Ännu en dag...

... i paradiset.
.
Mörkret släpper sitt grepp om natten och en ny morgon gror utanför fönstret i Brännebassalt... och jag får gåvan att vakna upp till ännu en dag i paradiset... det är måndag igen och strax så ska jag ge mig iväg till världens bästa jobb... idag så står det personlig utveckling på mitt schema och jag har en tid inbokad hos min terapeut... någonting som nästan kan förvåna mig själv en liten smula... allra helst när jag tänker tillbaka på förra gången jag gick till en terapeut (eller om det var psykolog)... det var för en herrans massa år sedan när jag fortfarande var aktiv alkolist och narkoman... en nödlösning efter en av mina otaliga fyllor... fattade ju inte riktigt hur i helvete jag kunde bli så fruktansvärt dum i huvudet när jag söp... trodde väl att jag höll på att bli galen.
.
Jag är himla tacksam över att jag vågar vara en kille i ständig förändring.
.
Jag gick till henne tre gånger... den tredje gången så tittade hon frågande på mig och berättade för mig att hon såg ett mönster... att ALLA mina problem uppstod när jag drack sprit... och undrade stillsamt om det inte hade varit en god idé att strunta i att dricka alkohol... jag skakade på huvudet och konstaterade att psykologen och terapeuter var ett släkte för sign och att det säkert låg någonting i vad min pappa brukade säga till mig... "att psykologer och terapeuter gjorde bäst i att sitta och terapeuta varandra och lämna oss vanliga dödliga i fred".
.
Jag är glad och tacksam över att jag har modet att förändras... och ser fram emot att träffa min terapeut idag.

Ge oss fri surf...

... annars kan det kvitta.
.
Vi slog klackarna i taket och hade vi nyttjat alkohol så hade nog fan champagnen sprutat också... helt plötsligt hade vi ett bredband värt namnet... snabbare än någonsin och vi jublade högt... äntligen så öppnade sig världen för oss och vi såg bara möjligheterna... det var minst sagt underbart att äntligen kunna streama filmer för att inte snacka om hur shysst det var att kunna ladda ner lika snabbt som i stan... men... säg den lycka som varar... i morse när satt vid min dator så öppnade sig helt plötsligt ett nytt fönster... vår surfkvot var tydligen slut... och vi blev bägge lika förvånade eftersom vi ju trodde att vi hade fri surf... och visst vill vi ha bra uppkoppling men om det bara varar en vecka så kan det ju lika gärna kvitta... vår besvikelse är påtaglig... och vi får verkligen hoppas att 3 har något vettigt att erbjuda oss... annars så tackar vi nog för oss.
.
Vi vill ju också ha full tillgång till internet och fri surf även om vi råkar bo långt ute på landet.
 
 

Trött...

... trött, trött.
.
De senaste dagarna så har jag varit så himla trött... det känns nästan som om mina batterier har tagit slut... och jag är inte riktigt van vid den känslan... brukar nog för det mesta ha lite energi undanstoppad som jag kan slå på när jag känner för det... och kanske har jag det nu också men väljer att spara den till ett annat tillfälle... för det är inte så himla konstigt att jag känner mig trött... det har varit rätt mycket den senaste tiden... livet har liksom rullat på i ett hyfsat högt tempo... jag vet inte riktigt vad det beror på men nu för tiden så går jag inte på högvarv dygnet runt som jag gjorde förut... och vet ni vad... det känns faktiskt bra.
.
"Det är inte var vi varit som betyder något utan vart vi är på väg"...
.
Människor i min omgivning berättar för mig att jag blivit betydligt lugnare den senaste tiden... och jag kan bara hålla med... det är sant... vad det beror på kan det kanske råda delade meningar om men jag är övertygad om att det ligger en hel del sanning i om jag säger att jag mer och mer börjar landa i mig själv... och det finns många orsaker till att jag gjort det... jag lever ihop med kvinnan jag älskar... har flyttat in "på riktigt" i mitt hem... börjat gå i terapi... jobbat i mina steg... men mest av allt så tror jag att det beror på att jag tagit ansvar... både för mina känslor och för en hel del praktiska grejer där jag tidigare valt att stoppa huvudet i sanden... och att jag vågat ta emot hjälp... oftast genom att öppna öronen och lyssna på vad människor som bryr sig om mig har att säga.
.
Så visst är jag lite trött då och då... fast å andra sidan så kan jag känna ett inre lugn också.
 

Att ringa det där samtalet...

... kan vara svårt.
.
Ni vet säkert vad jag menar... det där samtalet som jag bara behöver ringa (helst igår) men av någon anledning så skjuter jag upp det hela tiden... "sen"... "ska bara"... och "imorgon"... tar över... jag har t.ex. en sponsor (världens bästa så klart) som jag kan använda mig av för att göra mitt liv enklare... och det har aldrig hänt att han sagt åt mig att ringa lite mindre... eller på något sätt avvisat mig... tvärtom så mår jag i stort sett alltid skitbra efter jag snackat med honom... att ha tillgång till en sponsor är verkligen en gåva för mig... lik förbannat så skjuter jag upp det där samtalet gång på gång... helt utan anledning... och ju längre jag väntar desto svårare blir det att ringa för mig... och så här har det hållt på i några år... det är samma sak med yogan... en annan sak som jag VET är himla bra för mitt välbefinnande... trots att jag VET hur bra jag mår av ett pass så har det fortfarande inte hänt att jag "känt för" att gå dit... istället har jag alltid minst hundra anlednin gar till varför jag ska vänta tills "imorgon"... för jag "ska ju bara" fixa en grej först... men "sen" ska jag yoga mer än någonsin eftersom jag ju vet hur bra jag mår av det... precis som när jag jobbar i stegen... snackar med min sponsor... eller gör det där som jag borde gjort för länge sedan.
.
Fattar bara inte varför det ska vara så himla svårt att göra det där som jag mår bra av att göra.
.
Det är precis som om det finns en inneboende destruktiv kraft i mig själv som inte vill att jag ska ha det bra... tack och lov så har jag möjligheter att välja bort den sidan av mig själv... någonting som jag behöver göra på daglig basis... ta bara det här med Candy Crach... jag fixade inte att spela det spelet på mobilen denna gången heller... likförbannat så var jag bara tvungen att prove... se om det skulle vara annorlunda denna gång... vilket det naturligtvis inte var... jag blev precis lika inåtvänd och introvert som förra gången jag spelade... snarstucken och lättirriterad... och fan... jag vill verkligen inte vara en sådan person så jag kapitulerade och plockade bort spelet från min telefon igen.
.
Idag så ska jag ringa min sponsor... för det är jag värd.
 

