Tjoho...

... jag finns igen.
.
Äntligen så har jag ett fungerande internet igen... och på köpet en fungerande telefon... visserligen inget som jag använder lika mycket som som min dator men ändå ganska bra att ha när man bor som jag gör... men nätet... woow... att kunna betala räkningar... blogga... ta emot och skicka mail... och allt annat som hör nätet till i tider som dessa... d.v.s. det mesta.
.
Fan vad mycket min dator har kommit att betyda i mitt liv... när hände allt det?
.
Om mindre än två veckor så är jag i Indien... och jag är helt övertygad om att det på ett eller annat sätt innebär att jag lite då och då kommer att vara uppkopplad även då... vilket jag tycker är helt okej... ja faktiskt mer än helt okej om jag ska vara helt ärlig... för visst är det häftigt att kunna kommunicera med mina vänner i stort sett vart jag än befinner mig på vår runda jord... flippat ta mig fan.

Håller tummarna...

... för att min telefon och mitt internet kommer tillbaka idag.
.
Nu börjar jag bli trött på att inte ha något internet hemma... och idag så har jag fått ta med mig mina räkningar till jobbet för att kunna betala dem... för utan internet så kan jag ju inte betala mina räkningar längre... eller kan och kan... jag vill väl helt enkelt inte behöva betala en förmögenhet för att få betala mina räkningar över disk.
.
Jag börjar bli lite trött på att inte vara uppkopplad mot den övriga världen.
.
Förstår att jag uppskattar den moderna tekniken som tillåter mig att vara uppkopplad mot den övriga världen mest hela tiden... att bo mitt ute ingenstans och ändå känna mig delaktig i livet utanför de smålänska skogarna gillar jag... och jag kan verkligen känna hur mycket jag saknar det när jag inte har tillgång till internet... jag är verkligen en beroende på alla de sätt och vis.

Handikappad...

... är kanske en överdrift.
.
Jag bor i ett hus där det nu för tiden inte ens är strömavbrott i flera dagar efter en storm... det är en stor skillnad mot bara för några få år sedan då strömavbrott snarare var regel än undantag om det blåste lite... eller snöade... eller... ja ni fattar... det var väldigt ofta strömavbrott helt enkelt... och jag vande mig ganska snabbt vid att leva med stearinljus och att hinka upp vatten med en spann ur min brunn... och visst satt takterna i när strömmen försvann i några få timmar häromdagen... men... jag är anpassningsbar... på gott och ont.
.
Att ha ström... telefon och internet är något av det som jag anpassat mig till... och nu varken telefon eller internet funkar så känner jag mig faktiskt en smula handikappad... jag har helt enkelt nästan helt lyckats förtränga att jag levt ute i skogen utan vare sig bil, telefon och internet... i flera år.
.
Ett par dagar utan FB ute i skogen borde jag väl ändå överleva... eller?
.
Jag kommer ihåg känslan av civilisation som jag kunde känna när strömmen kom tillbaka efter att ha varit borta några dagar... glädjen över att kunna tappa upp vatten ur en kran... att kunna se på TV igen... för att inte tala om att det gick att spola som vanligt på toaletten igen... vilken lyx.
.
I dag så är jag så himla van vid att kunna vara uppkopplad på näten vart jag än befinner mig... och nu när inte det funkar hemma hos mig så blir det väldigt uppenbart hur det har blivit en del av min vardag... ja jävlar vad lätt det är att vänja sig vid någonting... kommer ni ihåg hur det var innan mobiltelefonen fanns?

Stormen...

... tog min telefon och mitt internet.
.
Det blåste ju ganska mycket igår... så även i Brännebassalt och det tog inte så lång tid innan både min telefon och mitt internet försvann... men det tog faktiskt ända tills klockan 22.00 innan strömmen också la av... och dra på trissor... strömen kom tillbaka redan vid 01.30-tiden... ett direkt resultat av att de grävt ner många av ledningarna de senaste åren... annars så hade jag nog varit strömlös en vecka nu.
.
Nu i skrivande stund så sitter jag i en telefonkö för att felanmäla min telefon... och det är ju tur att jag tränat mitt tålamod och har ett väl fungerande program som jag kan använda mig av i alla mina angelägenheter.
.
Tänka sig att det gick att köra hela vägen från Stockholm och hem på detta däck.
.
Försökte ju att få tag i någon som kunde hjälpa mig att laga mitt trasiga däck igår... men i Stockholm så var det stört omöjligt på en söndag... däremot så fanns det en väldigt trevlig och hjälpsam däckreperatör... hör och häpna... i Brännebassalt... och visst är det väl ändå ganska häftigt att världens mest tillgängliga däckreperatör råkar vara min granne... så i morse svängde jag bara inom honom och hämtade upp mitt jagade däck... vilket jag alldeles strax tänker montera på min fina om än lite smutsiga röda bil.
.
Och dra på trissor... medans jag skrev detta inlägg på min blogg svarade Telia och lovade att laga min telefon senast till på onsdag... det låter lovande... för jag vill ju gärna kunna ringa och komma in på nätet även när jag är hemma.

Herregud vilken dag...

