa stopp på min roadtripp så får jag klara mig ensam... och det ska bli spännande tycker jag.
.
Om några timmar så sitter jag på flyget och nu reser jag på egen hand... jag har fortfarande ingen aning om hur jag ska lägga upp min föreläsning och jag är faktiskt lite orolig för hur det ska kännas att vara ensam bland alla dessa människor... jag känner ju ingen av de andra deltagarna... och jag ska tillbringa en hel helg tillsammans med dessa människor... det är onekligen väldigt spännande och jag är glad över att jag har en uppgift som innebär att jag får föreläsa för allihop redan första dagen direkt efter invigningen... det kommer säkert att öppna några dörrar då det gäller det rent sociala... hoppas jag i alla fall.
.
Men det är en bra övning... för jag börjar ju drömma om att åka till Indien ensam om några veckor... för även om det känns lite skrämmande att åka ensam så är det samtidigt väldigt lockande... det blir liksom lite mer äventyr på riktigt... och jag kommer att vara tvungen att ta kontakt med människor jag inte känner... och vem vet... jag kanske träffar vänner för livet... inte bara i Indien utan kanske t.o.m. redan nu i helgen... i Molde... vem vet... och det känns ju spännade... att inte veta vad som händer på resans gång... för som någon sa... det är ju resan som räknas.

Några kramar till...

... sen drar jag vidare.
.
Min roadtripp har ju knappt börjat än... Norrköping och knarkmässan var bara det första stoppet... lite senare idag så sätter jag mig på tåget för vidare transport till Arlanda där ett flyg väntar på att ta mig till Molde via en mellanlandning i Oslo... jag ska föreläsa där i morgon och det ska jag berätta för er är någonting som jag är väldigt nervös inför... men det får jag ta och skriva om här lite senare... för nu... så är det ju faktiskt knarkmässan som gäller fortfarande... här och nu är ju som ni vet alltid det bästa stället att befinna sig på.
.
Idag så ska det minglas bland alla dessa människor som besöker en knarkmässa utan några droger.
.
En sak som jag lagt märke till på denna mässan är det där med tobaken... den tar en större plats än någonsin tidigare på denna mässan... och jag gör en liten privat reflektion... eftersom jag satt sidan om en hälsotjej igår som jobbade med rökavväjningsprogram så fick jag en liten insikt... om att det finns ju massa stålar att hämta i det eftersom det ju är rökförbud både här och där och överallt... och så är det nog tyvärr med det mesta inom knarkmässevärlden... precis som inom den "vanliga" ilegala knarkhandeln så handlar tyvärr det mesta om pengar... även i den drogria knarkvärlden som ju ofta handlar om olika behandlingar, forskning, medicinering, provtagningar och alla möjliga och omöjliga saker... lite synd om ni frågar mig... jag hade nog önskat att det handlat lite mer om människan.

Fest...

... På knarkmässan.
.
Det är inte så där mycket drag på en drogfri knarkmässa... Men det var gott käk.
.

Att kramas...

... är ju vår modell.
.
Vi på VågaVa har vår egen lilla nich på mässan... den har vi haft sedan den första gången vi var på en mässa för en herrans massa år sedan... och det är att vi kramas... det har liksom blivit våran grej... som för det mesta  är väldigt uppskattad... de flesta människor blir faktiskt glada över att få en kram... och jag kunde inte låta bli att le lite extra inombords när jag kramade en alldeles speciell tjej idag... och låt mig berätta varför hon är alldeles speciell för mig.
.
Det hände sig en gång för länge sedan... i början av min drogfrihet... jag var på ett av mina allra första NA-konvent i Sundsvall (ett midsommarkonvent) och där fick jag syn på en tjej som jag tyckte var den vackraste människa jag någonsin sett... kanske inte så ovanligt för en nynykter missbrukare men jag lovar... hon var någonting alldeles extra... och jag ville så klart prata med henne... men jag vågade inte... föränn den sista timmen på den sista dagen... då jag tog mod till mig och gick fram till henne... helt förvirrad stammade någonting om att hon var den vackraste människa jag sett... för att sedan vända på klacken och springa därifrån.
.
Idag så kan jag faktiskt le lite grann åt mig själv och hur jag betett mig mot vissa kvinnor som jag träffat.
.
Det gick ett eller två år till innan jag träffade henne nästa gång... denna gången på ett konvent på Gotland... och eftersom jag nästan dagligen fantiserat om denna kvinna och nästan redan flyttat ihop och levt lycklig i alla mina dagar med henne i mina fantasier mellan mina öron så blev mötet om möjligt ännu värre denna gång... jag stammade... svettades... och såg säkert helt psykotisk ut när jag försökte mig på att prata med henne... och jag vill minnas att hon såg lite rädd ut... eller okej då... vettskrämd eftersom hon med all rätt säkert trodde att hon hade en komplett galning framför sig... och man kan lugnt säga att jag gjorde bort mig.
.
Lång, långt senare så träffade jag faktiskt henne på Gullbranna... hon hakade på ett av mina yoga-pass... jag har naturligtvis aldrig berättat för henne om mitt tidigare intresse för henne... kanske kommer jag att göra det en dag men det är inte så viktigt... jag kan le åt hela historien idag... och när jag idag gav henne en kram var jag inte längre rädd... utan mest glad över att få krama om denna vackra kvinna och utbyta ett litet gåtfullt leende.

Knarkmässan...

... börjar nu.
.
Vi har fått upp vår monter... vilket väl i.o.f.s. inte var så himla svårt... vi gjorde som förra året... stack till Claes Olssons och köpte lite ståltråd, två elrör, ett paket klädhängare och naturligtvis en rulle silvertejp... sen hängde vi upp vår flagga... trädde några tröjor på elrören... hängde upp den med ståltråden...  band fast några klädhängare och hängde upp några T-shirts till... och dra på trissor... efter att ha tejpat fast några tröjor på vårt bord så ser det faktiskt helt okej ut... eller nja... det ser ut... och vi syns.
.
På plats i vår monter... vi får väl se hur länge vi orkar vara kvar här... vi vill ju gärna mingla lite också.
.
Det är ganska skoj att vara på mässa... allra helst när man har hängt med några år som vi har... för det innebär ju att vi träffar en massa människor från när och fjärran... och faktiskt så har jag ju lärt känna jätte många vackra och värdefulla människor genom åren... så nu hinner jag inte sitta här och skriva längre... för nu så ska jag iväg och krama mina vänner... kända som okända.

Nu är vi på plats...

... i Norrköping.
.
Vi har hängt upp vår VågaVa-flagga och ett helt gäng VågaVa vacker & värdefull T-shirts... vår monter är klar... kanske inte riktigt lika proffsig som de andra... men väldigt egen ändå... och det har väl blivit lite av vårt signum att vara lite oseriöst seriösa... istället för fräcka fina presentationer, påkostade skyltar, gratisprylar, godis och välpressade uniformer så tänker vi dela ut kramar... chilla... gå på seminarium... och snacka med en massa andra människor... VågaVa funkar nog bättre mellan mässorna än på mässan... och det är ju tur... blir liksom vår grej... att vi inte behöver förpacka vår verksamhet i en fin kostym för att få den att funka... en kram och lite kärlek räcker gott för oss.
.
Man behöver inte tvunget vara som alla andra... det går faktiskt ganska bra att göra på ett eget sätt.
.
Det är inget fel på att göra som alla andra gör... men ibland så kan det vara skoj att gå lite utanför ramen... bara för att man kan... och det gäller naturligtvis att välja de tillfällena med den största omsorg... att vi väljer att ha vår egen stil på en narkotikamässa beror mest på att vi vill ha en egen stil... och det har vi ju... så vi syns alltså... och det är ju precis vad alla andra som ställer ut på denna mässa också vill... det är ju liksom hela grejen med en mässa... att synas.

Jag blir så...

... trött.
.
Att blogga när man är på resande fot har sina sidor... en som är ganska frustrerande är när inlägget man just skrivit bara... försvinner... då är det ofta täcknigen som har knasat sig och alla orden har bokstavligt talat flugit rakt ut i cyberrymden... suck.
.
Det är många känslor som kommer upp till ytan när jag tänker på min grupp.
.
Nyss... eller nja... för en timme sedan... så skrev jag en blogg om hur tomt det kändes att vara färdig med vårt projekt... att jag saknade vår grupp hur mycket som helst... men... att jag samtidigt kunde känna tacksamhet över att ha fina vänner att sakna... och att jag kanske ville spara denna fina grupp på ett alldeles speciellt ställe i mitt hjärta.
.
Jag var faktiskt inte riktigt beredd på att bli så himla känslomässigt berörd av ett gäng socionomstudenter.

Resan som kallas för livet...

... fortsätter.
.
Idag så bär det iväg till Norrköping... vi ska medverka på ännu en knarkmässa... och har är det kanske på sin plats att berätta att Drogfocus 2012 inte är en mässa där man säljer knark och sånt, utan en mässa för alla som jobbar mot drogerna... visserligen så brukar jag ju säga att VågaVa inte är en förening som jobbar mot droger... utan en förening som är för drogfrihet... och vi har en förklaring till det... det är helt enkelt mycket roligare att focusera på lösningen istället för problemet... och att slänga iväg en massa energi på meningslösa diskutioner om för eller mot droger är ju bara... jobbigt... motstånd föder motstånd.
.
På VågaVa har vi inte tid att stå på barrikaderna... vi är nämligen upptagna med att rädda livet på varandra.
.
Det är himla skoj att medverka på denna mässan... vi har ju varit med ett tag och då blir ju en mässa en mötesplats där vi känner en hel del människor... och det är ju alltid trevligt att träffa trevliga människor som man känner... sen om vi har lite tur så kanske vi hamnar på ett seminarium där vi lär oss något nytt om knark... knark är ju faktiskt en branch där det hela tiden dyker upp nya grejer... missbrukare är onekligen väldigt driftiga när det gäller att hitta på nya preparat och andra användartrix... det nästan så att jag misstänker att det finns ekonomiska intresse som styr den marknaden... knarklangare och läkemedelsindustrin är bra på att marknadsföra sina produkter... kanske för att det i grunden oftast handlar om samma produkt... knark kan ju som ni säkert vet ibland även kallas för medicin... och då är det ju t.o.m. lagligt.