Torsdagsgrupp...

... i Halmstad.
.
Vi på VågaVa har haft en torsdagsgrupp i Ljungby som funnits där i snart 14 år... nu startar vi upp en grupp i Halmstad och det ska bli himla spännande att se hur den kommer att funka... jag är helt övertygad om att allt kommer att bli precis som det ska och att den gruppen förhoppninsvis ska bli samma succé som i Ljungby... vad som jag personligen kan tycka är lite spännande är att jag idag tänker ta ett steg tillbaka och släppa ansvaret för dagens grupp på mina medarbetare... tydligen hade det ju funkat hur bra som helst i torsdags och varför ändra på ett vinnande lag?
.
På våra torsdagsgrupper är ALLA mer än välkomna... och med ALLA menar jag... ALLA.
.
En sak som jag gillar med våra torsdagsgrupper är att ALLA är välkommna... du behöver inte ha ett eget missbruk... vara anhörig... eller överhuvudtaget ha några som helst problem för att kunna ta del av vår grupp... och jag tror att de flesta kan få med sig någonting varje gång... och känna igen sig i vad någon annan har delat med sig... och det är viktigt... för jag tror att det är viktigt att se lite på våra likheter istället för att lägga all focus på olikheterna... att kunna känna sig som en del av... om än bara för en liten stund... så om ni inte har något annat för er... torsdagsgrupp varje torsdag klockan 10.00 på VågaVa i Halmstad... välkomna.
 

Brukarrådet...

... ska ha möte idag.
.
Om några timmar så är vi på väg till Falkenberg för ännu ett brukarrådsmöte... det var ett litet tag sedan för mig eftersom jag haft annat för mig de senaste mötena... har prioriterat "VågaVa go beach" och semester... och nu ska det bli intressant att se vart vi i brukarrådet är på väg någonstans... det vi lyckades komma överens om ligger för tillfället hos politikerna... och vi kan bara hålla tummarna för att det inom en snar framtid öppnas ett beroendecentrum i halland där alla som vill kan få en möjlighet att välja ett drogfritt liv... oavsett vilket missbruk... vem man är... eller hur man lever.
.
Någonstans så tycker jag att det är fantastiskt att vi kommit så här långt... och jag håller verkligen tummarna för att politikerna ska inse att man faktiskt inte har råd med att strunta i våra idéer... och då tänker jag bara rent ekonomiskt... vad det betyder i mänskliga värde är helt enkelt obetalbart... drogfrihet räddar liv... och jag vill hävda att det inte bara är livet på de som missbrukar utan även livet på de som står sidan om och ser sina nära och kära sakta ta livet av sig... vi har inte råd att ha ett samhälle där människor som vill bryta sitt missbruk inte får ta del av den möjligheten.
.
Det finns ingen människa som är född till att bli missbrukare... vi har bara lite olika förutsättningar.
.
Vet ni vad som är det häftigaste med mitt jobb på VågaVa... jo det ska jag berätta för er... på mitt jobb räddar vi bokstavligt talat livet på varandra varje dag... snacka om meningsfullt.
 
 
 

Uppe med...

... tuppen.
.
Det var mörkt när jag steg upp i morse... en kvart innan klockan skulle ringa... och eftersom min blåsa inte ville låta mig ligga kvar så gick jag upp... och då var det ju inte lönt att gå och lägga sig igen... till min förvåning så känner jag mig oförskämt pigg denna morgon... kanske kan det bero på att jag var en ytterst sund man igår som både tränade på gymmet och gick en kvällspromenix... i vilket fall som helst så är det skönt att sitta här vid vårt köksbord så här på morgonkvisten... och inte har jag någon träningsvärk heller... nä... kort sagt... idag har börjat väldigt bra.
.
Blåvitt hakade på i den allsvenska guldstriden när de satte AIK på plats igår på Gamla Ullevi.
.
Sen är det ju alltid lite lättare att gå till jobbet när IFK hakat på i guldstriden... att de slog AIK igår gör ju inte saken sämre... vissa ränder går inte att tvätta bort helt... inte ens för en Zann Zlatanist som jag... Blåvitt har en permanent plats i mitt hjärta... och har ni inte sett den än så rekomenderar jag er att se dokumentären om Blåvitt när de vann UEFA-cupen på 80-talet... större bragd får man leta efter... och jag fattade nog inte riktigt hur stor den bragden var när det begav sig... kanske för att jag gick på alla matcherna och hade Torbjörn Nilsson som stor idol... jag blev liksom inte förvånad när de vann... och vann... och vann igen... för mig var det helt naturligt... och även om det är helt andra tider idag... så blir jag inte förvånad om de vinner i år igen.
 

Nässpray...

