Det här med rökningen...

... är ju helt sannslöst.
.
I lördags så testade jag ett bloss på en cigarette... tyckte att det smakade helt ljuvligt... och igår smackade jag i mig ett helt paket... varav de sista ciggen mest smakade... öhhh...  inte ljuvligt i alla fall... och ännu en gång så sitter jag här och fattar att ingenting var annorlunda den här gången heller... fast det kändes så... trodde faktiskt för en liten stund att jag mycket väl skulle kunna kontrollera mitt beroende av ciggen... och "bara" ta ett bloss lite då och då om jag "kände" för det... tji fick jag... knas direkt... och återigen har jag fått lära mig att en är inte tillräckligt och tusen inte nog för mig... jag är en beroende ut i fingerspetsarna och kan inte kontrollera någon form av sinnesförändrande droger... och ja... cigg är en sådan.
.
Jag är chanslös... att på något sätt kontrollera mitt rökande går inte... allt eller inget... ja tack eller nej tack.
 
 

Tillsammans...

... till Lousiana.
.
VågaVa ska på utflykt idag... till Danmark... Lousiana och kolla på lite konst... ingen har någon aning om vem det är som ställer ut men vi tänkte låta det bli en överraskning... det viktigaste med denna resan är trots allt att vi åker iväg och gör någonting TILLSAMMANS.
.
Tillsammans är jätteviktigt... att få känna tillhörighet och gemenskap.
.
Jag personligen har väldigt lätt för att ställa mig utanför och behöver hela tiden träna mig på att ta ett steg in i gemenskapen... redan som liten pojke ställde jag mig utanför... tyvärr t.o.m. i min egen familj... och ensamhet är ingenting som jag önskar någon... ensamhet känns ju mest bara... ensamt.
 

Nu får det vara...

... nog.
.
Ryggskott är en himla irriterande åkomma... jag kan bli ganska frustrerad mellan varven... kanske har jag funnit en bekväm ställning i soffan och ska resa mig upp efter lite kaffe... pang... så kan jag knappt röra mig igen... och jag vet knappt om jag ska skratta eller gråta... nä ryggskott är inget för mig... för att inte ta det där med mitt rökande... det finns liksom inget stopp... allt eller inget... rökning är helt klart inget för mig heller... så idag ska jag åka till sjukgymnasten och förklara att jag är trött på att ha ryggskott... och... vilket jag redan nu när jag skriver det kan känna inte är det allra lättaste... väldigt enkelt i.o.f.s. men verkligen inte så himla lätt... att ge fan i att tända den där första ciggen och göra mitt bästa för att fortsätta ett liv som en rökfri rökare.
.
Det känns inte bra att trilla tillbaka till mitt rökande... känns lite gammalt tycker jag... nu får det vara nog.
 

Röksugen...

... igen.
.
Fuskade lite igår och testade hur det smakade att ta några bloss på en cigarett... och just nu så gör jag mitt allra bästa för att försöka övertyga mig själv om att tända en cigg till... "bara några bloss" säger en röst i mitt huvud... "du har kontroll" maler en annan röst mellan mina öron... och hela mitt väsen skriker efter att ge upp... jag känner med all önskvärd tydlighet att en rökare alltid i grund och botten är en... rökare.
.
Jag kunde inte stå emot... var bara tvungen att ta ett bloss.
.
Jaha... skulle bara ta en bild på en cigg... och jag fixade inte att stå emot... och inte nog med det... jag bara älskade effekten... tyckte att det smakade helt ljuvligt... och vill egentligen bara ha... mer... och mer... och mer... en är för lite och tusen aldrig nog.
.
Fan... det kändes som att komma hem.
 

Talardag...