Bussen till Ekeby...

... skrämmer mig.
.
Jag kunde inte låta bli att studera människorna som steg på lite extra noga... och det kändes väldigt konstigt på ett lite otäckt sätt... nästan lite kusligt... som en taskig skräckfilm på något underligt sätt... hur mycket hat och hur många hemska tankar och känslor har inte den byn gett mig... när jag bodde där så gick jag mest omkring och var rädd hela tiden... den där jävla otäcka klumpen i magen... fy fan.
.
När jag passerade bussen till Ekeby så var det nästan som att göra en resa tillbaka in tiden för mig.
.
Jag förstår att det inte är något fel på Ekeby... jag förstår att det "bara" var några väldigt gamla känslor i mig som kom på besök... från den tiden så man fortfarande kunde köpa två-öres godis på Guns konditori... när man kunde tanka en liter bensin till en moppe för under en krona... med andra ord... känslor från en helt annan tid... ändå så finns de fortfarande kvar... mobbing går inte över... mobbing är något man får leva med i resten av sitt liv... 
.
... och jag kan inte låta bli att undra... om det är det likadant för de som mobbar.

Fett stolt...

... över vår presentation.
.
Vi var nervösa... tekniken krånglade när vi kopplade in min mac... det såg inte så bra ut nu när rektorn för Universitetet i Lund skulle se sin första hela redovisning... nu hade han själv lite att säga så han fick hoppa in lite tidigare än beräknat medans vi strulade med att få det tekniska att funka... fråga mig inte hur jag bar mig åt för att få det att funka... om det finns en Gud så får vi nog tillskriva honom/henne/det den bedriften... som ett mindre mirakel så fick vi i alla fall det att funka till slut... och vi kunde börja vår med redovisning...
.
Vi vågade ta chansen att ha roligt på vår presentation... och vi flög... vingarna bar.
.
... och vi blev varse att ett dåligt genrep är bra... allt gick som på räls och vi fick mycket beröm för vår presentation... och då ska ni veta att vi lyckades med konsstycket att lura publiken, våra lärare och panelen med vårt fejkade telefonsamtal... de trodde att vi hade glömt sätta telefonen på ljudlöst och skrattade gott när de upptäckte att det hela bara var ett trix av oss... sen körde vi på... det gick som en dans... så avslutningen där vi faktiskt dansade på riktigt var suverän.
.
Jag är så otroligt stolt över vår helt fantastiska grupp och hur vi klarade av att sätta även avslutningen på vårt projekt... vilket gäng... woow.

Spännande...

... och lite skrämmande.
.
Nu är det examensdax... inför en panel med inbjudna gäster ska vi presentera våra projekt och det är naturligtvis lite spännande... och skrämmande på samma gång... personligen så måste jag erkänna att jag är betydligt nervösare idag än vad jag brukar vara när jag ska stå framför folk... och jag tror att det beror på att jag inte är ensam... utan en lagspelare... och då blir det ju en liten smula viktigare för mig... om jag är ensam och skulle göra bort mig så är det ju inte hela världen... men denna gången så känner jag att jag vill bidra med mitt bidrag till laget... och därför så känner jag att jag ställer lite högre krav på mig själv... vår grupp är helt enkelt värd att jag gör mitt allra bästa... och jag vill dra mitt strå till stacken.
.
Nu är det dax för oss att presentera vårt projekt inför en panel av experter som ska bedömma oss.
.
Nu sitter vi på plats i klassrummet... panelen sitter och väntar på det första framträndandet och vi har precis generalrepeterat... och det gick väl sådär... eller rättare sagt... kanon för ett dåligt genrep är ju det bästa man kan göra om man vill göra ett bra framträdande... eller hur... tjoho... nu kör vi. 
 

Varför...

... ska man gå hem när det är som roligast?
.
Jag har nog aldrig gjort det... gått hem när det varit som roligast... och jag kan inte för mitt liv förstå varför man skulle göra det... kan man överdosera att ha roligt... tillåt mig att tvivla... eller är det någon slags svensk jantelag som har skapat det uttrycket... att vi ska skämmas om vi har för skoj... för länge... för ofta.
.
Lagom roligt verkar vara lite småtråkigt tycker jag... fullt ös medvetslös är nog mer min melodi.

En känslig...

... kille.
.
Det händer att jag själv blir en liten smula förvånad över vilket känslig kille jag blivit med åren... så satt jag då här hemma igen och tittade på en film med en stor klump i halsen och tårar i ögonen... och gillade det... jag gillar att vara en känslig kille... visst det finns många tillfälle då jag skäms en liten smula över min känslighet... jag är fortfarande inte en kille som gråter offentligt... och även om jag egentligen skulle vilja visa mina klasskompisar hur mycket jag kommer att sakna dem nu när vi snart slutar vårt äventyr på Universitetet... så lär de nog inte se några tårar i mina ögon... möjligtvis så kommer de att se en lite nervöst skrattande kille som försöker skoja bort sina egna känslor... och det är väl okej... Rom byggdes inte på en dag och jag måste ge mig själv lite tid när det gäller att lära mig visa mina känslor offentligt.
.
En vacker dag så kommer jag med all säkerhet att kunna gråta offentligt när som helst och överallt.
.
Men jag tycker mycket om att vara nära mina känslor... visst det finns känslor som jag inte direkt längtar efter att känna... men de känslorna är minst lika viktiga som de väldigt behagliga känslor som jag kan känna när landslaget hämtar upp ett hopplöst underläge och kvitterar på övertid... ALLA känslor är okej... och visst var det skrämmande när jag blev drogfri att börja känna på alla dessa känslor vi människor bär omkring på... men idag är jag grymt tacksam över att vara levande på riktigt... fullt ut.
.
Och det är väl lika bra att skriva det här nu då... bara så ni vet... jag får tårar i ögonen när jag tänker på att vår grupp i skolan kommer att upplösas efter presentationen på måndag... tårar av saknad eftersom jag tycker så mycket om alla i vår grupp... och vet ni vad... jag är glad över att kunna känna på den känslan... glad och lite ledsen på samma gång.

Stor eller liten...

... resväska?
.
Jag får snudd på panik när jag tänker på hur jag ska få ihop det i nästa vecka... men nu börjar så sakteliga en plan ta form... och jag pratar inte om redovisningen i skolan på måndag utan om att jag ska åka iväg på en liten roadtripp... heter det så även om man mest åker tåg och flyg?
.
Det kan vara lite rörigt att hitta en fungerande strategi när det är många trådar som ska passa ihop.
.
Att jag stressar upp mig en liten smula är väl av den vanliga anledningen... jag vill ha kontroll... och som säkert de flesta redan vet så skapar ju det kontrollbehovet en känsla... nämligen paradoxalt nog en känsla av kontrollförlust... det är bara när jag försöker få kontroll över saker och ting som jag känner kontrollförslust... aldrig annars.
.
Nu har jag förvisso relativt bra "koll" på grejerna ändå... det fattas bara några små pusselbitar... som vilken resväska jag ska ha med mig... en biljett från Kastrup till Halmstad... en kostym... leta reda på alla mina andra biljetter (det är ett helt gäng olika biljetter som jag behöver ha med mig) och skriva ut dem... och lite annat smått och gott som just nu gör sitt bästa för att få mig ur balans och superstressad... jag VET att det kommer att lösa sig... men just nu så känns det inte så... ska jag välja en liten eller stor resväska?
.
Frågan är egentligen helt bizzar... och jag kommer naturligtvis att släpa med mig min största resväska... fylld med grejer som jag inte ens kommer att packa upp... saker som jag packat ner "fall i fall" de skulle behövas... herregud... att jag bara orkar.

Det spökar...

... på min blogg.
.
När jag laddar upp min blogg så saknar jag ju de översta fyra små bilderna... men nu så fick jag höra att en av mina läsare kunde se dem... så det är bara att konstatera... mina försvunna bilder "spökar" tydligen... för vad ska jag annars kunna kalla det för... försvunna bilder som visar sig för vissa människor måste väl ändå kunna förklaras med att den/de människorna är lite synska då... och hur är det med dig som läser nu... är du också synsk... eller är bildrutorna lika tomma på din dator som på min?
.
Så här såg det ut på min blogg innan mina bilder försvann... men nu tror jag att de dyker upp på "andra sidan".
.
Lite kusligt är det allt... eller åtminstonde lite småmystiskt... ska jag hoppas på att mina bilder kommer tillbaka eller bara konstaterat att de har "gått vidare" till en "annan sida"... jag ser med stor spänning fram emot fortsättningen... mer kommer att visa sig... kanske t.o.m. mina försvunna bilder.

Va fan...