... jag haft idag.
.
Ibland så blir det inte riktigt som kan tänkt sig här i livet... idag har varit en sådan dag... började i morse efter att vi hade checkat ut från vårt hotell... hann precis köra ut bilen från garaget där den stått parkerad under natten innan jag upptäckte att jag hade punktering... så det var i regnet som jag bytte till det lilla reservdäcket som låg bak i bilen... och upptäckte att även det saknade luft.
.
Tillbaks till hotellet... kollade om det låg en bemannad bensinmack i närheten... det gjorde det inte... ringde en taxi och åkte med den fram och tillbaka till en mack för 200 spänn... köpte två burkar "fyllpåochlagadinadäckskum"... tillbaka vid bilen bytte jag tillbaka till mitt trasiga däck och fyllde på med skummet... verkade funka ganska bra så jag körde ett varv innan jag var tillbaka på bensinmacken för att pumpa mitt däck... då var pumpen sönder.
.
Jaja... det var väl inte hela världen vi tog sikte på en bensinmack vid globen (det var ju på vägen till Bagarmossen dit vi skulle på RSK-möte)... fastnade i en jättekö i en tunnel eftersom en väldigt massa människor visst var på väg till en hästhoppningsfestival på globen... lyckade krånga oss ur kön och fortsatte en bit på vägen innan vi till slut hittade en mack med fungerande pump... så jag pumpade upp mitt nästan platta däck... och upptäckte att skummet inte hade lagat däcket utan att ventilen var trasig... luften höll precis de ca. 4 kilometerna vi hade kvar till Bagarmossens centrum.
.
Nu står min fina bil på gården utanför mitt hus... punkterad i stormen och fryser.
.
Försökte ett tag att få tag i en öppen däckverkstad i Stockholm... men fan... söndag är verkligen ingen bra dag att få punktering på... det blev till att skruva av däcken en gång till för att sätta på det pyttelilla nödhjälpshjulet som jag passade på att pumpa på bensinmacken... köra de 50 milen hem i 90 kilometer i timmen... direkt hem till den säkert enda däckreperatör som jobbar sent en söndag med mitt trasiga däck... nämligen min granne.
.
Men summa summarium så är jag rätt nöjd just nu... ett proffs fixar mitt däck... jag sitter hemma i mitt hus i stormen och kollar på TV... med popcorn i mitt knä och grymt tacksam över att min svindyra el-leverantör grävt ner mina elledningar nu när det blåser upp ordentligt utanför mitt fönster... för något år sedan hade detta väder inneburit att jag varit utan ström i flera dagar... så visst är jag en lyckligt lottad kille... men herregud vilken dag det har varit... det blev inte riktigt som jag tänkt mig men det blev rätt mycket ändå.

NA-service...

... igen.
.
Då var det dax för ännu en helg i Stockholm med mina fiNA vackra vänner i NA-gemenskapen... nu ska det göras service i dagarna två... det ska snackas budget och räkneskaper... och kramas så det står härliga till... så klart eftersom jag ju valt att tillhöra en väldigt kärleksfull gemenskap.
.
Med vänner som mina behöver jag aldrig någonsin mer vara rädd.
.
Hupp nu har mötet börjat... jag får be om att återkomma lite senare.

Hipp, hipp, hurra...

... för idag är det min födelsedag.
.
Min mamma ringde i morse och berättade för mig att jag fyllde år idag... och hon om någon borde ju veta... själv var det väl inte det första jag tänkte på när jag hoppade upp ur sängen i morse... att fylla år är inte riktigt detsamma som det var när jag var barn längre... och jag längtar inte längre efter att bli äldre som jag ofta gjorde förr i tiden.
.
När jag var liten ville jag bli tonåring... fylla moppe... körkort... bolaget... och allt det där som man kunde längta till i ungdomen... en sak som jag väldigt gärna ville var att bli tillräckligt gammal för att komma in på krogen... eftersom jag såg betydligt yngre ut än min faktiska ålder så hade jag stora problem med att komma in på de olika ställena i stan... som var Göteborg på den tiden det begav sig... och det plågade mig mycket... att sen vara sent utvecklad var faktiskt inte så himla skoj när det gällde tjejer heller... nä fy fan... så jag ville ofta bli äldre... fast när jag skulle handla på bolaget och fick visa leg. på min 30-årsdag så log jag faktiskt.
.
Även jag har varit riktigt liten en gång i tiden... för väldigt, väldigt lääääänge sedan.
.
Nu för tiden vill jag inte bli äldre längre... den tiden är förbi med råge... och idag är en dag då jag blir påmind om det eftersom jag ju är med på FB och blir väldigt påmind om mitt åldrande en dag som idag... på gott och ont... det är ju trevligt att det finns människor som bryr sig... men om jag ska vara helt ärlig så hade jag nog helst sluppit att fylla år... för jag vill inte bli så himla mycket äldre längre.

Än sen en sen...

... blogg från mig idag.
.
Eftersom jag har befunnit mig på resande fot (Uddevalla) så har jag inte hunnit med att blogga idag... och blogga vill jag ju helst göra varje dag... inte för att jag har så himla mycket att säga utan mer för att hålla på mina rutiner... i vilket fall som helst så var jag och föreläste tidigare idag... och fan vilken gåva det är när det sitter fina vackra människor och ger mig av sin tid... jag kan inte upphöra att förvånas över att man pallar att sitta flera timmar för att lyssna på mig när jag föreläser.
.
Många timmar försenad men ändå alltid i tid... här och nu... är ju allt tid som finns.
.
Jag är en mycket tacksam och väldigt lyckligt lottad kille som får gåvan att uppleva det som jag gör i mitt liv... det är sådana här dagar som gör det värt att leva... tack till er som gör det möjligt.
.

Barn ska inte dö...

... före sina föräldrar.
.
När jag ibland funderar lite över den verklighet som missbruket ju faktiskt innebär... så blir jag mörkrädd... och jag kan inte låta bli att undra över hur i helvete jag har kunnat offra över 30 år på den skiten... visst har även jag upplevt den skimmrande förälskelsen i början av mitt missbruk... hur jag för kanske första gången i mitt liv kände mig riktigt hel och utan den förlamande rädslan som jag gick omkring och bar på... för redan innan jag började peta i mig droger kände jag mig faktiskt väldigt ofta annorlunda och konstig... det var liksom ett naturligt tillstånd för mig.
.
Den här glada killen bar omkring på en stor fet klump av rädsla i den lilla magen.
.
Jag hade en bra uppväxt på många sätt... minns mina t.ex. sommrar hos mormor och morfar med ett leende på mina läppar... men det fanns också stunder då jag gick omkring och var livrädd mest hela tiden... inte när jag var hemma eller i sällskap med vuxna människor... nej jag var rädd för mina kompisar... för mina kompisar fick mig att känna mig utanför och värdelös... varför det blev så vet jag faktiskt inte... kanske för att jag hade något som de ville ha... jag har ingen aning... jag vet bara att jag var rädd för de flesta av mina vänner när jag var liten... mellan tredje klass och tills jag började i nian var jag mobbad... och att vara mobbad är ett rent helvete... tro mig.
.
Det finns barn som tar livet av sig bara för att de är mobbade... sen finns det barn som hittar andra sätt att handskas med sina känslor... ett av dessa sätt är at börja knarka och supa... för säga vad man vill om droger... sprit tar bort rädslan... snabbt.
.
Men droger dödar också... det är inget skitsnack som någon har hittat på för att skrämmas... det är dagens sanning... och i min värld som missbrukare är det inte ovanligt att barnen dör innan sina föräldrar... och så ska det inte vara... barn ska inte dö innan sina föräldrar.