... och ryggskott.
.
Jag trodde först inte på min älskling när hon berättade för mig att jag precis hade fått ett ryggskott... det kändes ju bara lite (läs väldigt) skumt i ryggen efter att vi tagit bort lite sly i trädgården... men det tog inte många timmar innan jag på ett väldigt praktiskt och tydligt sätt visste vad ett ryggskott var för något... och jag blev som vanligt mest bara förbannad eftersom jag känner mig handikappad... har ju lite svårt för att acceptera mina egna begränsningar.
.
Ryggskott är fan inte skoj.
.
Och om några timmar så ska jag tala på en talardag på Öland... någonting som jag inte har förberett så himla mycket... sanningen är väl tyvärr att jag inte riktigt fattat vad det är jag ska tala om... jag har fått ett tema och skrivit ner några stödord... men brottas inom mig eftersom jag nog inte alls vill prata om det temat utan om någonting som känns aktuellt för mig just nu... eller rättare sagt när jag väl sätter mig där och öppnar munnen... kort sagt... jag har inte förberett mig ett endaste dugg och känner för att improvisera... eller som vi ibland säger när vi vill försköna våra tillkortakommande i vår gemenskap... jag släpper taget och låter Gud bestämma vad som kommer ur min mun... vilket naturligtvis är skitsnack... för min Gud låter mig ta mitt eget ansvar för vad jag säger eller inte säger.

Prestationsångest...

... är inget att ha.
.
Jag skulle ljuga om jag påstod att jag aldrig led av prestationsångest... men jag hade verkligen önskat mig att så var fallet... då hade det varit så mycket enklare att ringa min sponsor... slappna av i möten med kleti och pleti... och framför allt... duga precis som den jag är... och att jag (tro det eller ej) faktiskt utvecklas betydligt mer som människa om jag först lär mig att acceptera mig själv som den jag är just nu... all förändring börjar ju med acceptans om ni frågar mig... lik förbannat så kan jag lite då och då vilja vara någonting som jag inte hunnit bli än... lite mer andlig... kärleksfull... modigare... kunnigare... välj själva... kort sagt... en lite bättre människa än den jag är... och det är ingen annat än väldigt, väldigt sorgligt... för en sak är faktiskt sann... och det är att jag är helt okej... även om jag inte är helt perfekt i alla angelägenheter.
.
Jag är den jag är... oavsett.
 

Att vänta på...

... miraklet.
.
Ibland så måste jag intala mig själv att stå ut en liten stund till... när allting känns för jävligt och jag bara vill fly iväg från mig själv i några sekunder... precis så som jag flytt från mig själv i hela mitt liv... känslorna som pockar på min uppmärksamhet känns inte särskilt angenäma... och egentligen så vill jag bara stänga av... känner att livet på livets villkor är inget för mig... och jag undrar varför jag ska stå kvar i denna upplevelsen... men så drar jag mig till minnes att det inte är första gången som livet känns tungt... att det alltid är mörkast precis innan gryningen... och att det är precis nu som jag växer som människa... om jag vågar stå kvar och vänta på miraklet.
.
livet på livets villkor är inte alltid så enkelt för en komplicerad människa som mig... men jag känner hopp.
 

Frivården...

... och jag.
.
Kommer ihåg för några år sedan då jag satt i min bil tillsammans med en kille som jag var övervakare till... helt plötsligt som en blixt från en klarblå himmel (ungefär som en fartkamerablixt) slog det mig att det faktiskt var jag som var övervakaren... och inte tvärtom... en i det närmaste surrealistisk upplevelse vill jag minnas.
.
Idag så ska vi presentera VågaVa på frivården.
.
Att ha gått ifrån att vara en inlåst intern på ett fängelse till att idag kunna presentera vår förening för frivården har variit en fantastisk resa... sett i det perspektivet så är det idag inte så svårt att kunna känna en viss tacksamhet över att jag till slut valde att leva ett drogfritt liv.

Ont...

... överallt.
.
Jag kan inte låta bli att förvånas över hur ont det kan göra i hela kroppen efter att jag har utfört lite kroppsarbete... och det är nästan så att jag skäms... samtidigt som det är en indikation på vilket stillasittande jobb jag faktiskt har nu för tiden... och jag borde ju inte bli förvånad... trots det så blir jag alltid lika överraskad varje gång det händer... det är precis som jag inte fattar att min kropp också behöver träning... att jag också blir äldre... eller att det inte spelar så stor roll att jag var en kroppsarbetare för hur många år sedan som helst... kroppsvård är en färskvara... och det är nästan så att jag blir förbannad när jag nu sitter vid vårt köksbord och knappt kan lyfta kaffekoppen... suck... men... sen tittar jag ut genom fönstret... ser arbetet jag faktiskt gjort... tänker på träden jag hunnit fälla och känner mig hur stolt som helst... och smärtan känns helt plötsligt helt okej.
.
Nu är det bara stubbar kvar av de stolta träden... lite i taget gör vi plats för mer sol i trädgården.
 