... tar mina bilder vägen.
.
Jag undrar vad det är som händer med mina bloggbilder... lyckades ju efter mycket möda och stort besvär trixa in fyra helt egna bilder högst upp på sidan... och jag var så himla glad över att ha lyckats med det... men nu när jag öppnar min sida så är bilderna borta... de försvann liksom lite i taget... först fattades det bara en av bilderna... men nu är alla borta... och min blogg har fått ett helt annat utseende... förvisso rätt stilrent men lite för tråkigt för att passa mig.
.
Jag tycker att bilder är väldigt talande... och att det ligger en hel del i att en bild säger mer än tusen ord.
.
Man kan tycka att det är en bagatell att det fattas några få bilder... men jag tycker att de fyller en viktig funktion för att visa vem jag är... och det är väl på sin plats när man bloggar... att visa vem man är... och det är därför som jag har valt att lägga in en bild på hur jag ser ut... och att jag har en bild på fotspår i sanden beror mycket på en text som många av mina vänner i en gemenskap som jag valt att tillhöra känner till... den texten heter just "fotspår i sanden" och syftar på när en slags Gud enligt vår egen uppfattning bar oss genom livet när vi trodde vi var helt övergivna... att jag valde en bild på en vinge är lite mer för att skryta och berätta för er att jag minsann kan flyga som en fågel (vilket jag är rätt stolt över)... och den sista bilden som föreställer det Indiska elnätet är mer för att symbolisera hur kaosartat det kan se ut mellan mina egna öron mellan varven.
.
Men det roligaste med dessa bilder är nog trots allt att de som ser dem med största säkerhet har sina helt egna tolkningar... och kanske ser någonting helt annat... för så är det ju... en bild säger ju mer än tusen ord.

Privatliv...

... och en egen blogg.
.
Funkar det i praktiken?... jag har inte så himla många hemligheter och tror mig nog kunna skriva om det mesta här på min blogg... och samtidigt ändå ha ett privatliv... ett privat privatliv... alltså delar av mitt liv som jag inte skriver om här på min blogg... för det mesta... ja faktiskt nästan alltid så beror det på att det handlar om någoting som rör någon annan som står mig nära... jag vill ju t.ex. inte gärna skriva om mina barn här... så den delen av mitt privatliv är... fortfarande ganska privat... att jag har barn är inte någon hemlighet men jag vill helst inte lämna ut dem här på min blogg... även om det kan vara himla svårt när de gör någonting som jag som pappa är himla stolt över... men det jämnar ju ut sig... barn är ju som ni säkert vet enskilda individer och det händer ju också att de beter sig på ett sätt som alla föräldrar lite då och då blir varse... och det är ju då ett helt annat sätt än det man skulle önska... det hör liksom till.
.
Jag vill ju skriva om saker och ting som berör mig på riktigt i min blogg... och samtidigt ha ett privatliv.
.
Jag är ganska trygg i var min gräns går när det gäller mitt privatliv... visst får jag ibland stanna upp och ta mig en funderare... för eftersom jag tillhör en gemenskap där vi brukar säga att "vi är inte sjukare än våra hemligheter" så är jag ju inte dummare än att jag fattar att jag kan uppfattas som lite gränslös ibland... det är tyvärr inte så vanligt som det borde vara att prata om hur vi mår (på riktigt)... ofta så svarar vi rent reflexmässigt "jo tack, bara bra" när vi egentligen mår piss... och de är inte alla som är beredda på att bli bemötta helt ärligt... "tackar som frågar, jag mår skitdåligt och funderar allvarligt på att ta livet av mig idag... hur är det själv?.
.
Och om jag ska vara helt ärlig så anpassar jag mig efter omgivningen... jag blir väl som jag umgås kan jag tänka... känner hur jag glider allt mer ifrån ämnet just nu... det där med att ha ett privatliv... och jag kan inte tolka det på något annat sätt än att jag faktiskt har ett... privatliv alltså.
 

Jag vill inte...

... sluta skolan.
.
Ni hörde rätt... och egentligen så handlar det kanske inte så himla mycket om skolan utan mer om vår klass och då inte minst den gruppen som jag tillhör... igår när jag satt här hemma i Brännebassalt så överfölls jag av en väldigt stark känsla... en känsla som berättade för mig hur mycket jag kommer att sakna dessa helt underbara människor som släppt in mig i sin grupp... eller förlåt... vår grupp.
-
Vi har tillsammans lyckats knirpa ihop ett projekt som handlar om ett utbyte av erfarenheter mellan familjer.
.
Att vi har fått ihop ett projekt som jag tror på är egentligen av underordnad betydelse om ni frågar mig... då är det mycket intressantare att studera med vilken respekt till varandra som vi har löst vår uppgift... på ett mycket kärleksfullt och samtidigt väldigt konstruktivt sätt har vi lyckats hålla våra tidsschema... hittat lösningar på problemen vi stött på... och vi har haft skoj... skämtat och stöttat varandra... det har varit högt i tak och extremt effektivt samtidigt... och jag kommer att sakna min grupp... jättemycket.
.
Så jag är glad och stolt över vad vi gjort... men... på samma gång kan jag känna en stor sorg över att vi snart är färdiga med vår skola... jag hade nog helst fortsatt att hänga med dessa underbara människor som jag träffat på mitt äventyr som student på Lunds Universitet... men men livet går vidare... fler äventyr väntar bakom hörnet... och jag har ju några dagar till som jag kan njuta av studentlivet.
 

1000 kronor...

... kostar det mig.
.
Att bo på landet har sina fördelar... och nackdelar... ta bara det här med snöskottningen... den är minsann inte gratis... men vill jag kunna ta mig till jobbet eller någon annanstans överhuvudtagen när det har snöat ute hos mig så behöver jag hjälp... och då kan de 1000 kronor som jag nyss fick betala bonden som sköter om vägen hem till mig vara väl investerade pengar... inte för att jag hade råd med det just nu... men jag har ju inget val... allternativ finns liksom inte... så jag väljer att vara en väldigt tacksam kille som betalar bonden med ett glatt leende på mina läppar... och tro mig... det känns faktiskt riktigt bra.
.
Snart är det vinter hemma i Brännebassalt igen... och då är det skönt att ha en skottad väg till civilisationen.
.
Det fanns en tid då bonden inte ens kom hem till mig för att be om pengar till snöskottningen... och jag tror inte för en enda sekund att det berodde på att han tyckte att jag skulle slippa betala... jag tror mest att det berodde på att jag var en kille som valde att leva utanför samhället och samhällets regler... och att han inte ville ha med mig att göra... inte ens för att kräva mig på lite pengar... men idag så är jag en samhällsmedborgare som lever på samhällets villkor... och bonden behandlar mig som vem som helst... det gillar jag.

Det drar ihop sig...

... nu.
.
Det drar ihop sig på flera område i mitt liv... saker och ting ställs på sin spets... det är inte bara skolan som snurrar mellan mina öron just nu... det händer andra grejer av lite mer privat natur i mitt liv... också... och jag har tidigare skrivit om att känna sig maktlös här på bloggen... naturligtvis så finns det saker och ting som jag inte kan skriva om här... privata saker som berör andra människor än mig... och jag är så himla tacksam över att jag har människor i min omedelbara närhet kan prata med om sådant jag inte kan skriva om här... för att hålla det inom mig hade bara gjort mitt liv helt ohanterligt.
.
Ibland går det lite väl snabbt i mitt liv... och jag har svårt för att hänga med... då behöver jag stanna upp.
.
De senaste veckorna så har det hänt en massa grejer i en väldigt snabb takt... saker som jag gärna hade varit utan... men jag har lärt mig att jag inte ska springa från problemen... och att jag inte alltid har förmågan att hänga med i svängarna... och istället för att försöka springa ifatt kan det vara väldigt klokt att göra tvärtom... stanna upp... reflektera... prata med någon om sina tankar... göra upp en plan... gå till handling... och släppa taget.
.
Det är inte lätt att släppa taget när livet är ohanterligt och man känner sig maktlös... men det går.

Hela gänget...

... samlat.
.
Så sitter vi då på tåget tillsammans igen... VågaVa-gänget... vi har ju jobbat i olika grupper nu i två veckor och det har även inneburit att vi har haft helt olika tider att passa... så det var faktiskt länge sedan vi satt på samma tåg... jag är nog den som varit överlägset mest i skolan av oss trots att jag varit borta och föreläst i två dagar... för jag har hela tiden åkt det tidiga tåget till skolan och det senaste tåget hem... vilket jag faktiskt gillar... ett bevis på att jag verkligen trivs med min grupp.
.
 Att åka tåg har de senaste veckorna blivit en del av min vardag... men idag är det min näst sista resa.
.
Idag är det vår näst sista tågresa... på måndag är sista dagen våra biljetter gäller så de få dagarna vi har kvar på skolan kommer vi att åka bil... det blir helt enkelt för dyrt att åka tåg när man bara åker enskilda resor... och vi har för få dagar kvar för att det skulle vara lönt att köpa ett månadskort... lite synd... jag gillar våra tågresor.

FamFam...

... är namnet på vårt projekt.
.
Nu är det klart... vårt familjeprojekt där det är tänkt att nyinflyttade familjer tillsammans med etablerade familjer i vårt avlånga land ska få utbyta sina erfarenheter och kunskaper med varandra... ett integreringsprojekt värt namnet om ni frågar mig... och nu filar vi bara på hur vi på bästa sätt ska presentera projektet på måndag... det känns himla bra att vi har gjort ett väldigt bra arbete som ligger till grund för vår presentation... jag är väldigt glad över att ha fått vara med som en del av det arbetet... en del av ett kanongäng... och det är nästan med lite sorg som jag tänker på att vi snart är färdiga med projektet... jag skulle mer än gärna jobba vidare med dessa väldigt vackra och oerhört värdefulla människor.
.
FamFam... lägg det namnet på minnet... och kom ihåg var ni hörde det först.

Mångfald...