... varje dag.
.
Att dra upp någonting i näsan känns himla gammalt för mig... och jag har ju blivit ordinerad någon form av cortison eller vad det nu kan vara i form av nässpray av doktorn... det ska tydligen hjälpa mot min bihåleinflamation... själv är jag tveksam och undrar lite varför de inte kunde ge mig pencillin istället... men visst... i det här fallet så får jag väl lite till läkekonsten... och jag förstår att man blivit retrektiv de senaste åren när det gäller pencillin... men jag måste få lov att säga att det här med att dra upp någonting i näsan påminner mig väldigt mycket om både amfetamin och kokain... och ja... jag fattar att det där ligger hos mig... kanske någonting som jag borde prata med min sponsor om.
.
Jag vet att nässpray är någonting som man kan missbruka... och det kan jag förstå.
.
En sak la jag snabbt märke till då jag började med att spruta in nässpray i min näsa... och det påminde mig också om missbruket... för det var mersmaken... skulle jag spruta in två sprut så blev det liksom sex istället... tack och lov så har jag tagit reson och följer nu rekomendationerna som jag fick av doktorn... och nu hoppas jag bara på att jag ska bli frisk... så att jag kan sluta med att spruta upp någonting i min näsa.
 

Uppkopplad...

... eller urkopplad.

.


Just nu i skrivande stund så funkar inte internet hemma hos oss... och jag måste medge att det är en liten smula frustrarande... och det är vid dessa tillfälle som jag upptäcker hur beroende jag blivit av att alltid kunna vara uppkopplad... eller beroende kanske är ett starkt ord... men ni fattar... kommer jag inte ut på nätet så rasar ju inte mitt liv direkt... men mina morgonrutiner drabbas markant... jag är van vid att kunna bläddra runt i blaskan direkt på morgonen... kolla FB... skriva en blogg... och kolla min mail... väldigt van faktiskt eftersom det jag beskriver ingår i mina morgonrutiner... och när rutinerna störs så... ja vad händer egentligen med mig då?

.

Livet är en gåva och erbjuder oss massor av möjligheter att utvecklas hela tiden.
.
Jag kan se det på två sätt... rutiner är skitbra för mig... det tvivlar jag inte en enda sekund på... jag mår bra av att ha struktur i mitt liv... men... jag tror också att det kan vara bra när mina rutiner rubbas lite... inte för mycket men lite grann... som i nu i morse när inte internetet funkade... söndag morgon... och jag fick en liten insikt i hur mycket uppkopplad jag är hela tiden... och kunde dra mig till minnes hur det var att leva i Brännebassalt när jag varken hade telefon eller bil... internet fanns inte ens i mina tankar på den tiden... och jag kan inte låta bli att undra hur det skulle kännas idag... inte för att jag kommer att sälja bilen... slänga telefonen och stänga av internetuppkopplingen... inte en chans... men tanken är spännande... ja rent av lite skrämmande faktiskt.
.
Men ska sanningen fram så föredrar jag att vara uppkopplad... framför urkopplad... men visst... en och annan timme i stillhet skulle kanske inte vara helt fel... vad var det nu det kallades???
.
Ja just det ja... meditation.
 
 
 

Candy Cruch...

... och jag.
.
Så var jag då där igen... i Candy Cruch träsket... efter flera månader med total avhållsamhet så trillade jag dit igen... mest för att jag tillät mig själv att förvandlas till en tjurig 3-åring... "titta på mig vad jag håller på med bara för att få lite uppmärksamhet av dig"... nu blev jag medveten om detta ganska snabbt... och plockade bort Candy Cruch från telefonen omedelbart igen... tills jag satt i väntrummet på vårdcentralen tidigare i veckan med mina bultande bihålor... då hämtade jag ner det igen... skulle ju bara slå ihjäl lite tid... hittade på massa mer eller mindre bra förklaringar och försvar... började t.ex. om från början och sa till mig själv att jag "bara" skulle kolla hur långt jag kunde komma innan jag inte klarade av en bana på första försöket... men det dröjde inte länge innan jag kopplade upp mig på FB och kunde fortsätta där jag hade slutat förra gången jag spelade... och eftersom jag lyckades klara den banan efter några försök så vill jag ju bara testa lite till... en bana till... bare en gång till... i all oändlighet... så ja... jag är tillbaka... på bana 90... suck... och vet ni vad... jag gillar det.
.
Så har jag då ännu en gång fastnat i Candy Cruch träsket... och jag fattar ingenting.
.
Det som slår mig när jag nu sitter och knappar på telefonen är att jag inte riktigt förstår varför jag någonsin slutade med det här... eller hur jag bara kunde lägga av... snacka om beroendeframkallande... och helt ärligt... om jag får välja... att spela Candy Cruch kan väl inte vara så farligt... eller?
 

KBT...

... utbildning.
.
Blev riktigt glad igår över att någon på kommunen hade hoppat av en veckas utbildning i KBT... för det betydde att jag fick den platsen... så idag så är jag på väg till en utbildning som Halmstads kommun bjuder på... vilket jag är tacksam för... på flera sätt... dels för att det ska bli skoj att gå på en utbildning tillsammans med "vanliga" människor... ja ja... jag vet att jag också är en "vanlig" människa... men ni fattar säkert vad det är jag menar... lite av att bli inbjuden i samhället på samhällets villkor... men också dels för att de som jobbar i kommunen lyssnade på våra önskemål på föreningsrådsmötet i måndags... då vi undrade om inte vi som jobbar i ideella föreningar också kunde få ta del av deras interna utbildningar i mån av plats... vi samarbetar ju trots allt för samma mål i mångt och mycket.
.
Att utbilda sig kan ju bara inte vara fel... kunskap bygger broar.
.
Personligen så tycker jag att det är ganska skoj med utbildningar... och helt ärligt så kan jag ibland bli en smula förvånad över att jag trots allt kan så mycket som jag faktiskt kan... den praktiska skolan med livserfarenhet har onekligen en hel del att ge också... visst finns det mycket kvar för mig att lära... och jag kan verkligen hålla med om att ju mer man lär sig dessto mer fattar man hur lite man vet... egentligen... jag kan lära mig något nytt varje dag.
 