 

Träden...

... faller.
.
Idag fortsätter det spännande arbetet med att plocka ner träd i vår trädgård... dramatiken var fulländad igår då ett av dessa träd fastnade i ett annat träd och vägrade att falla... jag fick tillkalla experthjälp för rådgivning och efter mycket vånda och stort besvär så lyckades jag få ner trädet... genom att såga ett nytt snitt och fälla det åt ett helt annat håll... det var lite jobbigt ett tag med ett avsågat träd i trädgården som fortfarande stod upp... det vill man ju inte ha i sin trädgård... stora träd är tunga saker.
.
Nu faller träden i Brännebassalt för att förvandlas till ved... samtidigt som vi får lite mer plats.
 

Brumma...

... motorsåg.
.
Idag så ska jag fälla några träd på tomten... och det är ju alltid spännande... brumma motorsåg och se till att träden faller åt rätt håll och hamnar där jag vill att de ska hamna... vill ju inte ha något träd liggande över vårt hus...  men det svåraste med de träden jag ska såga ner idag är att de skulle kunna fastna i träden som ska stå kvar runt omkring... det är ju rätt tätt med träd hemma hos oss i Brännebassalt.
.
Alldeles strax så ska jag startra denna motorsåg och ge mig på att fälla ett träd här hemma.
.
Så nu ska jag spotta i händerna... starta motorsågen och sätta igång... jag håller tummarna för att det ska gå bra.
 

En dag på...

... jobbet.
.
Påskafton... då passade jag på att åka till vår secondhand i Ljungby för att hjälpa till... ett ganska bra beslut tycker jag... för visserligen så är det skönt att gå omkring och skrota här hemma i Brännebassalt som gräsänkling men jag behöver trots allt lite socialt umgänge också... även om det kan ta emot att lämna hemmets lugna vrå... jag trivs lite för bra i min ensamhet ibland.
.
Planen är att börja gallra ut lite bland träden på tomten i helgen... och bygga en parkering.
.
Vädret är strålande och denna helgen är det tänkt att jag ska dra igång en motorsåg och fälla lite träd... dels för att få in lite mer sol i trädgården men också för att bygga en lite större parkering... ett efterlängtat projekt,.. som inte bara ger mer plats utan även lite mer ved att elda med.
 

Stress...

... och återhämtning.
.
Slog på morgontv:n och hann precis höra lite grann om återhämtning och stress... och psykisk ohälsa... fick lära mig att stress egentligen sällan är något stort problem men att vi i vårt moderna samhälle har väldigt svårt att återhämta oss... det händer liksom för mycket hela tiden... och blir det för lugnt så hittar vi på någonting att sysselsätta oss med... och jag kan bara hålla med... har jag inget att göra så åker telefonen fram... facebook... aftonbladet... kolla mailen... vad som helst utom att återhämta mig... vilket skulle kunna vara att bara sitta still och inte göra någonting... någonting som inte lockar alltför mycket om jag ska vara ärlig... jag kan sträcka mig till att slöa i TV-soffan... pula lite i trädgården med en ljudbok i öronen... gå en promenad i skogen... vad som helst... men bara tanken på att sitta still och göra absolut ingenting gör mig rastlös.
.
Jag undrar om pussel är någonting som får mig att slappna av... eller... gör mig manisk.
.
Jag kan ju tycka att pussla låter väldigt mycket som återhämtning... lätt terapi där jag sitter och petar lite bland alla dessa pusselbiter... försöker få dem att passa ihop så att det blir en bild... men efter att ha suttit där i några timmar igår så känner jag mig nog mest... manisk... fast å andra sidan så är det onekligen väldigt avkopplande... ALLT annat försvinner runt omkring mig.
 

Hemligheter...