... är ett fint ord.
.
Jag gillar mångfald eftersom det helt uppenbart är någonting som berikar mitt liv... jag förstår mig inte riktigt på den rädslan som gör att vissa människor istället väljer att bli rasister... vi är ju alla individer på ett runt litet klot som cirklar runt en liten stjärna i ett jättestort universum... och i grunden så himla likadana... varför bråkar vi med varandra överhuvudtagen... och vad är det som är så himla farligt med andra kulturer?
.
En sak som jag har lagt märke till på min resa genom livet är att många människor gör sig större än vad de är.
.
Jag som enskild individ behöver andra människor i mitt liv... annars så kan jag inte växa... om jag tror att jag har alla svaren så är jag verkligen illa ute... då kommer jag att stänga mig ute från så himla mycket kunskap som kan hjälpa mig att få mig att förstå mig själv... det största med mig själv är att jag någon gång lite då och då kan ana hur liten jag egentligen är... det är stort på riktigt... och det är vid dessa tillfälle som jag kan känna att jag är en del av någonting mycket större än mig själv... och verkligen uppskatta det interkulturella... eller med ett annat ord... mångfalden.

Maktlöshet...

... kan vara riktigt jobbigt.
.
Det finns en hel del prylar som jag är maktlös inför... ibland så kan det vara väldigt svårt att acceptera... och så tror jag att det ska vara... vissa grejer ska man fan inte acceptera... som när nära och kära gör sitt bästa för att sabba sina liv... då det känns det för jävligt att man inte kan få lov att banka in vett mellan öronen på dem... men det hade ju inte hjälp heller... det går fan inte att hjälpa någon som inte vill ha någon hjälp... tyvärr... då kan det enda som återstår att göra vara att göra det jobbigt för dem... i alla fall när det gäller droger... det ska fan vara jobbigt att knarka... allra helst för den som inte fattar att det inte är en bra idé att bli narkoman... att det enda ett sådant liv leder till oftat är fängelse, instution och död.
.
Det finns tillfälle då jag vill kunna sätta en tvångströja på de jag tycker om.
.
Att försöka prata vett med en människa som är inne i sin "romansfas" när det gäller drogerna är näst intill ett omöjligt uppdrag... och som alla vet... att få någon som inte har en önskan att bli drogfri att sluta knarka är ju verkligen ett tillfälle att känna på hur maktlöshet känns... jag kan inte förändra någon annan än mig själv... hur gärna jag än vill... och tro mig när jag säger att det suger... det suger riktigt, riktigt fett... fan... ursäkta språket men jag blir fan förbannad.

Det är lätt att vara Svensk...

... fotbollssupporter idag.
.
Vi stod alla upp och skrek rätt ut... nästan alla på krogen (Olivers på vallås i Halmstad) hoppade upp och kramade om varandra samtidigt som vi vrålade ut vår lycka... Sverige hade på ett helt mirakulöst sätt lyckats vända ett 0-4 underläge och kvitterat på övertid... Tyskarna vid bordet sidan om oss satt helt knäpptysta och fattade nog inte riktigt vad som hade hänt... och det gjorde knappt vi heller... vi som hade skojat lite när Tyskarna bankade in 4-0 bakom Isaksson i det Svenska målet... om att det nu var läge för ett svenskt mirakel... och när detta faktiskt hände på riktigt så fick vi nypa oss i armarna för att inte tro att vi drömde... helt fantastiskt... otroligt... och så jävla underbart.
.
Helt otroligt... makalöst, fantastiskt... fotboll är magiskt... och som någon sa... bollen är rund.
.
Jag gillar mirakel... kanske för att jag själv är ett levande mirakel... för det var inte så himla länge sedan man trodde att om man var en narkoman så var det kört... levde man som knarkare så dog man som en knarkare... tyvärr så finns det människor på vår jord som fortfarande tror det... trots att jag och mina vänner är levande bevis på motsatsen... kanske var det därför som vi vågade skoja om att ett mirakel var möjligt när vi låg under med 4-0... vi visste ju att ingenting är omöjligt... att mirakel faktiskt existerar i det verkliga livet... på riktigt.
.
Nu är vi fler som tror på mirakel... tack till hela det svenska fotbóllslandslaget som visade oss att det aldrig är för sent för en förändring.
 
 

Kalsonger...

... och kalsipper.
.
Sällan har jag väl blivit så glad över två par kalsonger som idag... för jag var minsann inte beredd när en av mina vackra yoga-tjejer från stranden i somras tittade in på VågaVa i morse och överlämnade en present till mig... och glädjen blev ju inte direkt mindre när det visade sig vara ett par superfräcka filsingar från min favoritaffär... hon visste vad hon gjorde... och jag blir faktiskt riktigt rörd när jag får uppskattning för att jag håller i strandyogan på Tylösand några veckor på sommaren... det är svårt att uttrycka den glädje och tacksamhet jag känner... men som min sponsor säger åt mig att säga när något sådant här händer... gör det enkelt... säg bara... tack.
.
Tänka sig att yoga i alla väder är någonting som blir är så uppskattat... det värmer verkligen mitt hjärta.
.
Jag har ju varit och föreläst på Tullskolan i Göteborg idag... och det är också en helt magisk upplevelse... så många fina vackra och värdefulla människor det finns i mitt liv... precis just nu är jag på väg till Halmstad för at se på matchen med några av mina vänner... och imorgon så ska jag få den stora glädjen av att träffa mina klasskompisar i skolan... de skickade ett sms och bad mig om att leta runt lite i min garderob... jag tror att de kommer att bli glatt överraskade... eller att de åtminstone kommer att få sig ett väldigt gott skratt... och jag bara ler... lyckligt över att ha ett sådant rikt liv fyllt med helt fantastiska människor... jag är en väldigt lyckligt lottad kille... även om allting i mitt liv inte är hipp hipp hurra... livet på livets villkor gäller ju för mig också... och allt är ju inte alltid som jag vill att det ska vara... vissa saker är jag helt maktlös inför... så är det bara.

Lycka...

... kan vara mycket.
.
Lycka kan vara mycket och jag tror nog att de flesta av oss människor har vår alldeles egna uppfattning om vad sann lycka innebär... för min egen del så tror jag att lycka är någonting som jag många gånger kan välja... och att lyckan kommer inifrån... helt uppenbart är att jag genom att tänka vissa tankar föder vissa känslor... att mina känslor väldigt ofta är ett resultat av mina tankar... visst är jag påverkad av de faktiska förhållandena i mitt liv... konstigt vore det väl annars... det är väl kanske inte alltid så himla enkelt att tänka lyckliga tankar när tjejen gjort slut... i alla fall inte den första veckan.
.
Jag har en förmåga att med hjälp av mina tankar forma mig en alldelses egen uppfattning av min verklighet.
.
Själv brukar jag gärna i tid och otid berätta för min omgivning att jag har ett val varje dag... vissa av mina vänner är nog ganska trötta på mitt tjat men det bjuder jag på... för jag behöver påminna mig själv om att jag har detta val... att välja lyckan är inte alltid så självklart för mig heller... men jag har några trix som brukar funka rätt så bra... som att ta på mig de positiva glasögonen ... eller att tänka på saker som jag är tacksam för... och då handlar det ju ofta om att se vad jag har istället för att focusera på vad jag vill ha... en vesäntlig skillnad om ni frågar mig.
.
Idag så väljer jag att vara glad över att åka till Göteborg och föreläsa på tullskolan... jag bara älskar dessa föreläsningarna... och jag väljer att känna en stark känsla av samhörighet med min grupp på skolan... och vet ni vad... den tanken fyller mig med en varm känsla av... ja... faktiskt... lycka.

Fem...

... fingrar
 
Evigheten och dess toner

Du kan se mina fem fingrar, kan du se tomrummet mellan fingrarna? 
Normalt kommer du inte att se ett tomrum, du kommer att se fem fingrar. 
Tomrummet är mera verklig, fingrar kommer och går, medan tomrummet är för evigt.
I musik finns en tystnad mellan tonerna, musiken består inte av ljud utan av tystnad mellan tonerna. 
Toner kommer och går medan tystnaden består.
Musik kan göra dig uppmärksam på tystnaden, och att tystnaden kan vara den vackraste musik du någonsin hört!

                                                                                                                                                          "Osho"

Jag bara älskar Zlatan...

... mer och mer för varje dag.
.
Det snackas ju en hel del om Bosse Hansson och hans rasistiska uttande... han kallade visst någon AIK-spelare för "svarting"... och några av hans kolleger ville bortförklara det med att man kan kalla en chokladboll för "negerboll"... för mig personligen så haltar den förklaringen en hel del... men det är min personliga åsikt... däremot så fick Zlatan en fråga om ämnet och jag gillar verkliogen hans svar... jag citerar:
.
"För mig är fotboll en religion, och alla är välkomna. Spelar ingen roll vart du kommer ifrån eller om du är vit, svart, kines eller vad du än är. För mig är fotbollen en religion och alla är välkomna. Det är därför vi spelar fotboll och det är så vi kopplas ihop. Alla kan få göra det och utföra det och framför allt spelar det ingen roll var man kommer ifrån."
.
Killen är ju för fan en poet... jag bara älskar Zlatan.

Äntligen måndag...

... låter ju lite konstigt.
.
Jag har ingenting emot att vara ledig några dagar... men jag kan ändå inte låta bli att reagera lite på hur skoj jag tycker att det är att gå upp en måndag morgon... det är ju nästan overkligt... för någostans har jag ju fått lära mig att måndagsmorgnar ska vara jobbiga... allra helst om man som jag är tvungen att gå upp klockan 05.45... men så är det inte... okej jag är inte klarvaken när jag vaknar... men jag hoppar ändå ur min säng direkt när klockan ringer... leende hade väl varit att ljuga men näst intill faktiskt... jag ser helt enkelt fram emot denna dag.
.
Nu lämnar jag tågstationen i Halmstad och glider iväg mot Helsingborg... ännu en dag i skolans värld.
.
Visserligen så hade en propp gått i mitt hus så jag fick duscha i mörker... det är en sladd till bilen och min kupevärmare som strular... så jag får ta och köpa lite nya proppar på vägen hem idag så att jag ser vem det är som duschar i mitt hus på morgnarna... men det var inget som kunde förstöra min morgon... och nu sitter jag på tåget på väg till skolan... och det känns himla bra.
.
Tänka sig... på en måndagsmorgon.