Mitt hår...

... håller på att trilla av.
.
Det är med en känsla av att min förmåga att förneka saker som jag inte vill se har slutat fungera som jag tittar in i min spegelbild på morgonen... nu har jag (kanske för att omedvetet plåga mig själv) hängt upp en liten spegel som förstorar bilden 5 gånger på en krok över min vanliga spegel... denna spegel som hänger där för att jag ska kunna pilla i mina ögon när jag fixar med mina linser är väldigt avslöjande... i morse såg jag t.o.m. det som inte finns längre... nämligen stora delar av mitt hår.
.
Jag är på väg... på väg att tappa håret uppe på mitt huvud... suck.
.
Jag minns med fasa när jag för ett bra tag sedan åkte tåg till Köpenhamn... på toaletten hade någon elak typ satt en satt upp en spegel bakom den "vanliga" spegeln på väggen bakom mig... en spegel som var vinklad så att vi killar med en begynnande flint inte kunde gömma detta för oss själva... hur kan man bara göra så... en flint på baksidan av mitt huvud syns ju inte när jag själv tittar mig i spegeln och då finns den ju inte... för det som inte syns finns inte... enligt den mest elimentära förnekelseprocessen... men nu när jag ser mig i spegeln så ser jag hur mitt hårfäste har förflyttat sig väldigt högt upp på mitt huvud... och inte nog med det... ta mig fan om det inte är väldigt glest också... snart så är jag en skinnskalle... fan också.

Ju mindre jag gör...

... desto mer får jag gjort.
.
Låter det konstigt? Låt mig förklara... när jag blev drogfri för massa år sedan så var det så himla mycket jag ville ha gjort... helst meddetsamma omedelbart... typ i går... och eftersom jag satte min ribba alldeles för högt mådde jag mest skit hela tiden... det fanns helt enkelt ingen som helst rimm och reson på kraven jag ställde på mig själv... resultatet blev naturligtvis att jag struntade i allting... kände mig misslyckad... och inte fick ett skit gjort.
.
Ska jag elda i min eldningstunna så måste jag ju först samla ihop skit att elda upp.
.
Saker och ting som jag borde gjort för länge sedan växte på hög och mitt mående gick i botten... och ett mående som är i botten är ju ingen bra sak för en nynykter missbrukare... men jag hittade en lösning på mitt dilemma... genom att göra tvärtom... sänka ribban... om jag tidigare hade haft 10 saker på min "att göra lista" så suddade jag nu bort 8 av de sakerna... tog tag i den tråkigaste uppgiften och gick till handling... och istället för att dränera mig själv på energi genom att känna mig misslyckad över allt som jag inte hann med att göra började jag nu må skitbra över sakerna som jag faktiskt gjorde... vilket till slut innebar att jag fick gjort allt det där som jag borde gjort för länge sedan... och jag hade lärt mig att ju mindre jag gjorde desto mer fick jag gjort.

Det gick åt helvete...

... men min slö och slapp dag.
.
Det räckte med att jag försökte rättfärdiga min lathet genom att skriva om det på min blogg... genast ekade min sponsors ord mellan mina öron... för en gång i tiden då jag var sambo med en tjej som tyckte att jag skulle göra ditten och datten när jag mest ville lata mig ringde jag min sponsor för att beklaga min en smula... han köpte inte mina argument för att slippa ifrån de dagliga sysslorna... tvärtom så tyckte han att jag skulle spara väldigt mycket energi på att göra det min sambo bad mig om... direkt... omedelbums.
.
Det kan vara jobbigare att titta på en dammsugare än att dammsuga.
.
Jag trodde knappt mina öron eftersom jag hade väntat mig lite manligt medhåll... tji fick jag och det tog ett tag innan den poletten trillade på plats... som idag... där stod dammsugaren alldeles tyst och gav mig massa dåligt samvete varje gång jag passerade den... och det är med en stor lättnad jag nu ännu en gång sitter här framför datorn... nu med dammsugade golv... både på min över och undervåning... disken fick följa med av bara farten... och jag är nöjd... ja det känns ta mig fan som om detta gav mig ny energi... jag känner mig inte längre slö och slapp utan mer pigg och nöjd...
.
... tror ta mig fan att jag ska belöna mig med att slänga mig ner på TV-soffan och njuta av den där filmen nu.

Slö, slapp...

... och likgiltig.
.
Orkar inte riktigt med att plocka fram dammsugaren och de där "borde-prylarna" idag... så visst kan jag kalla mig för slö och slapp denna söndag... däremot är jag inte längre likgiltig... tvärtom så kan jag i fulla drag njuta av att göra absolut ingenting mer än att ligga och titta på en film istället för att dammsuga... jag är inte avstängd... bara lite trött och kanske en liten smula lat idag.
.
Vissa dagar så nöjer även jag mig med att sitta still och inte göra någonting.
.
Vissa dagar så slår jag på mig själv när jag inte "presterar" som jag "borde"... andra dagar så är jag helt nöjd med att göra ingenting... och jag är helt på det klara med att det är jag själv som sätter ribban för vad jag behöver eller inte behöver prestera... men ibland så "glömmer" jag bort det och anstränger mig järnet för att få en bekräftelse utanför mig själv om att jag duger precis som den jag är... oftast genom att vara duktigt på ett eller annat sätt.
.
Så att kunna ligga på soffan och njuta av att lata mig när jag egentligen "borde" dammsuga kanske är ett ganska gott tecken... att jag klarar av att bekräfta mig själv idag och berätta för mig själv att jag inte behöver vara "duktig"...
.
... eller är det bara ännu en jävligt dålig bortförklaring för att slippa dammsuga?

Att ha så det räcker...

