Att bo på landet...

... har sina sidor.
.
Nu för tiden så är vi som bor på landet inte så isolerade längre... teknikens under har nått till Brännebassalt... men det ska erkännas att bredbandet inte är så himla brett hemma hos mig... i morse när jag som vanligt skulle blogga så var det lite smalare än vanligt... så jag fick ge upp... internet var mer än lovligt långsamt... nu kan det i.o.f.s. berott på att det var något med själva bloggen som strulade men ni förstår säkert att det inte går att streama några filmer ute i Brännebassalt.
.
Tekniken har vi i Brännebassalt... men det går bara lite långsamt... tålamodsträning.
 

Smärta...

... är en andlig princip.
.
Jag anser mig själv inte vara någon hypokondriker... men det kanske är upp till min omgivning att avgöra... för om jag nu inbillar mig att jag är sjuk eller har ont någonstans så är det ju inget jag hittar på... däremot kom jag på mig själv alldeles nyss med att ställa en diagnos... och nu är jag ute på djupt vatten ska ni veta för mina medicinska kunskaper är verkligen inget att skryta med... allra helst inte när min diagnos av mig själv pendlade mellan nackspärr och hjärnblödning... och när jag satt och tryckte på min nacke så började hjärnblödning låta logiskt... tror att jag ska lämna det där med diagnoser till någon som kan det bättre än mig... vad jag kan göra är väl att acceptera läget och åka till en doktor om det inte blir bättre... för helt ärligt... det är inte så farligt.
.
Smärta är en andlig princip... men då snackar vi väl inte om att ha "ont i foten".
.
När smärta blir till en andlig princip är kanske den gången då vi inte står ut längre och ser till att be om hjälp så att det kan ske en förändring... typ som den där gången då jag tyckte att det var färdigdrogat... när jag helt enkelt inte pallade supa och knarka längre... då bad jag om hjälp... och sedan den dagen har jag faktiskt inte behövt droga mig något mer... när det gäller min onda nacke så är jag inte riktigt där än då jag anser mig behöva be om hjälp... det är mest bara irriterande... det gör väl helt enkelt inte tillräckligt ont än.

Många...

... vänner.
.
Att gå på en talardag innebär för mig att jag träffar massor av fina vänner... grejen är bara att det kan nästan bli lite stressigt att träffa alla på en gång... jag personligen får i alla fall lite svårt för att hinna med att prata med mina vänner eftersom det är så många att prata med... samtidigt... och då kan känna mig en liten smula otillräcklig... det blir liksom inte riktigt tid till ett riktigt samtal... lugn och ro och endagarskonvent samtidigt funkar inte för mig... intensivt är mer ordet och känslan som jag vill beskriva själva upplevelsen med.
.
Det kan bli en ganska intensiv upplevelse när många vänner samlas samtidigt.
.
I början när jag gick på konvent så var jag nog mest rädd... kände mig lite utanför och inbillade mig att alla kände varandra... sedan övergick detta i eufori när jag fattade att jag var en av alla... nu känner jag mig en smula otillräcklig för att jag inte hinner att prata med alla mina vänner... kanske håller jag på att bli gammal. 
 

Talardag...

... i Göteborg.
.
Idag så tänker jag göra flera saker samtidigt... inte riktigt på samma gång men på samma dag i alla fall... efter att jag hunnit vakna i lugn och ro med frukost, kaffe och allt vad det kan vara så tänker jag ta mig iväg till Johanneskyrkan i Göteborg och hänga lite med mina NA-vänner... men... jag har även andra planer för dagen... t.ex. att gå på bio och kolla Ironman 3... det är ju sånt man kan syssla med när man är i den stora staden... hade vi haft bio i Brännebassalt så kan jag bara tänka mig vilken filmer som hade visats... kanske Åsa-Nisse... och då tänker jag på de svartvita filmerna från 40-talet... fast om jag ska vara riktigt ärlig så är vi rätt moderna i Brännebassalt också... teknikens under når långt... vi kan ladda ner film även ute i skogen... det tar bara lite längre tid.
.
Nu för tiden så spelar det ju ingen större roll var vi befinner oss... internet finns överallt.
.
Så det här med att bo ute på landet eller inne i stan betyder väl inte så mycket då det gäller hur vi kommuniserar med varandra... internet finns ju överallt... ett par knapptryckningar och vi är på... Bali... det är verkligheten 2013... men det finns fortfarande skillnader på Göteborg och Brännebassalt... jag kan ju t.ex. inte gå utanför dörren naken och ställa mig och kissa i Göteborg... det skulle nog inte bara bli dyrt... det skulle nog kunna bli lite jobbigt med grannarna också... eller?