Han fixade det...

... och landade på jorden igen.
.
Jag pratar inte om scientologernas rymdsnubbe nu... nej... jag menar Felix... snubben som tog en ballong så långt upp i luften som man kan komma och hoppade av där uppe... han har visst kommit ner på jorden nu igen... och allt gick bra.
.
Felix lyckes med konsstycket att hoppa från 37000 meters höjd... vilket är väldigt högt upp...
 
... och ta sig hela vägen ner till moder jord med livet i behåll... och jag tror att han är rätt nöjd just nu.

Scientologernas...

... hemligheter (del 2).
.
Tittade jag nyss på... bara för att jag var lite nyfiken... och jag lärde väl mig inte direkt något nytt... tycker att det är ganska intressant hur det funkar med dessa... jag måste nog trots allt kalla det för sekter... bara det att en av hemligheterna man kan komma i kontakt med när man har donerat tillräckligt med stålar handlar om en snubbe från rymden som sedan han kom till jorden har hållits inlåst någonstans (eller någonting i den stilen) är ju snudd på helt fantastisk... och jag kan faktiskt mycket väl förstå att man vill hålla det lite hemligt... det finns nog människor som har lite svårt för den informationen... vilket tydligen också var själva anledningen att det var hemligt... ren omtanke med andra ord... jag hade nog personligen behövt betala en smärre förmögenhet för att komma så långt i min "utveckling" att jag hade kunnat ta emot den informationen.
.
En sak är i alla fall helt klar när det gäller Scientologerna... att de har rätt bra koll på sina medlemmar.

Att leva på hoppet...

... kan man nog kalla det för.
.
Felix Baumgartner heter snubben som har tänk sig att hoppa från en ballong så nära rymden man kan komma... lite senare idag är det tänkt att det ska ske... och killen är verkligen ingen duvunge på att hoppa... han har hoppat från alla möjliga byggnader... låga som höga... broar och berg... och han har även hoppat från Turning Torso i Malmö... då hoppade han först som vanligt från en helikopter och landade på taket innan han fortsatte med att hoppa ner från själva byggnaden... med andra ord... Felix gillar att hoppa på sätt som ingen annan gjort... en minst sagt hoppfull kille.
.
Snubben har tänkt att hoppa från 36576 meters höjd... 5,5 minuter fritt fall innan har drar i skärmen... hua, hua.
.
Jag känner mig hoppfull av helt andra anledningar... som t.ex. att vår grupp i skolan kommer fixa vår uppgift galant... eller att jag kommer att lyckas hålla mig drogfri hela denna dagen också... kanske inte något som tidningarna kommer att skriva om men stort för mig i min verklighet... fast jag har full förståelse för vad Felix håller på med... de kickarna är säkert inte att leka med... och jag har respekt för människor som fixar att hitta sina kickar utan att använda droger eller skada andra människor... jag kommer att hålla mina tummar för dig när du hoppar Felix... och kanske, kanske är jag pyttelite avis på att det inte är jag som vågar göra någonting så spännande.
 
 
 

Att blogga...

... varje dag.
.
Jag gör ju mitt allra bästa för att skriva minst en blogg varje dag... och det kan man ju tycka vad man vill om... för den uppenbara nackdelen med att skriva så ofta är att det kan vara lite svårt med inspirationen och veta vad jag ska skriva om... kanske så hade kvalliteten på mina bloggar höjts om jag skrev mer sällan... fast mer troligt är nog att det inte hade blivit skrivet någonting alls... för jag är och kommer nog alltid att förbli lite av en allt eller inget kille... lagom är inte riktigt min melodi... och jag behöver nog trots allt ruta in vissa delar av mitt liv med hjälp av en ganska rigid struktur... som t.ex. att avsätta tid för att skriva på min blogg varje morgon.
.
Jag är av åsikten att mycket av konstnärligt skapande är ett resultat av hårt arbete och massor av struktur.
.
Jag har ett mål med mitt bloggande... nämligen att jag skulle vilja skriva en bok... och då tror jag att det är himla bra att ha en väldigt tydlig struktur... det där att vara kreativ när man känner inspiration är väl helt okej... men det blir inte vidare mycket gjort om jag ska sitta och vänta på att känna mig inspererad... jag tror tvärtom att det mesta av ett konstnärligt och skapande arbete är ett resultat av... hårt arbete och massor av struktur... och att lusten och inspirationen är ett resultat av det arbetet.
.
Vad min bok ska handla om vet jag inte riktigt än... att skriva en klassisk självbiografi lockar mig inte alls... det finns alltför många som ägnar sig åt denna formen av skrivande... och eftersom jag är en gammal missbrukare så har jag inte så mycket nytt att tillföra... våra liv som missbrukare ser ju så himla likadana ut... och ska jag skriva en bok så vill jag åtminstonde själv tro att jag kan tillföra någonting och inte bara upprepa vad någon annan redan skrivit... naturligtvis så är ju mitt eget liv den enda som jag kan skriva trovärdigt om men jag vill inte göra det som en självbiografi... det måste ju bara finnas ett mycket roligare och intressantare sätt att uttrycka sina tankar och känslor... annars så får jag väl göra någonting helt annat... det löser sig... det är ju som bekant resan som är målet.

Meningen med livet är...

... livet.
.
Livet är verkligen ett fantastiskt äventyr... och jag förundras över att jag blir mer och mer medveten om hur lite jag vet egentligen... hur mycket det finns kvar att lära... och att det inte är möjligt för mig att lära mig allt jag vill lära mig... förvisso så börjar jag förstå att det finns lite olika vägar till någon form av visdom... och jag börjar allt mer luta åt att det är i det riktigt, riktigt enkla som de stora svaren finns... ni vet meningen med livet och allt det där.
.
Det är kanske lite för enkelt för oss att krångla till vår tillvaro med för mycket kunskap... eller?
.
Kanske är det på det viset att ju mer jag lär mig desto svårare får jag att förstå vad livet egentligen går ut på... för ett litet nyfött barn är det ju helt självklart... utan en tanke så börjar barnet omedelbart att andas in själva livet när det föds... och jag har faktiskt inte trots min relativt höga ålder kommit på något mer meningsfyllt i livet än att leva... så för mig personligen är fortfarande meningen med livet väldigt enkel... nämligen ingenting annat än att... leva... tyvärr har jag en tendens att krångla till det enkla ibland och får för mig att det är så mycket mer... helt ofattbart egentligen... för tänk efter... vad skulle kunna vara större än livet?

Gratis...

... är billigt.
.
Det lutar faktiskt åt att jag slipper ta på mig några "vanliga" kläder idag... man vet ju aldrig men som det ser ut just nu så blir det en dag i morgonrock för mig... i frysen ligger förra helgens köttfärssås och lite frukostbröd så jag behöver inte ens åka till affären för att handla... och som av en slump så "råkade" jag ha lite "biogodis" hemma också... passar ju perfekt en sån här dag då vädret är som gjort för att krypa upp i TV-soffan och titta på film... tjohjo... en dag att göra ingenting... skönt... och som en bonus väldigt, väldigt billigt... nämligen så billigt som någonting kan bli... gratis.
.
Det finns säkert en och annan som tycker att jag borde gjort något helt annat än slappat framför TV:n.
.
Nu när jag sitter här vid mitt köksbord och tittar ut genom fönstret så lägger jag märke till att jag har inte klippt min gräsmatta så många gånger i år... och jag ska nog vara glad över att jag inte bor i ett villaområde med grannar på nära håll... de hade säkert haft en och annan åsikt om hur jag sköter min trädgård... jag och min trädgård har nämligen ett avtal som innebär att vi tar hand om oss själva iställer för varandra... och jag säger inte att det är rätt sätt att förhålla sig till sin trädgård... jag säger bara att det är mitt sätt att förhålla mig till min trädgård.
.
Det handlar lite om prioriteringar... och idag så prioriterar jag latheten... en egenskap som jag faktiskt trivs rätt bra med... och en enligt mig underskattad egenskap... om ni frågar mig så är latheten väldigt ofta uppfinningarnas moder... och ser man det på det viset så är det ju i så fall just latheten som för vår utveckling (inveckling) framåt på denna planeten.

Vi vann...

... ju i alla fall.
.
Efter mycket om och men så lyckades till slut vårt stolta (eller kanske lite stukade) landslag vinna igår... och drömmen om att få lov att spela ett fotbolls-VM i fotbollens förlovade land Brasilien lever... tack och lov... naturligtvis så var det Zlatan som fixade det hela (var det någon som blev förvånad) till slut... vi som  gärna vill att att vi ska gå vidare kunde andas ut... och kanske ännu en gång förundras över det gamla klassiska uttrycket att "bollen är rund".
.
Gladast av allihop var nog ändå bollkallen som fick Zlatans kortbyxor med sig hem.
.
En sak som jag gillade lite extra mycket var när Zlatan utan att tveka tog av sig sina kortbyxor och gav bort dem till ett av sina yngre fans... något sådant gör bara en varmhjärtad stor kille... och jag fattar ännu mer varför jag valt att vara en sann Zlatanist... vilken snubbe... respekt.

Rökpauserna...