... är en stor skillnad.
.
Jag tillhör den alltför stora skaran som för det mesta har längre månad än pengar... och det är ett tillstånd som jag är ganska van vid... den stora skillnaden idag mot för några år sedan är att jag inte röker längre... att inte ha några cigg finns ju inte på kartan för en rökare och det spelar väl ingen roll hur fattig man är... jag hade alltid ciggaretter när jag rökte... och om (Gud förbjude) min planering för att få mitt dagliga intag av nikotin säkerställt havererade, så hade jag för säkerhets skull några livlinor där jag kunde få handla cigg på kredit.
.
Jag trodde inte att jag kunde leva utan kaffe och cigg... men jag hade fel.
.
En stor skillnad med att vara rökfri är att när jag har lite käk i mitt kylskåp och frys kan leva på 0 kronor om dagen... flera dagar i rad om det kniper... och det utan att jag känner att jag saknar någonting... jag har så det räcker betydligt oftare nu när jag inte behöver tillgodose ett dagligt intag av nikotin... en ren sidovinst som jag tyvärr redan lärt mig att ta för givet... precis som min drogfrihet som ju också var en rätt kostsam historia när jag tänker efter.
.
Fan... det slår mig nu hur dyrt det måste varit att röka för mig... och att det bara finns två sätt att tjäna pengar... nämligen att öka inkomsterna eller minska utgifterna.

Mer medberoende...

... Och ännu ett citat.
.
"När jag säger att jag är medberoende, menar jag inte att jag är en smula medberoende. Jag menar att jag är verkligt medberoende. Jag gifter mig inte med män som tar ett par öl efter jobbet. Jag gifter mig med män som inte arbetar".

Medberoende...

… är på riktigt.

.

Det är inte lätt att finna lyckan inom oss själva, och det är inte möjligt att finna den någon annanstans”.

(Agnes Repplier)

.

Just nu i skrivande stund så sitter jag högt uppe i luften på väg till Stockholm för att föreläsa… känner den välbekanta känslan när det slår lock för mina öron och ljudet förvrängs en liten smula… och tänker på hur boken jag nyss började läsa (Bli fri från ditt medberoende) gav mig en riktig käftsmäll… inte så att det gjorde ont utan mer av en känsla av ett ganska brutalt uppvaknande… och då har jag bara hunnit läsa författarens (Melody Beattie) inledning.

.

Och jag vill gärna dela med mig av en liten berättelse som hon skrev i sin inledning… en gammal berättelse som berättats hur många gånger som helst… och det har naturligtvis sina anledningar.

.

”Det var en gång en kvinna som flyttade in i en grotta i berget för att studera hos en guru. Hon förklarade att hon ville lära sig allt som fanns att veta. Gurun gav henne mängder med böcker och lämnade henne så att hon kunde studera i fred.

.

Varje morgon kom gurun till grottan för att kontrollera kvinnans framsteg. I handen hade han en kraftig käpp. Varje morgon frågade han henne samma sak: ”Har du lärt dig allt som finns att veta än?” Och varje morgon svarade hon gurun likadant: ”Nej”, sa hon, ”det har jag inte.” Gurun slog henne då i huvudet med käppen.

.

Detta upprepades i månader. En dag kom gurun in i grottan. Ställde samma fråga, fick samma svar och lyfte käppen för att slå henne som vanligt, men kvinnan ryckte käppen från gurun och stoppade slaget mitt i luften.

.

Lättad av att slippa undan slaget, men rädd för att bli straffad, såg kvinnan upp på gurun. Till hennes förvåning log gurun. ”Gratulerar”, sa han, ”du är färdig. Nu vet du allt du behöver veta.”

.

”Hur menar du?” frågade kvinnan.

”Du har lärt dig att du aldrig kommer att lära dig allt som finns att veta”, svarade han. ”Och du har lärt dig hur du ska stoppa smärtan.”

.


Det finns hjälp att få även när det gäller medberoende.

.

Jag har under åren med VågaVa träffat på hur många medberoende människor som helst och även om det tog väldigt lång tid så kan jag i dag förstå att jag är en av dem som visserligen kan känna total maktlöshet inför nära och kära… men som gärna förnekar detta faktum och försöker mig på att slippa den känslan genom att förändra det jag inte kan… d.v.s. andra människor än mig själv.

.

Och jag kan också tycka att det är jävligt svårt att skilja medberoende från vanlig enkel medmänsklighet, omtanke och kärlek… vilket väl inte är så konstigt eftersom medberoende oftast enligt min åsikt startar med… kärlek.

.

Det är fan inte enkelt att göra allting ”rätt” av ”rätt” anledning och få ett resultat som är så ”fel”… men som en klok man sa… ”en onormal reaktion på något onormalt är helt normalt.”

Irriterande...

... positiv.
.
Igår så stötte jag på inte mindre än två människor som berättade för mig att de tyckte att jag i deras ögon var irriterande positiv... det var inte på något sätt otrevligt sagt... tvärtom så sades det med glimten i ögat och jag tog givetvis inte illa upp för en enda sekund... trots det så tyckte jag nog allt att det var det lite tänkvärt... inte minst eftersom jag ju förstår att jag tillhör den skaran av mänskligheten som kan benämnas... positiv.
.
Det kan kanske vara en smula irriterande att träffa på den här killen varje dag.
.
Att jag är ovanligt positiv kanske kan stämma... men jag måste få lov att berätta att det absolut inte innebär att jag väljer att blunda för verklighetens inte alltid så trevliga verklighet... tvärtom så är det kanske just tack vare att jag är positiv som jag pallar ta mitt ansvar när det är tungt... att det sen finns en hel del fördelar med en positiv livsyn gör det ju inte direkt svårare för mig att välja att ta på mig de positiva glasögonen på morgonen... för jag är ju trots allt en helt vanlig kille som gärna glider genom livet med minsta möjliga motstånd... och det är ju som ni alla säkert redan vet betydligt enklare med en positiv livssyn.
.
Att det sen kan irritera en och annan är något som jag kan bjuda på... gärna med ett litet leende på läpparna.

Ett morgonmöte...

... har vi varje dag på VågaVa.
.
Vissa rutiner skulle jag vilja sprida vidare ut i den stora vida världen... som det här med att ha ett morgonmöte på daglig basis... ett forum där vi pratar med varandra istället för om varandra är verkligen någonting som jag vill dela med mig av... våra morgonmöte är inga disskusionsforum där vi disskuterar med varandra... det är ett ett forum där vi pratar en i tagen tills vi är klara... här sitter mina vänner och kollegor tysta och lyssnar medans jag får prata om hur jag känner mig och vad jag har på hjärtat... idag.
.
Alla människor borde ha minst ett tillfälle om dagen att berätta om hur man mår.
.
Värdet av att ha ett forum där jag blir lyssnad på och där jag tar mig tid för att lyssna på mina medmänniskor är ovärdeligt för mig... här lär jag mig att jag inte på något sätt är annorlunda... samtidigt som jag slipper hitta på egna sanningar om mina kollegor eftersom jag ju får ett tillfälle att höra deras sanningar om sig själva... ett morgonmöte är också ett fantastiskt redskap för att förebygga skvaller och skitsnack... och sist men inte minst... att ha ett morgonmöte som en återkommande och daglig rutin ger mig en känsla av tillhörighet i en grupp av människor... någonting som jag tror är väldigt, väldigt viktigt för mig.