Att jobba på...

... VågaVa.
.
Jag har sagt det förut och jag säger det igen... jag har världens bästa jobb... att jobba på VågaVa är en gåva som jag är mycket tacksam över... och jag vet att detta jobbet har stor del i min drogfrihet och tillfrisknande... för här har jag fått förverkliga drömmar och lärt mig att bli en ansvarsfull medborgare i vårt samhälle.
.
Att jobba på VågaVa är en omväxlande och mycket spännande sysselsättning.
.
Mycket av det vi gör kan kanske vid en snabb blick se lite "glazzigt" ut (som att tillbringa 5 sommarveckor på Tylösand) men jag lovar er att vi gör stor nytta... utan att blinka så vill jag påstå att VågaVa har gjort och gör stor skillnad i människors liv... vi räddar faktiskt liv tillsammans... och att få ha ett så ansvarsfyllt arbete ger mig massor som enskild individ... jag har lärt mig att jag duger precis som den jag är... och för mig är det samma sak som frihet... och friheten att leva som jag gör idag är helt fantastisk... jag är sannerligen en väldigt lyckligt lottad kille ska ni veta.

"Inget är som...

... väntans tider".
.
Vem har kommit på det helt sinnessjuka påståendet... för just nu så håller jag inte med... väntar på att klockan ska gå så att jag kan åka och besiktiga min bil... och jag ser ingen som helst nöje i att vänta... det är mest bara slöseri med tid tycker jag... två timmar dötid att slå ihjäl... för lite för att hitta på något vettigt... och för lång tid för att kunna njuta av en liten paus i tillvaron... just nu så blir jag nog faktiskt mest bara rastlös om jag ska vara helt ärlig.
.
Lagom mycket väntan kan jag njuta av... för då hinner det inte bli så himla tråkigt.
.
Men redan nu när jag skriver detta så märker jag att det inte är så hemskt att vänta... efter en lång promenad så sitter jag nu och snackar med mina vänner på jobbet i Ljungby... på något sätt så är det lättare att acceptera väntan när jag har en fast tid... jag kommer ju ingenstans och kan bara göra det bästa av situatuationen... lite av rastlösheten försvinner av att ha en tid att anpassa sig efter... den kunskapen har jag fått genom vårt sommarprojekt "VågaVa go beach"... där vi hänger på stranden i Tylösand i fem veckor varje sommar... och där vi bestämt att den lilla visaren ska peka på 4 och den långa visaren på 12 innan vi får åka hem... en information som gjorde underverk för mig på stranden... innan dess så blev jag ju rastlös efter 15 sekunder då jag befann mig på en strand... en klocka kan faktiskt vara ett riktigt bra redskap även då det gäller att minska stress... och nu är det "bara" en och en halv timme kvar till att jag ska besiktiga bilen.

Att kapitulera...

... är ju enkelt... egentligen.
.
Att kapitulera betyder för mig att jag kan ge upp... när det gäller drogerna så har jag verkligen förstått det och det är ju himla skönt... eftersom det innebär att jag har varit drogfri typ hur länge som helst... och så länge jag inte glömmer bort att jag är en beroende och kan kapitulera på daglig basis så är allt väl... men jag har fortfarande stora problem med att tillämpa principen om att kunna kapitulera i mitt övriga liv... ta det här med mina linser... i natt vaknade jag av att jag hade lite ont i mitt ena öga... jag behöver vila mina ögon och plocka ut linserna i några dagar... och nu sitter jag här och skriver en blogg... samtidigt som jag försöker hitta utvägar som innebär att jag slipper plocka ut mina linser... för att min egenvilja inte riktigt vill acceptera verkligheten som den är... att mina ögon behöver vila från linserna en dag eller två.
.
Jag gav upp... tog ut linserna och tänker leva denna dagen med mina glasögon.
.
Men jag gjorde som jag lärt mig... berättade för någon hur det låg till och gick till handling... kapitulerade... så nu sitter jag här med glasögon och skriver klart min blogg... och det känns väl... så där... för jag tycker fortfarande att det är jobbigt att behöva använda glasögon... men samtidigt så inser jag att jag behöver lyssna på min optiker som säger åt mig att mina ögon behöver vila från linserna lite då och då... så att jag inte sabbar mina ögon ännu mer... men fan vad svårt det kan vara att ge upp min egenvilja och kapitulera.

Att provocera...