... gick upp i rök.
.
Så försvann de ut igen... några av mina klasskompisar... de skulle ta en rökpaus och struntade i att det är himla kallt ute... rökpauser är viktiga grejer för rökarna... och det spelar ingen som helst roll vilket väder det är ute... drivis och hagel hindrar inte en rökare från att gå ut och tända en cigg... jag vet... jag är ju själv en rökare... även om jag nu har varit rökfri i... öhhh... 3 år 9 månader 11 dagar 8 timmar och 58 minuter (precis just nu... pip)... och det är ju helt fantastiskt egentligen... och helt otroligt om man tänker efter hur det såg ut för mig... att bli rökfri fanns inte på kartan... jag har aldrig fått för mig att sluta röka under alla de år jag rökte... att jag är rökfri just nu är närmast att betrakta som en ren slump... och jag säger inte att jag har slutat röka nu heller... jag kallar mig fortfarande för en rökfri rökare.
.
Att vara en rökfri rökare kan faktiskt betyda att jag vistas en liten aning mindre utomhus... på gott och ont.
.
En av nackdelarna (det finns fler) med att vara en rökfri rökare är att jag tillbringar allt mer tid inomhus... en rökare nu för tiden får ju faktiskt också en rejäl dos av frisk luft eftersom det ju i princip är förbjudet att röka inomhus i vårt land... och ibland så kan jag sakna rökpauserna utomhus... trots att det kan regna, snöa, blåsa... eller vara en helt underbar solig dag... utomhus är det varmt, kallt... och alldeles, alldeles på riktigt... inomhus är ju lite av en skyddad verkstad.
.
Det händer att jag hakar på mina rökande polare... jag kallar det för att "hängröka"... jag tar en rökpaus utan att röka helt enkelt... lite för att hänga med rökarna och ta del av deras samtal... för jag gillade ju rökpauserna och alla dessa samtal som aldrig hade blivit av annars... jag bävar redan för min Norgeresa om några veckor... förra gången jag medverkade på samma event så var rökpauserna det absolut bästa tillfället att prata med andra människor... vilket jag ju var tacksam över eftersom jag inte kände en endaste kotte... hur ska jag bära mig åt denna gång... hur ber man någon om eld när man inte röker?
.
 
 

Back to basic...

... är ofta bra.
.
Det händer att det uppstår lite problem på mitt arbete med VågaVa... oftast är det samma saker om och om igen... inte så konstigt eftersom vi ju trots allt har en viss genomströmning av folk i vår förening... och ibland så måste vi som varit med ett tag stanna upp och se vad problemet är... det är lätt att glömma bort att alla inte har varit med om samma sak tidigare... att vi liksom är tvungna att uppfinna hjulet igen... gång på gång... och idag så kunde jag känna att det är bra med lite distans... då är det lättare att se sakerna som de är... och inse att ett problem egentligen bara är en förtåckt lösning... och i detta fallet så är det en klassiker... back to basic ... stanna upp och komma ihåg att vi har en vision på VågaVa... nämligen att erbjuda en plats för förändring... och från dag ett så innebar det faktiskt ett ställe att bli drogfri på... det är huvudsyftet med vår verksamhet... vilket i praktiken är att rädda liv... på riktigt.
.
VågaVa är en mirakelfabrik... vi är ett helt gäng som har lyckats med konstycket att bryta med drogerna.
.
VågaVa är idag en förening fylld med alla möjliga och omöjliga sorters människor... och det är inte alla som har en bakgrund som missbrukare eller ens en gång anhörig till någon som knarkar eller super... vilket vi ser som en stor tillgång... vi som har brutit med vårt missbruk har faktiskt mycket kunskap att dela med oss av till de som inte missbrukar... och naturligtvis så har dessa människor mycket att erbjuda oss missbrukare... det är fantastiskt att se hur vi bryter ner fördommar åt alla håll och kanter... men... det finns en baksida... och det är att vi kan "glömma" bort vår vision i vår strävan om att skapa nya möjligheter... visionen som är att avskaffa oss själva... för vi vill ju allra helst leva i ett samhälle helt fritt från alla sorters missbruk... ett samhälle där VågaVa har spelat ut sin roll... som är att erbjuda en plats för den som vill leva ett drogfritt liv.

Skolka...

... kanske är fel ord.
.
Jag har faktiskt bett min grupp om ledigt och det gick bra... men ändå känns det lite grann som att jag skolkar från skolan... detta trots att jag om några minuter ska sätta mig i min bil och åka till en annan skola... jag ska nämligen iväg och föreläsa på en skola i Halmstad... och det blir inte den sista gången heller... jag kommer att skolka en dag i nästa vecka också... på tisdag... min grupp har gett mig ledigt då också men eftersom jag vet hur mycket vi har att göra på väldigt kort tid så känns det ändå lite så där att inte kunna vara i skolan... och det är egentligen ett väldigt gott tecken... för så mycket tycker jag om den grupp som jag medverkar i... att jag inte vill vara frånvarande en enda sekund.
.
Jag tycker att det är lite småjobbigt att ställa mig utanför min grupp om så bara för en dag eller två.
.
Men idag är idag och idag så ska jag föreläsa... och är också himla skoj... som vanligt är jag lite nervös men samtidigt så kan jag känna i hela kroppen hur mycket jag tycker om den utmaningen det innebär att vara ute och föreläsa... jag är ju en kille som gillar det spännande och gärna utforskar det okända... som nu... en helt ny klass... nya ansikten... hur ska det gå?
.
Livet är ett spännande äventyr.

Främlingsfientlighet...

... ställer jag mig främmande till.
.
Det är mycket snack om böneutropare i dessa dagar... och naturligtvis så spårade hela grejen ut direkt... nu handlar det inte längre så mycket om själva sakfrågan... eller om det ens fanns en sådan från början... jag menar att är det egentligen hela världen med en böneutropare... visserligen så fanns det väl en tid då jag tyckte att det ringdes lite för mycket i kyrkklockorna men va fan... nu har jag lite större förståelse för att det finns människor som inte är precis som jag själv är (tack och lov)... och även om jag nu inte är reigiös så kan jag ha överseende med de som väljer att vara det... oavsett vilken tro de nu har... kristen, budist, hindu, muslim eller vad det nu kan vara för religion spelar ingen så roll för mig... kan kanske bero på att jag faktiskt gillar mångfald och olika valmöjligheter.
.
Personligen så skulle jag inte ha ett endaste dugg emot att låta denna sköna snubbe berika vårt vackra land.
.
Att många människor är rädda för främligar beror nog ofta på att de är just... främlingar... skulle vi ta oss lite tid att lyssna på andra människor i andra kulturer så tror jag väldigt många av våra fördomar och rädslor skulle försvinna... det jag har lärt mig på mina resor i världen och av mina möten med olika människor är att vi i grund och botten är väldigt lika varandra... vilket verkar skrämma väldigt många människor... kanske är det som så att det är vår egen mänsklighet som skrämmer oss... att vi egentligen är mest rädda... för oss själva.
.
Det är i alla fall vad jag tror... en människa som är trygg i sig själv är inte främlingsfientlig... en människa som är trygg i sig själv vågar vara nyfiken och prova nya saker... och en människa som är trygg i sig själv stör sig inte så mycket på andra människor överhuvudtaget... kanske kan han/hon möjligtvis höja lite på ögonlocket och förvånas en smula på människor som är direkt främlingsfientliga... undra vad de håller på med... och varför.

Hoppsan...

... jag kom in.
.
Nu för tiden så blir jag ju nästan förvånad när jag lyckas komma i på skolans nätverk... det är minsann inte det enklaste att koppla upp sig på internet på skolan heller... och verkar som att detta är ett problem som jag delar med många av mina medmänniskor... kan det vara så himla enkelt att vi helt enkelt har blivit lite väl många som ska samsas om ett lite för trångt utrymme på nätet... att vi kanske ska be de som bestämmer om att satsa lite bredare på nätet så att vi får plats... eller se till att vi får vara med och bestämma kanske är ännu bättre... för vet ni vad... vi lever i ett land där det finns STORA möjligheter att vara med och påverka.
.
Livet är fyllt av möjligheter och jag är tacksam och glad över att bo i ett land där jag får vara med och påverka.

Fan...

... Vad trött jag blir.
.
På TV reklamen så ser det så jävla enkelt ut... Ursäkta svordomen men jag blir så irriterad när jag ska försöka blogga på tåget... Här finns ju ingen uppkoppling... Snacket från TV reklamen är helt enkel bara ljug... Eller på ren svenska... Skitsnack.
.
Ibland så lyckas jag komma ut på nätet med hjälp av min telefon... Men något nätverk på tåget existerar inte... Däremot så strular det kraftigt med min telefonuppkoppling och jag får ett ypperligt tillfälle att öva på mitt tålamod... Det går så där... Istället så sitter jag nu här och håller mina tjocka tummar för att jag ska lyckas få iväg en blogg från min iPhone... Mina tjocka fingrar träffar visserligen fel tangenter hela tiden och mitt tålamod får en ny prövning... Det går också så där... Suck.
.

Drömfabriken...

... kan vi väl kalla det för.
.
Jag är imponerad... mina klasspolare socionomstudenterna regerar när det gäller att visa effektivitet och struktur... jag bara gapar... fattar knappt att jag medverkar i någonting så här overkligt... inte visste väl jag att man kunde arbeta så här strukturerat och effektivt när det gällde något så flummigt som att hitta på ett helt nytt projekt... detta är långt ifrån vad jag är van vid och jag hoppas verkligen att lite av denna erfarenheten fastnar mellan mina öron för att sitta kvar... för detta sätt att jobba är helt klart någonting som jag kommer att ha nytta av i mitt arbete på VågaVa... säkert på mer än ett sätt... för jag har ju massor av drömmar som jag vill förverkliga... och just nu så lär jag mig hur man gör det i praktiken.
.
Att knirpa ihop ett projekt kräver både struktur och hårt arbete... då kan drömmar förverkligas.
.
Vi hade en rätt bra idé till ett projekt med oss från framtidsverkstan i Skåne förra veckan... men jag är oerhört glad över att vi valde att lägga denna idé på is... och istället få chansen att lära oss hur vi ska bära oss åt för att förverkliga drömmar genom att lära oss jobba i projektform med helt andra projekt... jag ska villigt erkänna att jag inte riktigt fattade varför jag valde det projektet jag gjorde... när jag valde det... det enda jag tänkte på just då var att jag ville göra någonting tillsammans med studenterna... och sannerligen... det var faktiskt det bästa val jag gjort på mycket länge.