Här och nu...

... är det gött att leva.
.
Tänker ibland på hur bra jag har det... jag är fan grymt tacksam över mitt liv... visserligen så har jag givetvis trampat på många tår och inte riktigt betett mig på ett sätt som jag kan vara stolt över mer än en gång... väldigt många gånger faktiskt... men summa summarium så har alla mina val i livet fört mig precis dit jag är idag... just nu i en källarlokal mitt inne i Halmstad tillsammans med vänner som tycker om mig precis som den jag är... och det är inte fy skam.
.
Om en timme ska jag ta en sväng till Frivården i mitt uppdrag som övervakare... och att jag är en övervakare och inte övarvakad är ju bara det ett smärre mirakel... men så är det... med tiden blev även jag en betrodd medborgare i vårt samhälle... inget jag drömde om när jag var ung direkt men som jag idag är tacksam över.
.
Här och nu är det enda som finns... och där bor även mina minnen och drömmar.
.
Jag har blivit rätt bra på att leva i nuet... det ligger en hel del träning bakom måste jag medge... träning och faktiskt ganska hårt arbete... för att klara av att leva i nuet så är jag av den bestämda uppfattningen att jag även måste äga min egen historia och ta ansvar för all skit jag ställt till med under resans gång... först då kan jag slappna av på riktigt och känna en sann sinnesro... och det medges... även drömma om framtiden... som just nu är en stundande resa till Indien med min dotter... ja jävlar... det är skönt att slippa vara på flykt från mig själv.
.
Här och nu är det gött att leva.

Återfall...

... har jag inte tagit... än.
.
Jag är ju som bekant både alkolist och narkoman... faktiskt också en nikotinist (heter det så?)... och jag har ju beslutat mig för att prova på att leva utan att peta i mig varken alkohol, knark och de senaste åren även valt att leva som en rökfri rökare eftersom jag ju valt bort även nikotin... och även om jag bara tar beslut för en dag i taget så har jag lyckats hålla mig helt fri från alkohol och knark i 4936 dagar... och jag har faktiskt lyckats hålla mig helt rökfri i exakt... 2 år, 13 dagar, 9 timmar och 55 minuter.
.
Pudret under denna näsa är alltså inte knark utan slipdamm från vårt VågaVa-bygge.
.
Att jag inte tagit något återfall är egentligen ingen annat än ett mirakel... och det är nog viktigt för mig att jag påminner mig om det eftersom det är så lätt att "glömma bort" att jag är narkoman och alkolist... vilket väl inte är så konstigt när jag knappt kan komma ihåg när jag var drogsugen sist... och ta mig fan... det börjar bli väldigt långt mellan mina röksug också... visserligen kan jag lite då och då känna mig sugen på en cigg men det är inget som stör mig längre... och det är också nästan lite overkligt när jag tänker efter på hur det var de första dagarna när jag var rökfri.
.
Med drogerna var det faktiskt lite annorlunda... jag var nog jävligt trött på att knarka och supa.
.
Men jag får aldrig glömma vem jag är... mitt naturligt tillstånd som narkoman och alkolist är att peta i mig droger... det sitter liksom i ryggmärgen... och jag vet inte om jag skulle överleva ett återfall... men idag så har jag tagit ett beslut om att hålla mig drogfri hela dagen vad som än händer... och det är ett bra beslut... det vet jag.

Så mycket bättre...

... kan det väl knappt bli.
.
Det kan ju inte bara vara jag som älskar det programmet... att se dessa människor växa ihop som en grupp fylld av respekt och kärlek till varandra... det är så himla vackert... och för mig ett bevis på att det är i grupp vi växer som enskilda individer... oavsett var vi kommer ifrån och vilka vi är.
.
Tillsammans kan vara magiskt, tryggt, varmt, kärleksfullt och helt jävla underbart.
.
Nu bär det strax iväg till Kristianstad för mig... vi ska ha ett distriktsmöte där för att dela med oss av våra erfarenheter och finna sätt och möjligheter för att göra det enda som vår gemenskap har som uppgift... nämligen att föra budskapet vidare till den beroende som fortfarande lider... att vem som helst kan finna ett nytt sätt att leva... och inte vilket liv som helst utan ett helt drogfritt liv... och om ni frågar mig så är ett drogfritt liv ett liv fyllt av möjligheter... och ett liv fyllt av möjligheter är ett liv i frihet... och det vill jag gärna ha... helst tillsammans med mina vänner i en kärleksfull grupp.

Ett äventyr...

... kallat livet.
.
Äventyret som kallas för livet ju pågår jämt... varje dag hela tiden... ändå så kommer jag på mig själv att i denna stund sitta här och fundera lite på att vår Indien-resa närmar sig med stormsteg... och det var då jag kom att tänka på det här med äventyr... för visst är en resa i Indien ett äventyr som lockar mig väldigt mycket... men samtidigt så vet jag ju att den enda stund som jag kan påverka är nu... och att Indien är... sen.
.
Ibland så rusar jag genom livet och "glömmer" bort att uppleva det som händer... nu.
.
Jag vill inte rusa genom livet för att på min dödsbädd komma på att jag "glömde" bort att leva bara för att jag var så upptagen med att planera min framtid och studera vad jag redan gjort... nej... jag vill leva den enda gång som livet kan levas... nämligen nu... just precis nu pågår ju äventyret för fullt.
.
Att jag ändå kan sitta och längta efter att åka till Indien... sen... är helt okej... så klart.

Ärlighet...