Nya grejer...

... gillar jag.
.
Det kom en ny uppgradering till min iPhone igår... och jag hakade givetvis på direkt... allt som är nytt är ju intressant... genast så blev min telefon en liten smula intressantare... nästan lite som att ha köpt en ny faktiskt... och att köpa en ny telefon är för mig julafton alla dar i veckan... det spelar liksom ingen roll hur nöjd jag än är med min telefon, dator eller vad det nu kan vara... kommer det något nytt så finns det någonting inom mig som skriker högt... VILL HA... snacka om missbruksbeteende... någonting utanför mig själv ska göra mig lycklig... det spelar liksom ingen roll hur mycket jag VET att lyckan är någonting som kommer inifrån... en ny uppgradering till min telefon går före.
.
Samma lika men ändå annorlunda...
.
Och helt ärligt är det inget som stör mig... så länge det är på denna nivån så kan jag ärligt säga att jag tycker om att njuta av nyhetens behag... eller att jag kan småle lite åt mig själv och mitt beteende samtidigt som jag med ett intensivt intresse kastar mig över det som är nytt... det är lite som att bejaka ett litet barn inom mig själv... ett litet barn som tycker att det är skoj att få presenter och lite uppmärksamhet... för visst är det väl ändå så att alla dessa nya prylar är någonting som någon väldigt, väldigt snäll människa gjort enbart för att tillfredställa mina behov... eller hur?
.
Nä nu hinner jag inte skriva mer här... för nu så ska jag pilla lite och lära mig nya funktioner på min uppgraderade telefon.

Trött, trött...

... trött.
.
Jag har helt enkelt inte samma energi som för några år sedan... det känner jag med all önskvärd tydlighet just nu... var iväg och höll en information om VågaVa på UAE (Utrednings och AkutEnheten) i halmstad för några timmar sedan... och nu är jag helt slut... det tar på krafterna att vara engagerad... för det är jag verkligen... vi har ett helt fantastiskt budskap att förmedla... och det är inte utan att jag är himla stolt över VågaVa... någonting som jag tyvärr fortfarande har lite svårt för att säga högt... det känns liksom lite skämmigt att vara stolt... och ja... jag fattar att det är helt sinnessjukt... men så djupt sitter väl jantelagen i mig... "du ska inte tro att du är någonting"... eller så är jag kanske rädd för att "förtrollningen" ska försvinna om jag säger det högt... precis som om allt jag gjort bara skulle vara på "låtsas"... och att jag egentligen inte har rätt att vara stolt... eller överhuvudtaget må så oförskämt bra som jag faktiskt gör... konstigt... eftersom jag ju fattar att jag gjort mig förtjänt av det.
.
Det är helt okej att vara både glad och stolt över vad man skapar... så klart.
.
Kanske börjar jag äntligen landa i mig själv nu... mina timmar hos terapeuten börjar ge resultat... jag vet idag att jag inte är vidare konstig... och det känns ju bra att vara normal... allra helst eftersom jag ju gått omkring och kännt mig annorlunda största delen av mitt liv... skönt att slippa vara någon annan än den jag är... skönt att känna att jag duger precis som den jag är... och tro det eller ej... skönt att få känna mig helt färdig efter ett besök på UAE... det är helt enkelt himla skönt att kunna vara mänsklig.
 

Det finns fotboll...

... och så finns det fotboll.
.
För den oinvigne så kan det säkert se lite underligt ut... men olika matcher betyder olika mycket... jag ser mig inte alls som någon fanatisk fotbollssupporter... även om jag är en Zlatanist ut i fingerspetsarna... men det finns vissa matcher som får det att pirra till det där lilla extra i min kropp... som t.ex. Sverige-Österrike den 11 oktober... eller för den delen vissa Champions Leagues matcher med Zlatan... för jag gillar verkligen att uppskatta det faktum att vi i det lilla landet långt uppe i norr faktiskt på riktigt har en av världens absolut bästa spelare... och jag förstår att inse att detta är någonting helt unikt.
.
Visserligen så brände Zlatan en straff och har väl spelat bättre matcher än den igår... 
.
Jag brukar kalla mig själv för "framgångssupporter"... och det retar säkert en och annan när jag säger att jag håler på de som vinner... vilket väl inte är riktigt helt sant egentligen... för visst håller jag på Sverige när de spelar... i alla väder... precis som jag uppskattar Zlatan även när han har en mindre lyckad dag på jobbet... men bara möjligheten att få se den där läckra framspelningen... klacken... eller något annat trollerinummer gör det värt att titta tycker jag... för att inte prata om att se Sverige vända 0-4 mot Tyskland på bortaplan... ojojoj... bara tanken ger mig gåshud... ja det finns fotboll... och så finns det fotboll.
 

Zlatanis...

... javisst.
.
Så var det då julafton för alla oss som älskar fotboll igen... Champions League är onekligen en av fotbollens tyngsta turneringar... det är väl nästan bara VM och möjligtvis EM som kan mäta sig med denna underbara underhållning... idag har jag bänkat mig framför TV:n... och redan hunnit se Zlatan spela fram till ett mål.
.
Jag håller mina tummar för att Zlatan äntligen ska få vinna CL.
 