Hoppfull...

... känsla.
.
Omedelbart så kan jag känna hur mycket mer utvecklande mina dagar på Lunds Universitet har blivit sedan vi splittrade vår grupp och integrerade oss med de andra i klassen... det är med stor beundran som jag på min dator ser resultaten av att göra saker och ting på ett nytt sätt för mig... där kan jag via Dropbox ta del av vad vi kommer fram till i vår grupp... och sättet att skiva ett dokument där jag lättförståeligt ser vad vi behöver jobba mer med och vad vi kommit fram till är helt nytt för mig... nu fattar jag verkligen att jag har en hel del att lära mig av studenterna... och att det finns väldigt bra metoder som jag inte hade en aning om tidigare för att få ett arbete gjort... nu lär jag mig grejer... vilket väl är själva meningen med kursen.
.
Att se på tillvaron med nya ögon är väldigt utvecklande för mig... det känns himla bra att kunna lära mig något nytt.
.
Jag känner mig väldigt hoppfull nu när jag sitter på tåget på väg till skolan... vi har en väldigt svår uppgift framför oss men jag tror ändå att vi kommer att fixa det galant... med den här strukturen så kan det ju bara inte gå fel... jag är väldigt imponerad av hur man kan närma sig en lösning på ett för mig helt nytt sätt.

Och vi gjorde om...

... och vi gjorde rätt.
.
Så kom vi då till slut till skolan... berättade för klassen om vårat dilemma... och kunde rätta till vår lilla fadäs på ett lika enkelt som självklart sätt... nämligen skrota vårat projekt... dela upp oss och bli en del av de andra projekten... för min del så innebar det att jag nu är en del av ett annat integreringsprojekt... som handlar om att vi vill få familjer att samverka med varandra när det gäller nyinflyttade till vårt land... ett väldigt spännande och intressant projekt som jag tar del av tillsammans med 5 stycken socionomstudenter... som för övrigt tog emot mig med öppna armar... vilket jag naturligtvis uppskattade väldigt mycket.
.
Det kändes verkligen nattsvart på riktigt innan vi kom på att vi kunde göra om och göra rätt...
.
Det var så himla befriande att berätta för våra klasskompisar om hur det kändes och bli förstådda utan några som helst krussiduller... det var verkligen ingen som dömde oss för det... tvärtom så fick vi uppskattning för att vi vågade göra om och göra rätt med hjälp av den övriga klassen... visst fanns det en helt obefogad rädsla i mig som sa att ingen ville ha mig i sin grupp... men det tog inte många sekunder innan jag fattade att det var en helt ogrundad rädsla... som jag helt på egen hand hade skapat i min problemverkstad... ni vet de där ca. 12 centimeterna mellan mina öron där de mest underligga saker händer och sker... det är verkligen tur att det finns en betydligt större verklighet utanför mina öron att ta del av... annars så hade jag varit illa ute ska ni veta.

Gör om...

... gör rätt.
.
När jag idag träffade mina VågaVa-polare på stationen så var vi rörande överens om att vi behövde göra en förändring... vårt skolprojekt har en uppenbar brist... det blev lite (eller rätt mycket faktiskt) för mycket av ett VågaVa-projekt och för lite av ett Lunds Universitet-projekt... en av de absolut största bristerna är den totala avsaknaden av socionomstudenter och alldelses för många från VågaVa... vilket i detta fallet innebär att vi inte delade upp oss ett endaste dugg... vilket naturligtvis är helt vansinnigt om vi nu skulle vilja lära oss något nytt... VågaVa-projekt har vi ju hela livet på oss att göra... att få en utbildning på Lunds Universitet är däremot någonting som sker under en begränsad tid... för att inte tala om hur mycket jag misstänker att vi faktiskt har att lära oss av sociononstudenterna... vi behöver inta vara duktiga... vi behöver bara vara oss själva.
.
Jag vill göra om och göra rätt... i detta fallet så innebär det att jag behöver göra saker och ting på ett nytt sätt.
.
Det fodras stort mod för att erkänna att man valt fel... men vi är modiga morska män från VågaVa... så vi kommer att våga göra om och göra rätt.

Så himla tacksam...

... över att ha en sponsor.
.
Jag har ju haft några lite småjobbiga dagar rent känslomässigt... och det är väl inte så märkvärdigt... att må lite hit och dit hör ju liksom till livet på livets villkor... men jag har en fördel jämfört med väldigt många av mina medmänniskor... för jag har ju en sponsor som jag kan be om hjälp... en sponsor är lite samma sak som en mentor och någonting som jag tror att alla människor skulle ha stor nytta av... jag är i alla fall oerhört tacksam över att jag har en människa som jag kan be om hjälp med vägledning när jag står inför någon av livets knepigheter... i vilket fall som helst så känns det skönt att ha haft ett snack med min sponsor idag... och mitt liv ser genast betydligt enklare ut just nu... lite av min ångest släppte direkt.
.
Lite vägledning kan nog de flesta människor behöva lite då och då... och jag tycker att alla borde ha en mentor.

Fortfarande...

... känner jag en inre oro.
.
Kanske har jag svårt att acceptera det... och helst vill jag nog inte skriva om det här heller... men det struntar jag i... så här ligger det till... min inre oro vill inte ge med sig... denna obehagliga känsla vill gärna ha mer uppmärksamhet än det faktum att jag just i skrivande stund är på väg att göra mig klar för att åka på ett distriktsmöte i Helsingborg... och att jag då vet med 100% säkerhet att jag kommer att träffa kärleksfulla människor som bara vill mig väl... och att jag ju egentligen borde ha helt andra känslor i kroppen... typ förväntan och glädje.
.
Det är onekligen intressant när kroppen säger att jag ska vara rädd för allt och förståndet säger något helt annat.
.
I vilket fall som helst så är jag himla tacksam över att jag inte behöver låta denna känsla styra mig... visserligen så jobbar den järnet med att föröka ta över och smitta ner hela mitt väsen med denna ångestliknande känsla... men... jag har finfina vapen att möta den känslan med... jag har lärt mig att prata om mina känslor och på så sätt komma i kontakt med mitt förstånd... det förståndet som säger åt mig att det är helt okej att känna vilka känslor som helst... att jag är en vacker & värdefull människa ändå... duger precis som den jag är... att det är mänskligt att må precis hur som helst... och (det bästa av allt just nu när jag mår så här) att alla mående kommer att gå över... både de sunkiga och de betydligt mindre sunkiga.
.
Så vem vet... om några timmar kanske jag är jättelycklig igen... och det behöver absolut inte betyda att jag har en bipulär sjukdom... nej... inte alls... snarare att jag är en människa med mänskliga känslor... vilket ju som vi alla vet kan vara på både gott och ont... men väldigt mänskligt... och det känns ju faktiskt riktigt bra... att jag är mänsklig alltså.
.
 

Ångest...

... vill jag väl inte kalla det för.
.
Men... jag känner en stark oro i min kropp... en väldigt olustig känsla som inte riktigt vill släppa tagen om mig... en känsla som gör att jag vill isolera mig... dra mig tillbaka och som gör mig blyg inför mötet med andra människor... det känns liksom lite som om jag varit lite "för mycket" peter ett tag nu... nästan som på den tiden då man vaknade upp på morgonen efter en fest och bara visste att även om man inte kom ihåg någonting från kvällen före så kompenserades det tyvärr med att ALLA andra mycket väl kom ihåg vad jag hade gjort... och visade det genom att hålla sig på behörigt avstånd från mig eftersom jag naturligtvis precis som vanligt gjort bort mig kraftigt... DEN känslan är inte skoj... det är inte ens lite rolig.
.
Har ni någonsin känt en känsla av att ni gjort någonting ni inte borde gjort... men ändå inte riktigt vet vad det är?
.
Det känns lite grann som jag gjort någonting som jag inte borde ha gjort men glömt bort vad det var... eller... kanske som någonting som jag borde ha gjort men glömt bort att göra... eller... som att jag borde fattat varför jag känner som jag känner utan att veta vad det beror på... eller... att jag bara är en liten smula osäker på hur det ska gå med vårt projekt i skolan... jag gillade inte riktigt hur det slutade sist... jag skulle nog helst vilja göra om och göra rätt... eller åtminstone annorlunda... 
.
... kan någonting så trivilialt verkligen kännas så här olustigt... herregud.
 

Andlighet...

... och yoga.
.
"Ursprungligen är yoga ett indiskt tankesystem som syftar till att "genom praktiska övningar befria den andliga principen". Yoga har bland annat setts som en metod att förenas med Gud."... så står det i Nationalencyklopedin när man söker på yoga... i alla fall enligt blaskan som jag läste nyss... en artikel som handlade om att den gamla TV-profilen Siewert Öholm hade blivit förbannad på sin doktor för att han hade ordinerat honom yoga mot hans diabetes... enligt Siewert så hade han hellre blivit ordinerad förbön i Uppsala domkyrka... ett förvisso rätt roligt uttalande om ni frågar mig... killen har ju humor... eller så menar han allvar och i så fall blir det ju nästan ännu intressantare.
.
Visst kan yoga vara en andlig upplevelse... paraply-yoga på stranden i ett lätt sommarregn är det definitivt.
.
Jag har ju själv genom åren haft väldiga problem med Guderiet... någonting som tack och lov gått över... nu har jag den djupaste förståelse för behovet av att tro på någonting... vad som helst egentligen... och jag kan respektera de flesta trosuppfattningar så länge man inte använder tron för att rättfärdiga mänskliga dumheter som krig... terrorism... och förtryck... kanske är det därför som jag gillar yoga... en i mina ögon väldigt fredlig och praktisk genväg till en form av andlighet som tilltalar mig.