... öppet sinnelag och villighet.
.
"Med dessa andliga principer är vi en bra bit på väg"... ja, så står det i vår litteratur... och visst är det sant att livet blir betydligt enklare att leva när jag tillämpar dessa principer i mitt liv... och om jag tänker efter så måste jag nog erkänna att de inte alltid varit lika självklart för mig... jag trodde väl mig vara en väldigt ärlig kille även i mitt missbruk och gjorde säkert så gott jag kunde... det största kruxet var nog faktiskt att jag inte riktigt lyckades vara ärlig mot mig själv... jag hade helt enkelt inte en aning om vem jag var... på riktigt.
.
Min bild av mig själv i missbruket var inte riktigt samma bild som jag har idag.
.
Idag har jag en betydligt mänskligare syn på mig själv... jag är varken bättre eller sämre än någon annan utan mest en helt vanlig kille med både bra och dåliga sidor... och med den insikten har jag också fått en annan syn på mina medmänniskor... jag är inte lika dömmande mot min omgivning som jag var förr i tiden... det är ett direkt resultat av att inte längre snackar så mycket skit om mig själv... eller att jag inte längre behöver låtsas att jag är någon annan än den jag egentligen är... det är faktiskt väldigt mycket enklare att tillämpa ett öppet sinnelag och vara villig om jag pallar att vara ärlig... både mot mig själv och min omgivning.
.
Och ett med öppet sinnelag och en gnutta villighet så har mitt liv blivit mycket rikare... på ALLA sätt och vis.

Att ensam är stark...

... är inte sant.
.
I missbruket så lärde jag mig att inte lita på någon... där var det verkligen "ensam är stark" som gällde... visserligen så fanns det hela tiden en stor längtan efter tillhörighet som ofta fick mig att stundom leva i relationer som kunde liknas vid symbioser... d.v.s. väldigt intensiva med massor av förtroende som det sedan naturligtvis "skvallrades" om i nästa intensiva relation... så funkar det ju i de flesta missbruksrelationer... man snackar skit om varandra och den enda sanna hjälten och superbästa polaren råkar alltid vara samma kille/tjej som håller i den största påsen med droger... jag anar ett samband mellan att ha massa droger och vara väldigt populär i missbrukskretsar.
.
Hur stor påse knark du än har så är det inte samma sak som att ha riktiga vänner.
.
Illusionen om de sanna "vänner" som dessa relationer gav mig gjorde mig naturligtvis väldigt ensam... visserligen så är jag som vanligt en väldigt lyckligt lottad kille som mot alla odds faktiskt har och alltid har haft några riktiga vänner som alltid velat mitt bästa... det jag beskriver här är en lite förenklad bild och det är jag medveten om... men jag vill lik förbannat skriva om det för att detta är vad drogerna och ett missbruk leder till... drogerna får oss att blåsa våra bästa vänner och förstör i längden alla våra relationer... och till slut så sitter vi där ensamma och isolerade i en lägenhet (om vi inte redan har blivit vräkta) med nerdragna persienner och kurar... livrädda för människor smyger vi ner till vår langare när drogerna tagit slut för att sen återvända hem... låsa dörrarna och lura oss själv genom att fortfarande tro på att "ensam är stark".
.
Ensam är nog faktiskt mest bara... ensamt.

Att komma överhuvudtaget...

... är inte självklart.
.
Ibland så kan det vara bra för mig att tänka tillbaka på tiden då jag missbrukade droger i alla dess former... har ju bloggat några dagar om att komma eller inte komma i tid... och utan att ha ägnat en enda tanke på det så har jag tagit en sak för givet... nämligen att komma överhuvudtaget.
.
Att ta saker och ting för givet manar mig att tänka efter på hur det "egentligen" var.
.
För mig är det idag en självklarhet att gå upp direkt när klockan ringer på morgonen... och det känns som om det alltid har varit så... den rutinen sitter för tillfället fast förankrad i ryggmärgen... att det inte alltid varit så har jag helt glömt bort... dagarna då jag hela tiden förhandlade om jag skulle vänta till i morgon innan jag gjorde det som jag borde ha gjort för länge sedan känns just nu avlägsna... skönt att påminna mig själv om det... så att jag ser att jag utvecklas... att mitt eget liv förändras... hela tiden.
.
Idag är jag en kille som man kan lita på... om jag bestämmer med någon att träffas en viss tid och dag... då kommer jag dit... det är inte ens förhandlinsbart... jag har förvandlats till en kille som tar ansvar... och en kille som tar ansvar är en fri kille... och frihet gillar jag.

Att komma försent...

... är heller ingen höjdare.
.
Ska strax dra iväg till ett yogapass på gymmet och då vill jag minsann inte komma försent... inte ens i sista sekunden eftersom det inte är så himla smart när det gäller yoga... någonstan så går jag ju på yoga för att koppla av och relalalaxa... vilket jag märkt är betydligt enklare om jag är i salen 10 minuter innan passet börjar.
.
En gång för en herrans massa år blev jag bjuden på en 28 dagars behandling av ett behandlingshem... en minst sagt lärorik upplevelse för mig och bland många av de saker jag fick lära mig av min mycket kloka terapeft var att komma i tid... eftersom jag startade de dagarna med att göra som jag alltid gjort att komma inrusande till gruppen i sista sekunden... gav hon mig uppgiften att komma fem minuter före gruppen startade... vilket gjorde min behandling betydligt effektivare och mer givande... när jag kom inrusande i sista sekunden tog det nästan 20 minuter innan jag "landade"... när jag var ute i god tid var jag med från början... varje gång... så tacka fan att det gjorde skillnad att vara där i god tid... och det är precis samma sak med yogan.
.
Det hjälper inte mig stoppa huvudet i sanden och låtsas som ingenting.
.
Det är lätt att strunta i så enkla saker som att ta ansvar för att komma i tid... men då lurar jag bara mig själv på värdefull tid att göra någonting som jag garanterat mår bättre av... nämligen att ge mig själv en upplevelse av att vara här och nu... och vem är det jag lurar om jag struntar i att ta ansvar för mitt eget välbefinnande?

Att komma för tidigt...