... är kanske inte så snällt.
.
Jag kan ju bara inte låta bli att provocera lite då och då när jag får chansen... och igår så kunde jag inte låta bli att lägga märke till att jag kanske gick en smula för långt... prästen såg allt lite konfunderad ut då jag brast ut i ett påstående om att... allt är perfekt... har alltid varit perfekt... och kommer alltid att vara perfekt.
.
Ibland så skulle jag behöva knipa igen brödintaget och lyssna lite mer på min omgivning.
.
Jag blev förvånad över reaktionen eftersom jag nog trots allt hade lite fördommar... som att en präst skulle förstå vad det var jag ville säga med mitt påstående... men hans tolkning var uppenbarligen inte ens i närheten av vad jag kunde förvänta mig... han perspektiv var nog lite mer mänskligt... och med det menar jag att han tänkte på alla de människor som lider på vår jord... och sett ur det perspektivet så kan jag väl hålla med om att det finns en hel del att önska... mänskligt lidande finns det ju i överflöd... och om man tänker på det viset så kan jag verkligen förstå att man blir en aning provocerad av mitt uttalande.
.
Men... när jag står i min trädgård och spanar upp mot stjärnorna... fattar att jag befinner mig mitt ibland dem och förstår hur pyttepytteliten jag som människa egentligen är... och ser det stora i det... ja då inser jag i djupet av mitt hjärta att... allting är perfekt... har alltitid varit perfekt... och kommer alltid att vara perfekt.
.
 

Socialt...

... företagande.
.
Idag så ska det handla om socialt företagande... om en timme ska jag befinna mig på Andersberg i Halmstad och träffa lite människor som brinner för det här med socialt företagande... vi är ju några stycken som tycker att det är en väldigt bra idé att skapa förutsättningar för människor i utanförskap att få en möjlighet att komma in i inanförskapets varma famn... för visst behöver vi människor ett samanhang där vi kan få känna oss behövda... och att starta upp ett socialt företag som sätter människan i centrum har visat sig vara ett alldeles utmärkt för att göra just det... och jag vill mer än gärna bidra till att skapa ett samanhang där man kan få känna sig både vacker och värdefull.
.
Vi behöver alla varandra... 
.
Naturligtvis så har vi på VågaVa i Halmstad STORA planer för hur detta ska gå till... och jag känner mig väldigt hoppfull för att vi ska kunna förverkliga dessa drömmar... för är det en sak som jag har lärt mig sedan jag blev drogfri och var med och bildade vår förening så är det att vi kan göra precis vad vi vill om vi inte petar i oss den där första drogen... precis vad vi vill... och eftersom syftet är gott och våra ambitioner är goda... så tror jag på vår idé.

Zumba...

... låter jobbigt.
.
Bestämde med min dotter för några timmar sedan att vi skulle gå på ett Zumba-pass tillsammans idag... och gudarna ska veta att jag ångrar dessa ord just nu... jag har ingen som helst lust att träna överhuvudtaget... kan bero på att jag gick en halvtimme på löparbandet i eftermiddag och tycker att det är färdigtränat för min del just nu... eller... hemska tanke... så beror det nog trots allt mest på att jag är lat och helt enkelt tycker att det låter skitjobbigt med Zumba nu... hade mycket hellre legat i min TV-soffa och kollat på en film om jag ska vara ärlig.
.
Mina problem med verkligheten är minimala idag... jag har bara lyxproblem.
.
Men jag kommer ändå att infinna mig på gymmet på avtalad tid... för om jag har inga problem med att göra det som jag bestämt mig för att göra längre... jag har faktiskt väldigt få problem i mitt liv idag... möjligtvis några få lyxproblem... ni vet sådana problem som man bara kunde önska sig i missbruket... typ att kunna betala mina räkningar och komma ihåg att köpa mjölk med mig hem till kaffet... i mitt missbruk hade jag däremot gigantiska problem med livet och verkligheten... de flesta försvann faktiskt när jag blev nykter.

Vardagen...