Helt plötsligt...

... slår det mig..Sommaren är slut... det har blivit höst... när jag stiger upp så är det lite mörkt i huset... och egentligen så blir jag inte förvånad fast ändå... lite... det går ju så snabbt... årstiderna rullar på och livet rusar på i ett rasande tempo... och jag förstår vad de som var gamla när jag var ung menade när de påstod att tiden går snabbare och snabbare med åren... vilket ju inte alls är sant... för tiden går nog lika sakta/fort som den alltid gjort... men MIN uppfattning har förändrats... radikalt... swiss swoss så har ännu ett år gått och när jag skojar om att det strax är midsommar igen så känns det inte helt fel... trots att sommaren precis tagit slut...
"sommaren är kort... det mesta regnar bort"... tra lala la la....I år så blir jag lite förvånad över att jag inte är ledsen över att sommaren är slut... utan att jag istället tycker att det är rätt skönt med höst just nu... jag gillar helt enkelt läget... väder och årstider är ju det ändå... hela tiden... och det är ju en gåva att bo i ett land där vi har alla desa årstider... det påminner ju lite grann om livet i stort... det går upp och det går ner... hit och dit och överallt... livet på livets villkor är sannerligen en resa på många olika sätt och vis... jag skulle vilja påstå att livet är ett levande äventyr... oavsett årstid... och just nu slår det mig... jag kan inte låta bli att undra... om mina vinterdäck håller ett år till.

Tillbaks...

... i verkligheten.
.
Visserligen så befinner jag mig väl alltid i verkligheten men... det har varit mycket med att flänga runt i några veckor nu så jag har ju inte varit stationerad på min arbetsplats på några veckor... har faktiskt inte hunnit spendera så mycket tid där överhuvudtaget sedan vi avslutade årets "VågaVa go beach"... och det är väl hög tid att få in lite av de rutinerna i mitt liv... fast jag vet ju aldrig riktigt vad mitt arbete för med sig till mig... det är lite av charmen med att ha "världens bästa jobb" för mig... att det hela tiden är under utveckling... idag så kommer chefen för öppenbehandlingen i Halmstad ner och besöker oss och jag både hoppas och tror att det kommer att föra något gott med sig... vi vill ju trots allt samma sak... att kunna erbjuda människor ett helt nytt sätt att leva.
.
Alla människor som vill bli drogfria ska ges de bästa förutsättningar för det tycker jag.
.
Jag vill att alla människor som vill välja ett drogfritt liv ska få den möjligheten... gärna personligt anpassat till den enskilda individen... för jag tycker intev att det spelar så himla stor roll vilket sätt man väljer för att hålla sig drogfri... jag vill inte vara en kille som inbillar mig att mitt sätt är det enda rätta sättet... jag vet bara att mitt sätt är mitt sätt och att det funkar bra för mig... om någon annan vill bli drogfri på ett helt annat sätt så välkommnar jag bara det... för jag gillar mångfald och valmöjligheter... det enda jag vet med bestämdhet är att varje drogfri människa är en GIGANTISK samhällsvinst... och då menar jag inte "bara" rent ekonomiskt... även om det väl egentligen skulle räcka som argument för vilken politiker som helst... så mycket pengar finns det faktikst att tjäna på att satsa på en vård som kan erbjuda människor i ett missbruk ett helt nytt liv... ett liv värt att leva... ett liv att trivas med... ett drogfritt liv värt namnet.
 

Nästan färdiga...

... med vår toalett.
.
Nu har vi ett fungerande gästrum med tillhörande toalett på övervåningen... efter mycket möda och stort besvär så kom då de sista grejerna på plats... nu är det "bara" lite målning kvar sen är det helt färdigt... men redan nu så kan jag meddela att toaletten funkar... lite trång kanske men helt okej... och det är väl inte utan att vi var rätt nöjda igår efter att vi skruvade ihop den breda nya sängen och konstaterade att vi har ett rum till de av våra gäster som vill sova över.
.
Lite färg sedan så är toaletten helt klar... det tog bara lite drygt 20 år... långsamt kommer man långt.
.
Bara sängkläder och gästerna som fattas... 
.
Bara det här med att ta hem gäster är ganska nytt för mig... men den senaste tiden så har jag gjort stora förändringar... både yttre och inre... kanske är det så enkelt att det yttre lite grann speglar det inre... det börjar bli lite ordning både innanför mina öron och runt omkring mig... kaoset som jag levt i så länge i att det blev normalt har försvunnit... och ersatts av ett väldigt behagligt inre lugn... det behöver inte hända grejer i 120 km/tim hela tiden längre... och jag behöver inte heller fly ifrån mig själv... idag... bara för idag... så kan jag känna mig älskad och omtyckt för den jag är... och då känns det också himla rätt att t.ex bjuda hem polarna för att kolla fotboll... att kunna öppna upp vårt hem för våra vänner är också frihet.
 
 
 

Badrumsfixandet...

fortsätter.
.
Det är en hel del jobb att göra när det ska fixas till ett badrum... det spelar liksom ingen roll att det är aldrig så litet... det är en erfarenhet som vi gör just nu... ta bara det där med att göra rent kaklet... det låter ju i mina öron som ett rätt enkelt göromål... men fan... att sätta kakel är inget som man gör på en höft... och jag måste (om än motvilligt) erkänna att om jag skulle gjort detta ensam så hade nog inte resultatet blivit så bra... tur att man har en flickvän som är född kakelsättare... jag är i sanning en väldigt lyckligt Lottad kille.
.
Idag är det tänkt att handfat och toalettstolen ska komma på plats... tjoho.
.
Ja det blir rätt mycket pyssel när man väl sätter igång... och kanske är det ändå som så att det är själva resan som är målet... för att bo i ett hus innebär ju att man alltid har minst ett eller två projekt på gång... vissa större några mindre... så det gäller att kunna njuta av själva fixeriet... vilket jag faktiskt tycker att vi är riktigt bra på... vi tar lite i taget och sakta men säkert så växer någonting nytt fram... och vi får känna oss lite duktiga... bara för att vi är just det... duktiga som fixar att fixa själva... och det ska bli ett sant nöje att snart kunna sätta sig och filosifera lite på en nykaklad och fin toalett.
 