... behöver inte vara av ondo.
.
Efter att ha skrivit min rubrik på detta inlägg så slog det mig att den kunde missuppfattas... att "komma för tidigt" kan betyda någonting helt annat än vad jag menade just nu... någonting som kanske mer har med tonåren att göra om ni förstår vad jag menar... i min ålder så är det väl snart aktuellt att intaga små "blå piller" när det gäller detta ämne... men nu var det ju inte det jag menade med att "komma för tidigt"... det jag vill berätta handlar mer om att vara ute i god tid... och som ju är en helt annan sak än vad ni säkert tänker på nu.
.
I morse så tog jag bilen till torggaraget i Halmstad där jag parkerade... i god tid innan jag jag knallade iväg till ett handläggarmöte (jag är ju handledare för en socionomstudent)... två minuter för före utsatt tid står jag i receptionen på arbetsmarknadsenheten i Halmstad där vi har dessa möte... och jag märker genast att det är någonting som inte stämmer... efter att ha hälsat på några av dem som arbetar där så får jag då beskedet om att det minsann inte är något möte där idag.
.
Att befinna sig på fel ställe på fel tid känns inte alltid så himla bekvämt.
.
Jag fick skynda mig tillbaka till mitt jobb och kasta mig över min dator för att försöka ta reda på vad som var fel... fick tag på han som "håller i det" och konstaterade att jag varit ute i väldigt god tid... närmare bestämt en hel månad för tidigt... jag hade tydligen knappat in lite fel på min agenda... och även om jag gillar att  vara ute i god tid så måsta jag nog allt tillstå att en hel månad innan är att överdriva.
.
Kanske är det min tonårstid som gjort mig så bra på att komma lite för tidigt.

Viktökning...

... och fåfänga.
.
Det finns mer än "bara" fåfänga när jag tänker på min viktökning... denna insikt har kommit till mig genom ett eget intensivt studerande av vad en viktökning tillför mig i mitt eget liv... svaret är ganska kompicerat... min viktökning har gett mig mer än fler kilo peter... förvisso insikten om att jag är en fåfängd kille som inte riktigt tycker att bukfettma är så jävla sexigt... men... jag vill nog ändå påstå att det finns andra sidor än fåfänga att tänka på när det gäller alla mina nya kilo... som att jag kan störa mig på att dessa kilo inte riktigt lägger sig där jag vill ha dem... när jag kör yoga så kan jag t.ex. inte längre gå ner i barnets position på samma sätt som tidigare... för då får jag ingen luft... det stör mig.
.
Att jag blivit betydligt äldre med åren kan jag leva med... men helst utan bukfettma.
.
Men en annan sak som höll på att skrämma skiten ur mig var en annan "upptäckt"... jag var väl inte riktigt beredd när jag helt utan förvarning en vacker dag kunde känna mina bröst guppa när jag "trippade" nerför min trappa här hemma... inte så skoj... för att inte tala om alla dessa stön och stånk för att ta mig ur min egen bil.
.
En viktökning är så mycket mer än några kilo extra.

Är FB hackat...

... och malet nu?
.
Och vad innebär det för mig... vet någon mer om mig än jag själv nu?... och kanske viktigare än det är om det spelar någon som helst roll... hur intressant är jag egentligen för någon annan än mig själv?
.
Jag är inte så rädd för att vanlig information om mig hamnar i "fel" händer.
.
Så länge ingen har hackat sig in på mitt bankkonto är jag inte vidare orolig för att bli hackad... och om jag ska vara ärlig så hade det nog inte varit det "stora klippet" för någon att hacka mitt bankkonto heller... jag har inte längre så himla mycket att dölja... mina "hemligheter" är inte så många längre... visserligen så berättar jag inte allt om mig själv till alla jag möter... lite privatliv har jag allt... men det är inte som i missbruket då mina "hemligheter" mer eller mindre styrde mitt liv... att det sen inte var vidare mycket till hemligheter utan mer ett uttryck för min självbesatthet är en helt annan historia... en historia som jag säkert delar med de flesta aktiva missbrukare... att vara nojad för det mesta hör ju liksom till... och på den tiden så hada jag med all säkerhet nog varit övertygad om att FB enbart var skapat för att hålla reda på mig och vad jag sysslade med eftersom hela världen snurrade runt mig på den tiden... för det var faktiskt rätt jobbigt att vara jordens medelpunkt hela tiden.

Mina blommor...

... flyttar in.
.
Jo så är det i Brännebassalt... jag köpte ju blommor i våras för att göra det lite fint utanför mitt hus... och de trivdes och frodades faktiskt så till den milda grad att jag ni beslutat mig för att låta några av dem dem flytta in över vintern... om de överlever detta återstår att se men eftersom det är levande varalser så tycker jag nog att de ska få en chans.
.
Mina "uteblommor" har flyttat inomhus... förhoppningsvis en överlevnadsstrategi.
.
Jag är väl inte så himla bra på det här med att sköta blommor... men jag har faktiskt några stycken som överlevt i flera år nu... några kaktusar som ser ut som... kaktusar... och några andra blommor som ser ut som... fan.
.
Men eftersom jag lever efter devicen "att så länge det finns liv så finns det hopp" så får mina blommor hänga med betydligt längre än vad jag tror genomsnittet av våra svenska hushåll hade haft kvar dem.

Ännu mer fredags...

...aktivitet.

Zlatans självbiografi...

... låter som en bok som jag vill läsa.
.
Ta bara detta citat som handlar om när han blev hemskickad från landslaget av Lagerbäck... och vad Zlatan ångrar så här i efterhand...
.
"Jag borde ha fixat mer klass på den där skandalen när jag ändå blev utslängd. Jag borde ha slagit sönder en bar och kraschat en bil i fontänen där uppe på Avenyn och vinglat hem i kallingarna. Det hade varit mer en skandal på min nivå. Det här var trams."
.
... onekligen en kille som väljer att gå sin egen väg... och kanske precis det som gjort honom till en av världens bästa fotbollsspelare... Zlatan är lite grann som Indien... inte så mycket "lagom" utan istället någon man älskar... älskar att hata... hatar... eller hatar att älska... allt eller inget... och kanske är det just därför som jag gillar honom så skarpt.
.
Någonting säger mig att det finns fler kapitel att skriva om Zlatan... storyn fortsätter.

Fredags...

...aktivitet.

"Ska bara"...