... är inte grå längre.
.
Visserligen så är himlen grå utanför mitt köksfönster när jag tittar ut... och det är måndag morgon... en inte alltför trevlig dag i mitt liv som arbetande aktiv alkolist och narkoman... för jag hade faktiskt en sådan period i mitt aktiva liv... där jag jobbade, söp och knarkade... samtidigt... det fanns t.o.m. en tid då jag lyckades med konstycket att dela upp dessa händelser... d.v.s. att jag jobbade... söp... knarkade... och vaknade på måndagsmorgonen utan att ta en återställare eller peta i mig någon drog... utan bara steg upp och åkte till jobbet för att det var "vardag"... och då kan jag lova er att jag INTE tyckte om den grå vardagen.
.
Den här killen hade ingen aning om att han hade några som helst problem med droger.
.
När jag fixade att dela upp mitt drogande och var nykter på mitt jobb så hade jag ingen aning om att jag hade något problem med droger... att det för det mesta gick åt helvete när jag söp och knarkade trodde jag på fullt allvar berodde på... otur... och att jag hade väldigt mycket... otur... de enda dagarna då livet funkade ganska bra var... tro det eller ej... vardagarna... idag så kan jag se ett samband... jag tror att det berodde på att jag då var nykter när jag jobbade... någonting som ändrades till slut... när jag gick in i dimman och var drogad... typ... alltid... även när jag jobbade... då blev både vardagen och helgen grå till slut.
.
Idag är det måndag igen... vardag... och en dag fylld av... färg.
 

Gud...

... och jag.
.
För många år sedan så hörde jag för första gången att man hade ett val... det var en snubbe som satte ord på det genom att säga åt mig att det egentligen inte fanns några problem... bara förtäckta lösningar... och att man kunde leva efter de premisserna... och banne mig om inte jag tycker att det funkar över förväntan... för min erfarenhet är att när en dörr stängs så öppnas det en ny... visserligen kan det ju ta ett litet tag innan jag fattar och ser det... men till slut så trillar poletterna ner... det blev bra till slut... det var någon mening med vad som hände... o.s.v... brukar berätta för mig själv att ALLT som har hänt mig i mitt liv har först mig till det som jag har just nu... och när jag kollar på livet ur det perspektivet så vet jag att allt är perfekt... kommer alltid att vara perfekt... och har alltid varit perfekt. 
.
Det är bara jag som inte riktigt fattar det mellan varven och eftersom jag ju så gärna vill ha kontroll på det mesta så skapar jag en hel del (de flesta) problem på helt egen hand... problem som inte ens finns.
.
Vissa saker ska jag inte lägga mig i... för även om jag vill leka Gud ibland så är jag inte Gud.
.
Det är ju det här med att släppa taget... att jag ska sluta leka Gud och tro att jag ska fixa allt själv... det blir ju så mycket enklare om jag "bara" tar hand om min grej och vågar släppa taget om allt det där som jag ändå inte fixar att ha koll på... för är det en sak jag har lärt mig genom åren så är de att det inte är jag som är Gud.
 

Sommar...

... och sol.
.
Kanske inte riktigt än... men okej då... det är i alla fall vår just nu... det var nästan overkligt att kunna gå ut spritt språngande naken i trädgården för att morgonkissa för första gången i år... overkligt och helt sagolikt... inte en snöflinga så långt ögat kan nå och knoppar som håller på att slå ut... visst är det lika underbart varje år när de första varma dagarna kommer på besök.
.
Utemöblerna har jag redan tagit fram... för länge sedan.
.
Nu kommer jag väl inte att ta på mig badbrallorna och hoppa i vattnet idag... men kanske en kopp kaffe i trädgården... inga knott... skönt i solen... och kanske årets första utomhusmulle i mina trädgårdsmöbler?

Kär...

... i livet.
.
Kan man vara annat än kär i livet egentligen... detta tillstånd som låter oss uppleva sakernas verkliga tillstånd... vilket väl inte alltid känns så himla underbart... livet på livets villkor innehåller ju det mesta... sorg, lycka, glädje, hat, kärlek, bitterhet... eller nja... bitterheten är nog en känsla som man måste jobba lite extra med för att skapa... men ni fattar... livet är en enda lång resa fylld med allt ett liv nu kan innehålla... och mycket av detta är vad vi själva väljer att stoppa in i det... ingen av känslorna är farlig för oss... den enda känsla som kan ta död på mig skulle väl i så fall vara skammen... och det är väl tur att det finns ett "botemedel" mot obefogade skam...  för en hel del av de skamkänslor som jag känner är faktiskt helt obefogade... till skillnad för den helt berättigade skammen som jag är glad över att kunna känna... att inte känna skam för någonting är ju inte direkt ett tillstånd som jag skulle önska mig... jag är glad över att kunna skämmas när det är berättigat... vilket det faktiskt är lite då och då.
.
Att leva fullt ut är ibland... som att våga ta risken att dö... och kasta sig ut i ett svindlande äventyr.
.
Men det var ju det här med den obefogade skammen... och jag har en hel del skamkänslor som jag inte behöver gå omkring och känna... skam som kommer automatiskt i vissa situationer... vi snackade om det igår jag och min terapeut... och jag är glad över att jag har möjligheter att bearbeta denna känsla... för en sak vet jag med säkerhet... och det är att skam inte gillar ljus... om jag pratar om min skam och tar fram den i ljuset så kommer den att blekna och inte längre ta så himla stor plats i mitt liv... och det är ju bra... för livet är ju som ett enda stort gigantiskt smörgåsbord fyllt med alla möjliga och omöjliga känslor... det är bara att ta för sig... priset är att våga leva fullt ut... att kasta sig ut i det äventyr som kallas för livet... om man vågar... men det finns inga genvägar... vill man leva fullt ut så måste man nog trots allt... riskera allt... för livet är livsfarligt... man kan ju... dö.