... och skam.
.
Jag pusslar mig vidare genom livet och idag så ska det att handla om hemligheter... i vår gemenskap så brukar vi ju säga att vi inte är sjukare än våra hemligheter... och att många av våra hemligheter kan fylla oss med skamkänslor är väl inte heller någon nyhet... jag är nog inte ensam om att ha gjort grejer som jag inte är så himla stolt över... saker och ting som fyllt mig med skamkänslor... vilket jag i.o.f.s. är rätt glad för... det hade ju varit betydligt värre om jag hade förmågan att kunna skämmas... skam är ju ändå en rätt sund känsla om jag lyssnar på den... och kanske t.o.m. gör om och gör rätt.
.
Idag så ska jag göra mitt bästa för att pussla mig igenom och avslöja någon av mina "hemligheter".
.
Det jag har lagt märke till när det gäller mina skamkänslor är att de har en tendens att blekna och till slut försvinna om jag tar fram de i ljuset... att gömma mina skamkänslor bland mina hemligheter är verkligen ingen bra idé... det skapar bara ett behov av att fly ifrån mina egna känslor hos mig... ett tillstånd som kan vara direkt livsfarligt för mig eftersom jag ju är en beroende... som större delen av mitt liv flytt från mig själv med hjälp av droger... jag köper verkligen påståendet om att vi inte är sjukare än våra hemligheter... och idag så ska jag ta vara på möjligheten att tillfriskna genom att dela med mig av någon av mina "hemligheter".
 

Att pussla...

... ihop ett liv.
.
Efter ännu ett givande besök hos terapeuten satte jag mig hemma och gjorde samma sak som hos henne... började pussla... för så uppfattar jag min terapi... ett sätt att lägga ihop mitt eget livspussel så att jag kan se hur det står till... och inte minst... varför jag behöver gå igenom vissa saker som redan har hänt för att kunna bli fri det förflutna och få en möjlighet att lägga klart mitt eget livspussel.
.
Jag hade lite svårt att komma i säng igår kväll... blev lite lätt manisk när jag pusslade.
.
Lite intressant att se likheterna jag uppvisar när jag lägger pussel oavsett om det är mitt livspussel eller pusslet som vi har börjat lägga här hemma i brännebassalt... för även om jag behöver praktisera massor av tålamod så har jag  lite svårt att acceptera det... vill ju helst bli färdig redan igår... och när jag kollar på mitt livspussel så misstänker jag att det kan bero på att jag är en beroende... i alla mina angelägenheter.
 

Terapiäventyret...

... fortsätter.
.
Att gå i terapi är sannerligen ett riktigt äventyr om ni frågar mig... och jag skulle ljuga om jag påstod att det inte finns dagar då jag ifrågasätter mitt beslut att börja besöka en terapeut... även om de är våldigt få... men visst kan det kännas jobbigt att känna på alla de där känslorna som jag lyckats stänga av i så många år... för även om jag fattar att det kan göra ont att tillfriskna så kan jag bli förvånad över kraften i dessa känslor... lika väl som jag kan förundras över min egen förmåga att lägga locket på allt detta i så många år.
.
Jag känner ett stort hopp om att bli fri från mina demoner till slut.
.
Men jag skulle inte tillbringa en enda sekund hos min terapeut om jag inte trodde på att detta är bra för mig... jag känner en stor tillit till att allt kommer att bli bra till slut... att jag kommer att bli kvitt mina gamla demoner och trauma som tyvärr fortfarande kan påverka mig i allt för stor utsträckning... jag kommer aldrig att kunna ta bort vad som har hänt men jag kommer med all säkerhet att kunna bearbeta och släppa taget om det mesta... för det är inte meningen att det förflutnas känslor ska vara med och styra mitt liv idag... och jag är övertygad om att det inte finns några genvägar för att bli kvitt detta ok... jag behöver själv öppna dörrarna till vissa mörka rum i mitt inre och städa ut skiten... se på saker och ting i sitt rätta ljus... och acceptera sanningen om mig själv.
 

Fullmåne...

... och sömn.
.
Jag har fått lära mig att det bara är inbillning att jag har svårt för att somna när det är fullmåne... men idag så läste jag att det inte är sant... jag är påverkad av månen... det är visst konstaterat av forskare... och de tror att det kan bero på att vi människor har kvar ett arv från den tiden då vi var en vattenlevande organism... många vattenlevande organismer har nämnligen en inbyggd "månklocka"... det har visst mned fortplantningen att göra... det får vara hur det vill med den saken... jag tycker mig i alla fall kunna känna av fullmånen i min kropp... något som jag trott var... inbillning... jag hade fel... jag är inte konstig... för nu har forskare konstaterat att sömnhormonet melatonin sjunker när det är fullmåne.
.
Länge har det känts som om fullmånen har påverkat mig... tydligen ligger det något i det.
 
 

Du är inte ensam...