... fixa en pryl först.
.
Jag klarar ju inte av att sköta en dator eller min telefon utan mina linser eller glasögon... mina ögon har helt enkelt blivit för gamla och tappat sin skärpa... jag behöver hjälpmedel för att klara av min vardag... utan dem står jag mig slätt för min iPhone och dator är verktyg som jag använder mig av i mitt dagliga liv... och därför så var det med en viss oro jag vaknade i morse... igår hade jag fått någon skit i mitt ena öga som ställde till det ordentligt för min rent fysiska syn på tillvaron... det gjorde skitont och jag blev riktigt rädd för att mitt öga gått sönder.
.
Mina ögon är jätteviktiga verktyg som jag använder mig mycket av på daglig basis.
.
Jag blev faktiskt ganska orolig när jag märkte att det inte hjälpte när jag tog ut min lins och satte på mig mina glasögon... verkligheten var fortfarande lite suddig med ett visst dubbelseende... och jag planerade för att eventuellt åka in till optikern för att kolla vad det var som hade hänt... men först så skulle jag sova på saken (det var ju redan sent på kvällen).
.
Vaknade i morse och då gjorde det inte ont längre... och kunde inte låta bli att slänga in min lins igen... så nu så sitter jag här och bloggar... och det verkar som om mitt öga fixat till sig själv... visserligen så kanske jag borde titta inom en optiker... men ni vet... jag är en beroende... och som en beroende så har jag mitt vanliga sätt att resonera... så jag tänker kolla mitt öga "sen"... för jag "ska bara" fixa en grej först... men "i morgon"... ja då jävlar... suck.

Zlatan sågar...

... Pep Guardiola.
.
Zlatans självbiografi släpps nu... det kommer att bli en intressant läsning... såklart... Zlatan lämnar ju ingen oberörd... idag så läste jag i blaskan att han sågat Pep Guardiola längs fotknölarna... och som en sann Zlataninst har jag inga problem med det... och jag vet var mina sympatier ligger... inte för att jag bryr mig så mycket om Pep utan mer för att jag gillar Zlatan som vågar ha egna åsikter och stå för dem trots att de är obekväma och lätt kan missuppfattas... jag gillar helt enkelt att Zlatan vågar vara Zlatan... fullt ut.
.
Det finns tack och lov bara en Zlatan... the one and only... helt unika... Ibrakadabra.
.
Det var väl tur att han fortsatte att spela fotboll trots att han övervägde att lägga av när han spelade i Barcelona... och det är fan inte helt fel att ha honom i det svenska landslaget när EM börjar till sommaren... Ibrakadabra kan göra skillnad i vilket lag som helst.

Torsdags..

...aktivitet.

Rätt eller fel...

... är inte så viktigt.
.
Fick höra att jag visst var ett helt år före min tid när jag bloggade om Mayakalendern... någon berättade för mig att det inte var föränn nästa år (2012) som tiden tog slut... men egentligen så spelar det ju inte så himla stor roll... ett år hit eller dit är väl inte hela världen... och när det gäller att ha rätt eller fel är det lite likadant nu för tiden... det är inte så jävla viktigt att ha rätt längre... och det är skönt.
.
Det finns många sätt att uppfatta verkligheten på... vad är rätt och vad är fel?
.
Med åren som gått så har jag lagt märke till en sak hos mig själv... även om jag lite då och då får "återfall" så är det inte riktigt lika viktigt att ha rätt hela tiden... mitt behov av fullständig kontroll har minskat... och därmed har jag öppnat en liten aning på mitt sinne... för att ha ett "öppet sinne" och ha "rätt" hela tiden funkar helt enkelt inte.
.
Idag är jag faktiskt hellre lycklig än har rätt hela tiden... och det kan ju inte vara helt fel... eller?

Onsdags...

...aktivitet.

Vi lever på övertid...

... enligt Mayakalendern.
.
Jag hade visst glömt bort att tiden tog slut för några dagar sedan... mayakalendern gick bara till den 28 oktober 2011 och om inte jag räknat helt fel så innebär ju detta att jorden inte har gått under... än... eller att jag lever i en dröm just nu... men jag tror inte att jag "gått över till andra sidan"... nä jag tror bara att Mayaindianerna gärna ville ha ett slut på sin kalender så att de kunde bli färdiga med den... och kanske välja att syssla med viktigare prylar... typ laga käk, sova, gå på toaletten eller nåt annat som kan ha varit viktigt just då för Mayakalenderskaparen.
.
Solen fortsätter tydligen (tack och lov) att gå både upp och ner... ett tag till.
.
Domedagsprofetior har nog alltid intresserat både folk och fä... och ibland händer det att jag undrar varför det är på det viset... att väldigt många av oss människor är rädda för att döden skulle vara det totala slutet oss är ju ställt utom allt tvivel... kolla bara hur många religoner och andra skumma sekter det finns som vill få oss att tro på ett liv efter livet... eller förlåt... jag menade naturligtvis ett liv efter döden.
.
Vad som händer när vi dör kommer vi ju alla med 100% säkerhet att få reda på i sisom tid... det är ju bara att vänta... men en sak som jag nog tycker är betydlgt intressantare än vad som händer medans jag fortfarande lever... kanske är jag lite underlig när jag inte funderar så mycket på ett liv efter döden... utan istället har valt att tro på ett liv före döden.

Tisdags...

...aktivitet.

Lite krasslig...

... i dag.
.
Både jag och min röda fina bil var lite krassliga igår... så jag började denna dagen med att köra min bil till bildoktorn... typiskt nog så hade symtomen försvunnit när han (bildoktorn) tog en provtur och körde mig till mitt jobb... möjligtvis så berodde det skrapande på att en liten sten hade letat sig upp till bromsgrejerna i går... men jag bad ändå honom om att titta till bilen för att se så att allt står rätt till.
.
Med min egen krasslighet så får jag väl ha tålamod och låta tiden lösa problemet.
.
Själv så känner jag mig också hängig... inte riktigt sjuk men lätt illamående och lite matt... och jag tycker nog allt att det är lite jobbigt fast jag inte är "riktigt" sjuk... jag kan ju jobba men känner mig ändå inte riktigt närvarande... måste ju erkänna att jag är helt värdelös på att vara sjuk... blir mest bara förbannad faktiskt... och även fysisk sjukdom påverkar mig psykiskt... för när jag är fysiskt sjuk så blir jag lite mer självcentrerad... och självcentrering är verkligen inte bra för mig efterom jag ju har min beroendesjukdom som går igång kraftigt på just... självcentrering... ja, jag vill t.o.m. påstå att min beroendesjukdom är självcentrerad rädsla.