Fågelkvittret...

... väcker mig på morgonen.
.
Det är vår i Brännebassalt... sover med öppet fönster och väcks strax innan klockan ringer av fåglarnas kvitter... de väsnas rätt bra ska jag få lov att berätta... men... fågelkvitter är mumma för själen... och ingenting som jag stör mig så mycket på... tvärtom så känns det lite skönt att vakna ute i naturen... någonting som jag ju faktiskt kan ta för givet eftersom jag ju bor mitt ute i skogen... en sak som jag lärt mig här ute är att det är ett himla väsen i tystnaden... jag kommer fortfarande ihåg den dagen då jag stängde av stereon och satte mig i min trädgård och lyssnade på tystnaden... som var allt annat än tyst.
.
Nu är det vår ute i Brännebassalt... fåglarna kvittrar och man kan sova med öppet fönster igen.
.
Medan jag bloggar tittar jag mig omkring... ser på och förundras över miraklet när det växer fram ett nymålat kök runt omkring mig... livet är sannerligen fyllt med intressanta överraskningar även här ute på landet... me like.

Målandet...

... utvecklas.
.
Efter att det har målats/fortfarande målas massor av tavlor hemma i Brännebassalt så tas nu måleriet upp till helt nya nivåer... köket håller på att förvandlas med hjälp av penslar och andra målarverktyg i den lite större storleken och redan nu så ser jag hur bra det kommer att bli... kreativiteten flödar här ute i skogen... och jag känner att vi människor är gjorda för att skapa... att skapandet i sig är en naturlig del av oss... jag mår skitbra av att göra saker... kreativitet föder... kreativitet... både i kropp och knopp.
.
Kreativiteten flödar här ute i de djupa småländska skogarna... på alla sätt och vis.

Förändringar...

... är bra.
.
Jag kan vara lite väl rädd för förändringar... otroligt nog... för min erfarenhet av att göra förändringar är i grunden väldigt positiv... ändå så kunde jag hålla på att droga mig i 30 år innan jag bara kom på tanken att göra en radikal... och mycket enkel förändring... nämligen att sluta peta i mig sinnesförändrande medel... och det är ju minsann inte den enda förändringen jag gjort i mitt liv... jag har nog faktiskt ändrat på det mesta... med ett resultat som ofta överträffat alla mina vildaste drömmar... lik förbannat så finns det en slags inneboende rädsla för förändringar i mig... även om jag VET att det skulle vara bra för mig så är det tyvärr inte ovanligt att jag använder mig av mina gamla följeslagare (här har vi verkligen någonting som jag skulle behöva ändra på) sen... ska bara... och imorgon... allt för ofta... och framför allt... allt för länge.
.
Jag har länge tänkt på att det skulle vara bra med ett yogapass med meditation varje morgon.
.
Men jag gör fortfarande positiva förändringar i mitt liv... allra helst just nu... ta bara det här med att jag går upp en halvtimme tidigare och käkar frukost... det har gett mig hur mycket som helst... så egentligen så borde jag överväga att gå upp ännu tidigare... och kanske köra det där yogapasset som jag drömt om på morgonen... eller åtminstånde avsätta en kvart för meditation varje morgon... jaja... Rom byggdes inte på en dag... och det är ju skönt att det alltid går att göra bra saker och ting ännu bättre.

Skriver...