... om någonting.
.
Sitter vid köksbordet med en kopp kaffe och vaknar... kollar blaskan på datorn och i bakgrunden står TV:n på med morgonnyheterna... och helt plötsligt så sitter det en kille i TV-soffan och berättar om hur han har lyckats ta sig ifrån ett liv fyllt av kriminalitet och droger... jag hör han berätta om hur han i sin barndom sniffade bensin... och omedelbart så känner jag att vi har något gemensamt... när jag hör han prata så vet jag med säkerhet att denna killen fattar precis hur det kändes för mig när jag var liten... och det känns så himla bra att kunna känna igen mig... att än en gång få bevisat att jag inte är konstig... annorlunda... eller ensam om att ha gjort/göra knasiga grejer.
.
Bakom våra masker är vi ofta väldigt lika varandra.
.
Är det någonting som jag har lärt mig sedan jag blev drogfri för en herrans massa år sedan så är det hur vanlig jag egentligen är... någonting som det senaste året har gett mig massor... jag har börjat hitta in till den killen som jag är under alla mina masker... bara för att kunna konstatera att jag nog mest är som alla andra... och att det känns hur bra som helst.
 
 
 

Tråkigt...

... är tråkigt.
.
Det tar emot att skriva här... känns inte som om jag har någonting att skriva om och jag känner mig mest bara så himla tråkig när jag sätter mig framför datorn... och jag gillar inte den känslan... inte så konstigt kanske för det finns väl ingen som vill känna sig tråkig... och egentligen så vet jag väl vad jag borde göra åt saken... typ starta dammsugaren eller någonting liknande... för konstigt nog så verkar det vara på det lite listiga sättet i mitt liv att om jag gör någonting som jag tycker är tråkigt så försvinner känslan av tråkigt... då brukar den istället ersättas av den ganska behagliga känsla som brukar infinna sig när jag gjort något som jag borde gjort för länge sedan... och den känslan är ju allt annat än tråkig.
.
Att först göra någonting gör det ofta mycket behagligare och enklare att njuta av att göra ingenting.
.
Nu är det naturligtvis inget fel på att ha tråkigt lite då och då... det är ju också någonting som hör till livet på livets villkor... och för mig som är en beroende som har levt ett liv fyllt av flykt ifrån mina egna känslor så är är det av yttersta vikt att ta mig igenom dessa mående utan att fly... det är ju då jag växer och utvecklas... och "det gör ont när knoppar brister" som Karin Boye skrev en gång för länge sedan.
 
 

Gräsänkling...

... i några dagar.
.
"När katten är borta dansar mössen på bordet" brukar man ju säga... men jag måste få erkänna att det inte riktigt stämmer in på mig... ligger nog mest i TV-soffan zappar på fjärrkontrollen och latar mig om jag får vara ärlig... även om jag har som mål att orka masa mig iväg på ett NA-möte ikväll... men några klackar i taket och vilt festande blir det inte tal om... nä... jag är en rätt "tråkig" kille och tycker väl att det där med att vara gräsänkling mest innebär att det känns lite tomt här hemma... det som jag märker mest av allt är att jag inte är en så social kille som jag kanske trott mig vara... jag borde öva mig lite mer på den biten... ensam är skönt men inte så himla utvecklande.
.
Så mycket dansande lär det inte bli för att jag råkar vara gräsänkling i några dagar.
.
De flesta som träffar mig skulle nog bli förvånade över hur osocial jag egentligen är... jag har inga som helst problem att träffa människor i de mest skiftande situationer... är en socialt högfungerande individ som älskar korta ganska opersonliga möte... men som tycker att det kan vara hur jobbigt som helst att släppa någon in någon riktigt nära... har visserligen blivit betydligt bättre på det den senaste tiden... och nu för tiden så finns det faktiskt några få människor som jag vågar släppa in på livet... och ta risken att bli övergiven av.
 

Tick...

... tack.
.
När det är tyst i Brännebassalt så vänsnas det en hel del... för gömt i tystnaden finns det massor av ljud... och då menar jag inte bara klockan som "dånar" i köket just nu... det lilla tickande som jag inte lägger märke till i vanliga fall... en annan sak som jag inte riktigt kan låta bli att fundera över är hur mycket det tjuter mellan mina öron... ibland så väsnas det så mycket i mitt huvud att jag på fullt allvar börjar fundera över om jag har tinnitus... är det normalt att gå omkring med dessa ljud i huvudet... eller är det mina alla mina funderingar över livet som låter så mycket?
.
Låter det inte så här i alla öron?
 