Hemma...

... igen.
.
Gud vad skönt det var att komma hem igen... och att få sova i den egna (jättesköna) sängen... resan från Marbella var ju närmast att likna vid en resa från andra sidan jorden... för när man som vi åkte billigt så fanns det ju givetvis ett litet krux som vi kanske inte tänkte så mycket på när vi beställde resan... nämligen tidpunkten för hemresan... eller visst... vi tyckte att det var skönt att komma hem tidigt på dagen... och även om vi var tvungna att resa redan vid 7-tiden på morgonen så var väl det inte hela världen... då hade vi ingen aning om att det inte gick några bussar till flygplatsen vid den tiden... eller att en taxiresa till flygplatsen kostade nästan lika mycket som själva flygresan... vi löste detta genom att ta den sista flygbussen kvällen före... det skulle ju bara handla om några timmar och vi hade väl planer på att dra iväg ner till Mallaga och slå ihjäl några timmar innan vi kunde checka in... men... Taxi i Spanien är inte billigt... och bussen ner till stan hade slutat att gå... så vi blev kvar på flygplatsen... och väntade hela natten... fick någon timmes sömn på planet hem... men ändå... resan från Spanien tog oss samanlagt (från lägenheten vi hyrde och ända hem) ca. 15 timmar (buss-flyg-tåg-bil)... så även om själva flygtiden bara var 3 timmar och 40 minuter tog det ju en himla tid för oss... jag tror nog att vi nästan hade hunnit resa till Asien på den tiden... och där hade vi säkert kunnat stanna borta en hel månad för samma pengar... för att resa i Europa har blivit dyrt... riktigt dyrt faktiskt... så man kanske skulle dra på konvent i Asien istället... det blir i alla fall inte mycket dyrare... fast först ska vi ge Norge en chans... 25-27 oktober är det konvent i Oslo... och Norge kan väl inte vara så himla dyrt... eller?
.
Igår så låg vi på stranden i Marbella och latade oss... idag så är det möte i Halmstad som gäller.
.
Men även om resan tog lång tid så är det alltid lärorikt att åka iväg någon annanstans... inte minst för att kunna komma hem och känna hur skönt det är att ha ett riktigt hem att komma hem till... det var lyx att kunna lägga sig i TV-soffan och bara njuta igår... slumra till lite då och då för att till slut (ganska tidigt faktiskt) orka masa sig ner till den sköna sängen... vakna utvilad och med ett leende på läpparna... och verkligen kunna förstå att borta är bra... men att hemma är bäst. 
 

På väg...

... Hem.
.
Efter en hel natt på flygplatsen i Malaga så går ögonen i kors... Helt sinnessjukt trött just nu och väntar bara på att få hoppa på planet hem... Finns vissa möjligheter att kunna somna trots att det är jättetrångt... Och det hoppas jag att jag gör... Fyra timmar på planet är inget som lockar ... Det gör däremot tv-soffan hemma i Brännebassalt ... Borta bra... Men hemma bäst.
.
Visst är det skönt med bad och sol... Men nu vill jag bara hem.

.


Sista dagen...

... I Marbella.
.
I morgon bitti åker vi hem... Tidigt som fan... Vi tänker ta den sista flygbussen ikväll för att hinna i tid till planet... Och jag börjar förstå varför det var så billigt att flyga till Spanien... Förutom att det var himla trångt på planet.
.
Annars så tycker jag faktiskt att det ska bli ganska skönt att komma hem... Visst är det skönt med sol och bad... Men... Det är inte helt fel att vara hemma heller ... En sak är i alla fall klar... När man åker på semester drogfri så följer man själv med... Det var ju lite si och så med det när jag gjorde mina resor i det aktiva livet... Då var jag ofta mest bara förvånad när jag kom hem igen... Och själva resan kom jag knappt ihåg... Det tydligaste resminnet brukade vara en rejäl bakfylla och en stor dos ångest när jag mötte mig själv igen... Idag är jag närvarande hela tiden... Var jag än befinner mig... Och i alla mina angelägenheter ... På gott och ont... För det finns ju fortfarande sidor i mig själv som jag lätt hade kunnat leva utan... Skillnaden idag är att jag inte flyr från mig själv längre... Och jag är helt övertygad att det är den enda resan som leder mig dit jag vill... För jag vill inte vara någon annan längre... Jag tycker om mig själv idag... För jag är fri... Fri att leva på livets villkor.
.


 

Återfall...