Tillbaka...

... till framtiden.
.
Jo så är det ju... jag sitter just nu på mitt kontor nere i Halmstad... och det är ju här jag kommer att landa efter min lilla utflykt på Lunds Universitet... det är här min framtid kommer att utspela sig... och förhoppningsvis så kommer jag att få med mig någonting från denna kursen som jag går nu att använda mig av i mitt arbete... det är i alla fall mitt mål.
.
Det är sannerligen ett spännade jobb att jobba på VågaVa... precis allt möjligt är möjligt.
.
Efter ett lite längre morgonmöte än vanligt nere på VågaVa så ser jag verkligen hur mycket denna utbildningen och vår framtid som organisation hänger ihop... livet är verkligen fantastiskt... och saker och ting händer alltid i precis rätt tid... det gäller bara att öppna ögonen och se möjligheterna.

Nästan medvetslös...

... av trötthet.
.
Äntligen hemma efter en lång dag... och helt slut... det tar verkligen på krafterna att medverka i en framtidsverkstad... och de sista timmarna i Tomelilla så måste jag erkänna att jag hade väldigt svårt för att focusera på uppgiften... och även om vi kom fram till vad vi ville göra så var det helt omöjligt att konkritisera... eller ska jag säga precisera vårt blivande projekt... jag tror det berodde på att batterierna tog slut... för mig personligen så kändes det som en mindre härdsmälta mellan öronen.
.
Jag är helt övertygad om att vårt integreringsprojekt kommer att lyfta till oanade höjder när vi jobbat på det lite.
.
Eftersom vi inte lyckades komma fram till så himla mycket direkt när det gällde hur vi ska gå tillväga så kan det ju bara gå åt ett håll med vårt projekt... framåt... uppåt... allt som kan hända är att det blir bättre... och det är ju rätt bra tycker jag... jag känner stort hopp.

Morgonstund...

... har guld i mun.
.
Nu sitter jag här i vår frukostsal på vanrarhemmet och chillar med mina klasskompisar... det är en intressant och trevlig upplevelse att få vakna tillsammans med detta gänget... vi är väldigt trevliga och ödmjuka mot varandra och det känns väldigt respektfullt... det spelar ingen roll att vi tycker och tänker lite olika om saker och ting... vi vill liksom ändå typ samma sak... att människor ska ha rätt att ha ett drägligt liv... och kanske är det just därför som vi lyckas bygga en så fin gemenskap.
.
Det ska bli intressant att se vart denna vägen leder... jag känner ett väldigt stort hopp.
.
En fin gemenskap och ett gemensamt mål är väldigt hoppfullt... och jag både tror och hoppas att detta kommer att leda oss till någonting som jag kommer att vara stolt och glad över att vara en del av... så mycket kärlek kan ju bara inte försvinna till ingenting... så mycket kärlek ska vi ju ge bort... och på så sätt skapa en lite bättre värld för oss alla att leva i.

En mysik kväll...

på ett vandrarhem i Skåne.
.
Efter en heldag där vi har hållt på med "framtidsverkstad" så blev det då kväll... och efter kvällsmaten så var vi några stycken som åkte tillbaka till stället där vi håller till på dagarna för att använda våra fysiska kroppar... en tjej höll i ett bodybalance-pass... och jag höll på att dö... det var ändå helt okej fast jag hade blivit lovad att det inte var någonting man blev svettig av... vilket jag vill påstå var en ren lögn.
.
Och nu sitter jag här på vandrarhemmet och lyssnar till allsång... för stora delar av klassen och en gitarr har tagit över nere i matsalen... och det sjungs den ena kända allsången efter den andra... vilket naturligtvis är hur trevligt som helst... vi är verkligen ett shysst gäng... och det är lätt att trivas i detta underbara sällskap... massor av kärlek och jag skulle bli förvånad om vi inte håller på att bygga vänskapsband som kommer att hålla en väldigt, väldigt lång tid... för t.o.m. jag fattar att den grupp som vi skapar här är någonting alldeles, alldeles extra.
.
Man blir rätt mysigt trött av kärlek... och tillsammans med mysik och underbara vänner så är livet rätt skönt.

.
Ibland så vill man inte att dagen ska ta slut... idag är en sådan dag.

I bilen...

... på väg till Tomelilla.
.
Efter en hel rad dagar då vi pendlat med tåget ner till vår skola så är det nu dax för att ta bilen ner till Tomelilla... vi i klassen ska tillbringa natten där nere... och det ska bli skoj... undrar lite när jag var på klassresa senast... det jag kommer ihåg mest när det gäller klassresor var väl... en resa i sjätte klass till tivoli i Köpenhamn... och att hela klassen köpte en slags sjömanshattar... jag tror inte att det är aktuellt denna gång... även om det väl inte hade gjort så mycket för mig... kanske skulle jag klä i hatt... istället för flint.
.
Det pratades lite om att vi kanske skulle köra någon form av yoga i kväll... sä jag har tagit med mina yogakläder.
.
I min bil ligger en yogamatta... för vi har en hel del yogafolk i klassen och det snackades lite om att köra ett pass i kväll... vilket hade varit skoj tycker jag... så jag har faktiskt packat ner lite av mina yogakläder i min packning... för jag tänker vara med om det blir yoga... så klart... jag känner mig vig som ett kylskåp så det vore ju helt på sin plats att mjuka upp mina stela leder lite... och det är ju alltid häftigt att göra någonting... tillsammans.

Resan...

... fortsätter.
.
I morgon bär det iväg ner till Tomelilla för fortsättningen av vårt skolprojekt... del 2... vi ska ha en framtidsverkstad i dagarna två... och det ska verkligen bli spännande... jag vet lite grann vad det kommer att handla om eftersom vi hade en kille från VågaVa som gick denna kursen förra året... men jag vill ändå inte gå händelserna i förväg utan tillämpa ett öppet sinnelag och ta det som det kommer... hur det än blir så kommer det att bli som det ska bli... det blir det ju liksom alltid.
.
Det är med stor förtjusning som jag nu åker ner till Tomelilla för att fortsätta resan på Lunds Universitet.

Ärlighet...

... öppet sinnelag och villighet.
.
Med dessa andliga principer så kommer man långt har jag fått lära mig... och jag måste få lov att säga att det stämmer in väldigt bra på mig... för i mitt tidigare liv... jag har ju att jämföra med... så tillämpade jag den totala motsatsen... ljug så mycket som möjligt... lär dig för fan ingen nytt... och vägra förändras.
.
Att tänka i nya banor och tillåta mig att förändras var väldigt skrämmande för mig... jag är glad över att jag vågade.
.
Ett nytt sätt att tänka är skrämmande... ja alla förändringar är ju egentligen skrämmande... t.o.m. de som vi VET är bra för oss är skrämmande... hur många extra dagar har jag inte tillbringat i destruktiva hopplösa förhållande trots att jag egentligen har vetat at de är dömda att misslyckas... och kört mitt vanliga... sen ... ska bara ... imorgon ... ja jävlar... vilken tur att jag lärt mig tillämpa lite andra principer i mitt liv... typ som... ärlighet... öppet sinnelag... och villighet... för med dessa tre är jag på god väg att bli en riktig vinnare.

Att hålla käften...

... är jag inte så bra på.
.
Det är inte utan att t.o.m. jag själv märker att jag är en av de elever som räcker upp handen mest i vår klass... i tid och otid sitter jag där och viftar med min hand... och det är ju så jag funkar... blir jag engagerad så blir jag... det finns liksom inget mellanting... allt eller inget... precis som vanligt... och jag har bett mina klasskompisar om hjälp... att säga åt mig om jag blir för mycket... själv lär jag nog inte märka när jag går över gränsen.
.
Lagom är inte riktigt min melodi... det är som när jag håller i yogan på stranden... då spelar vädret ingen roll.
.
Å andra sidan så kan det ju också vara en fördel att vara engagerad... att jag brinner lite extra nu när jag fått chansen att studera på Lunds Universitet är ju inte helt fel... och även ett tecken på att det är en himla bra kurs som jag fått gåvan att medverka på... vilket jag ju gör... medverkar alltså... och helt ärligt så ser jag att jag inte är ensam om att ta plats... som tur är... och vet ni vad... jag känner faktiskt att jag har något att tillföra på denna utbildningen... och då är det fan inte lätt att hålla käften.

Snäll...

... är smart.
.
Att vara snäll har förvånande nog ofta blandats ihop med att vara dum... det förvånar mig... mycket... eftersom jag nog vill påstå att det är precis tvärtom... att vara snäll är ju egentligen smart... att se på sin omgivning med snälla ögon är ofta samma sak som att se det goda i alla man möter... och det kan ju aldrig vara dumt... inte ens de få gånger då man kanske skulle kunna bli lurad... för om någon lurar mig... vem lurar man då egentligen?
.
De allra flesta människor är i grunden goda... och vill dig väl... det är i alla fall jag helt övertygad om.
.
Låt mig förklara... om jag väljer att ha tillit till min omgivning så kommer jag att se massor av möjligheter... bara av den enkla anledningen att jag har all tid i världen att ta del av min omgivning med nyfikna och öppna ögon... motsatsen är ju om jag ska vara på min vakt hela tiden... då kommer jag att vara så fullt upptagen med att skydda mig själv från allt och inget att jag inte har tid att upptäcka någonting... vilket i sin tur ju innebär att jag missar alla dessa möjligheter till utveckling... sen kan jag nog också tycka att det är himla jobbigt att vara på sin vakt hela tiden... det är ju så mycket trevligare att se på sina medmänniskor som tillgångar och med kärleksfulla ögon.