... om en gammal händelse.
.
Jag vill ju gärna börja mina dagar med att skriva lite i mitt stegarbete... men det låter sig inte göras för tillfället... så jag har fått en annan uppgift av min sponsor... är ju klar med mitt 10-steg och i väntan på att få redovisa det med min sponsor så att jag kan börja skriva i mitt 11-steg så skriver jag om en gammal händelse... en grej som hände mig för ett litet tag sedan... själv kallar jag händelsen för vandringen i "dödsskuggans dal"... det är med andra ord ingen angenäm upplevelse jag skriver om... tvärtom så var det nog bland det värsta jag varit med om i min drogfrihet... det värsta... och kanske det bästa.
.
Att skriva om det förflutna kommer att göra mig fri... fri att leva här och nu.
.
Jag tror på att skriva om det som varit... själv har jag gott om "gammal skit" som ligger och skräpar mellan mina öron... obearbetat skräp som har hänt för hur länge sedan som helst ligger och tar plats för att dyka upp i alla möjliga och omöjliga skepnader när de tar form i något av mina mer eller mindre konstiga beteende... beteende som jag lärde mig använda för att hantera dessa händelser i forntiden.
.
Är helt övertygad om att mitt skrivande kommer att hjälpa mig att se dessa beteende för vad de är... ge mig en möjlighet att aggera annorlunda och bryta mina mönster... för att till slut ge mig friheten att leva här och nu... att skriva om denna relativt färska händelse sommjag döpt till vandrigen längst dödsskuggans dal får mig att se ur mina gamla spöken från förr fortfarande kommer och hälsar på... och tar över mitt liv fullständigt... och jag gillar inte dessa objudna gäster... det är dax för dem att flytta ut nu... helst redan igår.
 

Film...

... är bäst på bio.
.
Det är väl inte så många som säger emot mig när jag påstår att film gör sig bäst på bio... och igår så var jag och kollade på Jack bönskjälken... och här upplevde jag ett av alla de tillfälle då det är en ren gåva att inte ha "hängt med" i livet... för jag visste i stort sett inte ett endaste dugg om denna sagan... och det är ju rätt shysst när det gäller film och sånt... det är ju betydligt roligare att se på en film och bli överraskad... även om jag nog i ett väldigt tidigt stadium (typ efter 15 sekunder) fattade att killen (Jack) skulle få både prinsessan och halva kungariket... vissa grejer passar sagor väldigt bra... som att de levde lyckliga i alla sina dagar.
.
I "the true story" (ett framtida filmprojekt) så kommer det att sluta som i sagan... så klart.
.
Vad jag däremot inte är riktigt lika imponerad av är 3D... kanske för som mitt biosällskap påpekade... att det måste till en lite speciell biograf och filmduk för att effekterna ska funka optimalt... nu blir det mest en grej när man sitter och rättar till glasögonen som inte riktigt passar... det kan lika gärna kvitta med andra ord... men filmen tyckte jag var bra i alla fall... jag gillar sagoberättelser på bio... de påminner mig om min egen verklighet... allra helst det där med att "så levde de lyckliga i alla sina dagar".

En helt vanlig dag...

... i April.
.
Hur ser en helt vanlig dag ut... egentligen... finns det verkligen vanliga dagar... eller är alla dagar unika på sitt lilla speciella sätt och vis... kanske är det idag det där händer... det där som vi inte ens visste om att det existerade... eller så är denna dagen en vanlig dag för dig och en alldeles speciell dag för mig... så egentligen... finns det vanliga dagar... eller är alla dagar speciella dagar... det är vad jag sitter och funderar på en alldeles vanlig dag i April.
.
Så sant, så sant... 

Ja se det snöar...

... det var väl roligt hurra.
.
Nu var det väl inga drivor av snö utanför fönstret när jag tittade ut... men... ett tunt lager av den vita nederbörden kunde jag allt skönja... och helt ärligt så är väl jag en kille som är rätt bra på att gilla läget... men... den 12 april så hade jag väl inte haft något emot lite... vår... vintern får gärna vara slut nu... så nä... jag håller inte med... tycker inte att det var roligt med snö idag.
.
Snö är jätteskoj... men... var sak har sin tid... nu är det dax för vår tycker jag.
.
Det är inte så att jag tror att allt kommer att bli bättre sen... till våren... sommaren... eller vad det nu kan vara... hur många gånger har jag inte sett människor på Tylösand bryta ihop för att vädret inte riktigt passade in i deras bild av sommar... när ren fakta säger oss att en svensk sommar innehåller rätt många regniga dagar... trots detta så har vi ju ofta en förmåga att tro att sommar är samma sak som soliga dagar... även om vi bor i Sverige... rätt konstigt egentligen... för det kan väl inte bero på att vi allihop drabbas av någon slagt kollektiv minnesförlust... jag vill minnas att det regnade rätt mycket förra sommaren... eller?
.
Men fan... jag gillar väder... det är spännande med väder... och en väldigt praktisk övning för mig att gilla läget... det finns faktiskt saker som jag inte kan styra över... den påminnelsen kan vara bra för mig... och nu när jag tittar ut genom fönstret så regnar det... snön har försvunnit... det känns nästan som... vår.