...på rökningen.
.
Igår så stoppade jag in en tänd cigarr i munnen... Och inte ens jag kan förklara bort det... Ett klassiskt återfall för en rökare... Varken mer eller mindre... Och jag skulle ljuga om jag inte erkände att jag just nu i skrivande stund hade önskat att jag kunnat kontrollera mitt rökande... jag skulle mer än gärna vilja ha en morgoncigg mellan mina läppar... För jag är ju röksugen... Men... Fattar att jag är helt chanslös... Tar jag en cigg nu så börjar jag röka igen... Och kommer inte att nöja mig med en "morgoncigg"... Det är ALLT eller inget som gäller... Kontrollen är förlorad när jag tar den där första.
.
Jag är inte den sortens rökare som nöjer mig med en cigarr vid festliga tillfälle.
.
När jag blev rökfri för några år sedan så förvånades jag över hur enkelt det var att sluta röka... Och jag blev väldigt förvånad över hur svårt det har varit för mig att hålla mig rökfri sedan mitt återfall (cigaretter snackar vi om) på Bali... Det har varit ett himla kämpande mot mitt röksug... Och det blev mycket värre sedan jag började fuska med en elcigg lite då och då för någon månad sedan... Min kropp vill inte ha lite nikotin... Min kropp vill ha MER nikotin... Hela tiden... Och jag misstänker att den aldrig kommer att få nog... För mig funkar nog tyvärr bara allt eller inget... Jag får helt enkelt bestämma mig... Rökare eller ickerökare... Mittemellan finns inte... Kontroll är omöjligt... Antingen så skiter jag i att tända den där första... Eller så går jag ner och köper en hel säck tobak direkt.
.
Och det där med ersättningsprodukterna... Idag är jag bara ännu mer övertygad om att det är en enda stor bluff... Det enda de gör är att trigga mig... Jag blir mycket mer röksugen om jag puffar på en elcigg... Och jag tror inte för en enda sekund att det skulle vara annorlunda om jag hade överlevt ett dricksglas fullt av nikotin... Jag hade bara velat ha mer... Och om jag nu ska få i mig nikotin så föredrar jag cigaretter... Tuggummi... Plåster... ... Elcigg och allt vad det nu finns för någonting ger mig ju bara mersmak... jag kan inte ens börja snusa istället... För jag är en nikonitist ut i fingerspetsarna... Det är samma visa med nikotinet som med drogerna... En är inte tillräckligt och tusen inte nog.
 
 

Siesta...

... Efter en dag på stranden.
.
Det tar på krafterna att ligga och laga sig i solen... Så nu ligger jag och tar igen mig lite i lägenheten innan kvällens äventyr börjar... Vilket med all säkerhet innebär en god måltid i goda vänners lag... Kanske avslutas kvällen med kaffe och glass precis som igår... Men först lite siesta.
.
En dag på stranden tar på krafterna... 

Konventet...

... tog slut.
.
jaha... Så var konventet slut för denna gången ... Och det mest bestående jag fått med mig är nog faktiskt (och lite oväntat) talarmötena... har ju varit med i några år nu och trodde kanske att jag hört det mesta redan... Men här fick jag en helt underbar tankeställare eftersom jag fick lyssna på talare som talade rätt in i hjärtat på mig... Det kändes nästan som när jag var helt ny i NA ... polletter trillade ner mellan öronen på mig och jag fick verkligen känna att det alltid finns så mycket mer för mig att förstå... inte minst om mig själv... Jag blir aldrig färdig... Tvärtom... ju mer jag lär mig desto mer fattar jag hur lite jag vet... 
.
 

Att simma snyggt...

... Är kanske inte så viktigt.
.
Hur många är vi som tänker på hur det ser ut när vi simmar... det är sådant som kan röra sig mellan mina öron ibland... Och visst tillhör det avdelningen helt onödigt vetande... Fast jag kan ändå inte låta bli att förundras över att den tanken finns överhuvudtaget... För vad kan vara oviktigare än hur det ser ut att hålla näsan ovanför ytan... Huvudsaken är ju att hålla sig flytande... Eller hur.
.
 

Förväntningar...

 
På... Har man ju.
.
Vare sig jag vill det eller ej så bygger jag upp förväntningar... Det kan gälla en fotbollsmarch (tack och lov för att det gick vägen igår) eller ett konvent... Jag skulle ljuga om jag inte erkände för mig själv att jag har förväntningar ... Trots att jag vet att ta dagen som den kommer... Att det är resan som är målet och allt det där... Jag vill lik förbannat vara där och bestämma... Över mitt eget mående... Vem som ska vinna matchen... Och att konventet ska bli si och så... Omedvetet sätter jag upp dem... Förväntningarna ... Nu är det väl inte alltid helt fel att ha förväntningar heller... Utan dem så skulle jag nog inte våga mig på så mycket... Och jag tror att det kan vara sunt att förvänta sig ett bra resultat om jag beter mig bra... Att kärlek genererar mer kärlek och att jag någonstans får vad jag ger till slut... Jag tror på karma... att det sen inte blir som JAG vill är en helt annan sak... Och egentligen så borde jag ha lärt mig att det alltid blir bättre än vad jag vågat drömma om till slut... Det kan jag ju faktiskt förvänta mig.
.
 

Liten...

... Och rädd.
.
Det är lite konstigt faktiskt ... Men inte helt ovanligt för mig... När jag kommer fram till ett stort arrangemang så drabbas jag av blyghet... Känner mig liten och utanför ... Lite tvärtemot hur det var när jag var en aktiv missbrukare ... Men det kan ju bero på att jag alltid utan undantag var skitfull och ibland även påtänd när jag anlände... det spelade inte så stor roll vart jag hamnade ... Roskilde eller ett bröllop ... Alltid samma sak... På topp när jag kom... Ångest när jag åkte därifrån eftersom jag ju alltid hade gjort bort mig också.
.
idag är det helt annorlunda... Men jag fattar ändå inte riktigt varför jag känner mig så liten och rädd... kanske för att jag möts av så mycket kärlek och känner mig lite otillräcklig när jag inte riktigt hinner med att visa hur mycket det betyder för mig... Det är ju så många på en och samma gång när man kommer fram till ett konvent... Människor jag inte träffat på länge och som jag kanske hade velat ge lite mer av min tid... snacka om ketchup effekt... Allt på en och samma gång.
.
 