Dålig...

... förlorare.
.
Jag satt i soffan och skrek ut min besvikelse när PSG slogs ut av Chelsea igår... ruskigt spännande och min besvíkelse var stor när Zlatan ännu en gång blev utslagen från de stora fotbollsarenorna... visserligen inte i närheten av den besvikelse jag kunde känna när Sveriges fotbollslandslag missade VM i Brasilien... men ändå klart besviken... inte riktigt lika dålig förlorare som när jag förlorat i Skip-Bo... sorgen jag kan känna över ett missat VM är något helt annat... tyngre... mer på riktigt.
.
Zlatan kommer att få en ny chans att vinna Champions League nästa år... att vinna VM är däremot kört.
 

Rädd...

... för rädslan.
.
Rädsla är förlamande... jag gillar inte alls att vara rädd även om jag mer än väl förstår att det modigaste som finns är att våga vara rädd... och jag har blivit lite modigare de senaste åren... trampat runt hos en terapeut och lärt mig känna på ångest och andra inte helt bekväma känslor... vissa dagar är det enkelt och andra dagar kan jag bli lite förvånad över tyrkan i min egen rädsla... hur den känslan tar över hela mitt väsen och jag bara med nöd och näppe lyckas hålla kontakt med mitt förstånd... då händer det att jag blir rädd för min egen rädsla... trots att jag VET att jag inte kommer att få mer än vad jag förtjänar... och att jag personligen har ett inbyggt skydd när det blir för himla jobbigt... då jag helt enkelt "bara" stänger av... eller blir arg istället.
.
Mellan mina öron bor en hel kommité... som ibland kan ha lite svårt att hålla sams.
.
Men även om "kommitén" mellan mina öron gör sitt bästa för att krångla till mitt eget liv så känner jag stort hopp... ett hopp om att kanske inte bli kvitt alla mina rädslor... men att jag kanske kan se dem för vad de är... och kunna leva i tryggheten om att allt är har alltid varit och kommer alltid att förbli... helt okej.
 

Begravt...

... en kabel.
.
Jag lyckades till slut med projektet att gräva ner en elkabel i trädgården... ett inte alltför svårt uppdrag trots all sten som ville hindra min spade att få upp jorden... däremot så känner jag att min kropp inte är riktigt densamma längre... för efter några timmars grävande så orkade jag inte mycket mer trädgårdsarbete... vi har några träd som behöver fällas och lite annat smått och gott... men så är det ju med att vara husägare... det finns alltid någonting som behövs göras... det tar liksom aldrig slut... när man tror att man är färdig är det oftast dax att börja om från början igen... träden som jag sågade ner när jag flyttade hit för över 30 år sedan har ersatts av nya träd som behöver sågas ner om vi vill ha in lite mer sol i vår trädgård... och det vill vi ju.
.
Tro det eller ej... kabeln ligger nu begravd och det här diket är nu... historia.
.
Men jag känner ingen större stress bara för att det alltid finns någonting att göra här hemma... tvärtom så tycker jag nog att mitt mantra "dessto mindre man gör dessto mer får man gjort" stämmer rätt bra med verkligheten.
 

Att gräva en grop...

... åt andra.
.
Tänker jag INTE göra... däremot tänker jag börja på att gräva en grop åt en elektrisk sladd hemma i vår trädgård... utrustad med hacka och spade göra ett försök att forcera den smålänska minst sagt steniga marken... det är ju inte direkt lättgrävt här hemma i Brännebassalt... en till synes liten sten kan ju snabbt växa till ett mindre klippblock här... och jag gör mig beredd på att använda en gnutta tålamod och ett spett för att få ner sladden tillräckligt djupt... och att jag överhuvudtaget skriver om detta här är mest ett knep för att jag ska komma igång... för om sanningen ska fram så börjar jag redan hitta på anledningar som säger att jag ska bara göra något annat först... och att jag kan göra detta... sen... eller imorgon.
.
Med dessa verktyg så hoppas jag kunna gräva ner en sladd i den smålanska myllan.
 

Spritreklam...