Zlatan...

föll med flaggan i topp.
.
Så vann då Barca som väntat... men det var rackarns vad det satt hårt inne... PSG var himla bra tycker jag... det var inte utan att det märktes att deras stjärnor gillar att spela de STORA matcherna... och det är väl inte så konstigt när man tänker på att de faktiskt harvar runt i en ganska medelmåttig liga till vardags... fast å andra sidan så är det väl just att ta sig igenom vardagarna och göra dem till en fest som verkligen visar vem som är vinnare... och det är just den förmågan som gör att vi kan slappna av och njuta av festligheterna... för visst spelar vi alla STORA matcher lite då och då... även vi som inte spelar fotboll överhuvudtaget.
.
I resan som kallas för livet är vi alla vinnare... vinsten betalas ut... omedelbart.
.
Livet är ibland som en fotbollsmatch... väldigt levande... och egentligen så är vi alla vinnare eftersom vinsten ju betalas ut omedelbart i form av upplevelsen... och visst kan det vara lite småtråkigt mellan varven... ruffigt... tjurigt... och alldeles, alldeles... underbart... för helt plötsligt så händer det... det dimper ner en boll framför fötterna på oss... öppet mål... och då gäller det att vara beredd... få fram en tå på bollen för att peta den i mål och känna den totala lyckan och euforin... är du beredd att ta emot den passningen idag... i en helt vanlig vardagsmatch i spelet som kallas för livet kan det också vara fest... om vi tillåter oss att njuta av spelet... och väljer att se hinder som möjligheter.

Att förverkliga...

... drömmar.
.
Ibland så brukar jag säga till mig själv (och andra) att jag jobbar på en drömfabrik... och det är sant... VågaVa ÄR en drömfabrik... jag har dagligen möjligheten att förverkliga både mig själv och mina drömmar... och just nu så snackar vi i Halmstad om att fixa en lokal till för att kunna skapa fler möjligheter för människor som lever i utanförskap att kunna ta sig in i ett innanförskap... typ samhället på samhällets villkor... för jag personligen vill gärna ge bort det som jag fått... nämligen känslan av tillhörighet... jag kan helt ärligt känna att jag är en del av samhället idag... och inte nog med det... jag känner mig faktiskt även som en tillgång i det samhället.
.
Idag har jag möjligheten att leva och förverkliga mina egna drömmar... ingenting är omöjligt.
.
Om jag sätter mig ner och reflekterar lite över hur mitt liv har förändrats sedan vi startade VågaVa 1999 så kan jag inte bli annat än... glad... och stolt... glad över att jag idag är en fri man som kan göra i stort sett vad jag vill... stolt över att det är jag som gjort det möjligt... min grund är min egen drogfrihet... för helt ärligt så förstår jag att det inte hade kunnat bli på detta viset om jag själv inte vågat prova ett annat sätt att leva på än det livet jag levde... som aktiv missbrukare så kan jag förvisso drömma en hel del... skillnaden är bara den att jag inte har förmågan att förverkliga drömmarna... jag har liksom en helt otrolig... otur...  allt går åt helvete när jag missbrukar... hela tiden.
.
Jag är glad över att jag inte slutat att drömma... drömmarna ger mig kraft att fortsätta på den inslagna vägen... för jag vill fortfarande förverkliga mig själv... leva drogfritt och uppleva livet fullt ut... med allt vad det nu kan innebära... och en sak vet jag med säkerhet... det är att jag inte ens kunnat drömma om att få det så bra som jag har det nu... det är nästan så att jag får nypa mig i armen när jag konstaterar att... jag lever min dröm.

Att skriva...

... ger mig mycket.
.
Fick en uppgift av min sponsor igår... som ville att jag skulle skriva om en händelse i mitt liv där jag reagerade på ett sätt som var rätt skrämmande... och nu sitter jag här och minns tillbaka och försöker ta reda på vad det egentligen var som hände... när jag tappade all kontakt med det förstånd jag kan ha och togs med på en resa som jag inte skulle vilja önska min värsta fiende... och när jag skriver så kan jag riktigt känna hur det kändes när det hände... men med en väldigt stor skillnad... distansen... att skriva om saker ger mig den nödvändiga distans till mig själv som jag behöver för att kunna se vad det egentligen var som hände den gången.
.
Ibland så kan det vara på sin plats att luta sig tillbaka och reflektera lite över vad som hänt.
.
Jag märker hur bra det är för mig att skriva ner mina tankar och funderingar... ta bara det här med mitt steg-arbete... jag mår betydligt bättre när jag sitter och skriver en fråga varje dag... då befinner jag mig i en process där jag utvecklas... och det känns tydligt... så nu när jag var klar med mitt 10-steg så ville jag ju gärna fortsätta omedelbart med steg 11 (kanske inte så konstigt eftersom det viktigaste jag fått med mig än så länge när jag skrivit i mitt tionde steg är just ordet... genast... omedelbart)... nu tyckte inte min sponsor att det var ett så bra förslag så han gav mig istället denna nya uppgiften... vilken jag kastade mig över med liv och lust... det ska blin intressant att se vad det skrivandet kommer att leda mig... att det blir som det ska bli är jag helt övertygad om... för att skriva är ett mycket bra verktyg om man vill lära känna sig själv... det vet jag idag.