Framme...

... I Marbella.
.
Sitter på balkongen... Njuter av utsikten och känner mig fett lyckligt Lottad i livet... Detta är vi värda... Ja ta mig tusan... Detta är vi värda.

Marbella...

... Om några timmar.
.
Jaha... Så sitter vi då här igen på Halmstads Centralstation... På väg ut i det stora vida världen... Denna gången bör det av till Spanien... Marbella... En vecka och ett NA-konvent... Och det ska ju bli skoj så klart... Det är ju alltid intressant att åka iväg på en resa... Som någon ju redan har sagt... "Det är resan som är målet".
.

Föreläsning...

... Om ett litet tag.
.
Jaha... Då var det dax igen... Om en liten stund så ska jag stå på scen och föreläsa... Och det är inte utan att det pirrar lite i min mage... Jag är nervös... Redan flera timmar innan jag går på... Och det brukar jag inte vara ... I vanliga fall så kommer min nervositet fem minuter innan jag börjar... men nu var det ett tag sedan sist... Så det är säkert som det ska vara och helt naturligt att undra om jag kommer ihåg vad fan den nu handlade om min föreläsning... Just nu är det helt tomt mellan mina öron och jag kommer inte ens ihåg att jag föreläst... Någonsin.
.
om en liten stund så börjar min mun säga saker... Tror jag.
 

En soffa...

... kan göra mycket.
.
Så kom den då äntligen på plats... soffan som vi väntat så länge på... och föga förvånande så reagerar jag hur konstigt som helst... det börjar liksom bli ett mönster nu... denna gången så blev jag nästan lite besviken när vi kom till affären och jag fick syn på soffan jag ville ha... och det tog ett litet tag innan jag hade vant mig och kunde känna glädje över att ha kostat på mig någonting som jag faktiskt hade valt själv... och jag är inte förvånad... för ännu en gång händer det något nytt i mitt liv... jag är 55 år gammal och detta är den första soffan som köpt utifrån mina egna önskemål... under alla år som gått har jag tagit emot vad jag kunnat få och nöjt mig med det... jag har aldrig haft råd att köpa den soffan som jag velat ha... det har liksom "bara" varit något jag kunnat drömma om.
.
Tänka sig... det känns som lite vuxenpoäng att kunna köpa sig en ordentlig soffa.
.
Tänker lite på hur jag reagerade när jag hade fixat mina tänder... då blev jag ledsen när jag borde blivit glad... eller när jag fixade till min ekonomi och blev av med alla mina skulder... då blev jag arg när jag borde blivit glad... och nu när jag kan köpa någonting som jag verkligen velat ha... för egentligen så blev jag ju hur glad som helst över vår fina soffa... det var väl bara det att jag först skulle få känna på lite gammal besvikelse... för så tror jag det är egentligen... att jag varit ledsen för att jag haft trasiga tänder... arg för att jag varit skuldsatt och haft kronofogden i hälarna hur länge som helst... och besviken över att inte kunnat köpa den TV-soffa som jag egentligen velat ha... men det tillhör det förflutna... idag är jag drogfri och mina drömmar är inte längre bara drömmar... idag så lever jag min dröm... på riktigt... i vår egna fina soffa.

Tålamod...

... är väl inte riktigt min bästa sida.
.
Äntligen så är väntans tider över... ikväll så kommer vi att kunna vräka oss ner i vår nya TV-soffa... och ni ska veta att jag har längtat efter denna dagen... höll på att få krupp när de berättade för oss att leveranstiden på vår nya soffa var... 7 veckor... det var inte långt ifrån jag struntade i alltihop och drog iväg till IKEA istället... men... det hände aldrig... utan istället så har jag fått praktisera tålamod... och även om jag längtat efter att få slänga mig ner i vår nya TV-soffa så har det gått över förväntan... det mesta av tiden har jag gjort andra saker och inte ens tänkt på att jag väntat... vi har t.ex. byggt en trappa och kaklat ett badrum (fogningen blev klar igår och det blev bara hur bra som helst).
.
Igår tog vi emot våra vänners jubel när de fick se hur fint det blev efter fogningen.
.
Vi har lite småfix kvar innan badrummet är färdigt... men idag så är det helt andra prioriteringar som gäller... det ska hyras släp... åkas massa mil (Helsingborg) och hämtas en soffa... och sist men inte minst... den ska monteras och skruvas ihop också... men det ser vi ju bara fram emot... att bygga saker fixar nämligen vi... galant... 100 gånger av 100.
 
 
 

Renoveringen och rövallergi...

... står på schemat idag.
.
Idag så ska vi foga kaklet på övervåningen... och inom en snar framtid räknar vi med att ha en fungerande toalett och dusch i vårt gästrum... och det är inte utan att det känns himla bra... men som sagt... det är fortfarande lite arbete kvar att göra och idag så står då alltså fogning på schemat... och om en liten stund så sätter vi igång... spännande... detta är ju ingenting som man gör varje dag direkt... men det ska säkert gå bra.
.
Kakelplattorna sitter på plats... nu är det bara resten kvar innan vi har en fungerande gästtoalett.
.
Annars så funderar jag lite över ett tillstånd som vi fick höra talas om igår... och jag får inte riktigt ihop det... en av våra vänner hade tagit upp en liftare som berättade för honom att han hade fått... rövallergi... och jag fattar fortfarande inte riktigt vad det är... innebär det att han är allergisk mot rumpor i största allmänhet... eller innebär det att hans allergier sätter sig i hans egen rumpa?
.
Kan någon ge mig ett svar på detta så skulle jag bli glad... tror jag.