... på TV3.
.
Kollade på en gammal klassisk film med Sandra Bullock igår på 3:an... 28 dagar... filmen handlar ju om en alkolist som hamnar på en 12-stegs behandling för att få vård... och jag har inget att invända mot filmen... tvärtom så gillar jag den skarpt... grejen som jag reagerade lite på var spritreklamen i pauserna... här har vi en film som handlar om konsekvenserna av ett beroende... och i pauserna så matas jag med reklam för alkohol och spel... hur tänkte man där?
.
Jag kunde bara inte låta bli att reagera på all spritreklam när jag kollade på 28 dagar igår.
 

Skåne...

... ropar på mig.
.
Strax bär det iväg ner till Kristianstad för ännu en föreläsning... några timmar i bilen sen är jag framme i Skåneland... och jag kommer att tänka på när jag var ung... och precis hade flyttat från Skåne till Göteborg... eftersom jag kom direkt från den skånska myllan ute på landet och pratade en väldigt bred skånska så var det knappt någon som förstod vad jag sa... samtidigt som jag i min nervositet pratade typ hela tiden... ingen bra kombination.
.
Sverige är ett stort och väldigt avlångt land... med en massa olika dialekter.
.
Jag löste det på ett väldigt enkelt sätt genom att byta dialekt... mina skorrrrrrrande rrrr bytter ut mot ett läte som mer lät som en ringklocka... men med tiden så kunde jag faktiskt göra mig förstådd... grejen var väl mest att jag tjatade så himla mycket att ingen orkade lyssna... hoppas att så inte blir fallet idag när jag föreläser... för hur man än vrider och vänder på det så kommer jag ju att stå på en scen och tjata i några timmar idag... fast inte längre på skånska.
 

Glädje...

... och sorg.
.
Jag är glad att jag kan känna sorg... inte för att jag gillar att vara ledsen utan mest för att det får mig att känna mig hel... och för att jag faktiskt har en hel del i mitt bagage som faktiskt är rätt sorgligt... saker som förklarar en hel del känslomässiga beteende som jag ligger inne med... det fanns en tid i min barndom då jag gick omkring och var rädd mest hela tiden... mobbing är ju som ni säkert förstår inte så skoj för den som är utsatt... och att hela tiden vara beredd på att mina "kompisar" kunde få för sig att utsätta mig för allehanda ting har satt sina spår... och när jag tänker på att det var en liten 10-årig kille som gick och bar på dessa känslor så känner jag... sorg... så ska ingen människa behöva ha det.
.
Små barn ska ha rätt att känna sig trygga... överallt.
 

Dax för Zlatan...

... igen.
.
Vissa matcher triggar igång mig det där lilla extra... idag är en sådan dag... PSG-Chelsea... kvartsfinal i Champions Leuge... och Zlatan som grädde på moset... det är inte utan att det pirrar till lite i kroppen när jag tänker på det... och jag håller tummarna för att Zlatan ska göra en kanonmatch... allt detta samtidigt som jag kan känna en enorm sorg och saknad över att Sverige inte lyckades kvala sig till fotbolls-VM i Brasilien... och visst... jag vet att man inte ska gråta över spilld mjölk och se framåt istället... men... vissa trauma måste bearbetas om och om igen tills jag har lärt mig acceptera sanningen... se saker och ting som de verkligen är... och får en möjlighet att släppa taget.
.
Idag gäller det för Zlatan och hans PSG... klarar de av att slå Chelsea?
 
 

Jag överlevde...

... även denna gång.
.
Doktorn var bra... saklig och hur trevlig som helst... visste vad han gjorde och jag hade inga som helst problem med min tillit till hans kompetens... vilket kändes tryggt... däremot så kan jag fundera lite över vad det är som hänt med mig det senaste året... jag har nämligen varit så ofta hos doktorn att jag har fått frikort... är jag verkligen så himla sjuk... eller har jag bara blivit äldre?
.
Mina onda axlar har behandlats vid ett flertal tillfälle av en sjukgymnast.
.
En av orsakerna till att jag har fått frikort är att jag har gått till doktorn med sådans jag struntat i innan... som mina onda axlar... och lite andra småkrämpor... men mest av allt för att jag kännt mig väldigt trött det senaste året... har jun liksom trott att det varit något slags allvarligt fel på mig... men... det kanske är så himla enkelt att jag bara har blivit lite äldre... och att det hände lite plötsligt och känns väldigt ovant för mig.