Att leva...

... i nuet.
.
Jag håller ju som jag säkert redan har skrivit här någon gång på med att skriva i mitt 10-steg... och nu har jag bara två frågor kvar... och dagens fråga var... 
  • På vilket sätt hjälper det tionde steget mig att leva i nuet?
... och det är ju onekligen en väldigt intressant fråga... jag har ju lite olika trix för mig när det gäller att befinna mig i nuet... som jag kan praktisera med lite skiftande resultat... ni vet vissa funkar vissa dagar och andra dagar så funkar typ... ingenting... en sak som jag praktiserat med framgång flera gånger är att försöka använda mig av mina sinnen... för om jag focuserar på vad jag ser, känner, hör, luktar och smakar fullt ut så blir resultatet att jag på köpet hamnar i det där som kallas för... nuet.
.
Här och nu är allt som finns.
.
Nu har väl detta inte så mycket med mitt 10-steg att göra men det spelar inte så stor roll... och vad jag skriver som svar på den frågan är inget som jag tänker skriva om här... inte just nu i alla fall... det får vi ta någon annan gång.

Lite tankar...

... om resan vi kallar för livet.
.
Känns fortfarande så där skönt tomt mellan mina öron när jag sätter mig för att skriva en blogg... kanske beror det på att jag har det lite FÖR bra i mitt liv just nu... gillar liksom läget så mycket som det går att gilla läget eftersom jag ju gillar läget alldeles extra mycket idag... och då är det lätt att som jag gör just nu... befinna mig i det som vi kan kalla för "nuet"... jag skulle nog inte ha något emot att stanna tiden när jag mår så här bra... men... eftersom jag ju är en kille som vill fortsätta utvecklas och hitta på mer spännande saker i mitt liv... så vill jag ändå inte nöja mig med att ha det bättre än bäst... det är ju trots allt resan som är målet... och som jag ser det... ressällskapet.
.
Tillsammans gillar jag...
.
Livet på livets villkor är ju en spännande resa... det är lätt att gilla läget när allt är bra... det klarar nog de allra flesta av... men att däremot gå igenom de betydligt jobbigare bitarna utan att bryta ihop är inte alltid lika enkelt... det är väl också då vi får reda på vilket ressällskap vi valt att resa med... har vi vänner som låter oss vara oss själva även om vi är ledsna... klarar vår relation till den vi älskar av en kris... fixar vårt resesällskap att stå ut även då tåget är försenat och ingenting nytt händer på ett tag... livet kan ju vara en smula långtråkigt ibland... men helt ärligt... med rätt sällskap på resan som kallas för livet på livets villkor blir problem till lösningar... därför så väljer jag mitt ressällskap med omsorg... och jag är en enkel kille... jag nöjer mig med det bästa.
 

Lite...

... skrivkramp.
.
Satte mig precis här och skulle börja skriva några rader... och det blev så där härligt blankt och tomt mellan mina öron när jag kom på att jag inte hade den blekaste aning om vad jag skulle blogga om idag... så jag tog ett steg tillbaka... tog fram ett litet hjälpmedel som jag har till hands... nämligen mitt stegarbete... jag håller på att skriva i slutet av mitt 10-steg och frågan som jag svarade på handlade om vikten av att upprätthålla en gnutta självdiciplin... och det kan ju jag tolka lite som jag vill... för mig handlar det mycket om att göra saker som är bra för mig regelbundet och inte låta mig styras av mina känslor och aggera ut som jag brukar när jag inte riktigt orkar göra det där som är bra för mig ... ni vet... det där vanliga... sen... ska bara... och i morgon.
.
Jag behöver inte alltid veta vad jag ska skriva på min blogg... jag kan skriva ändå.
.
Så därför sitter jag nu här och skriver blogg utan att jag vet vad jag ska skriva om... och skriver ändå... bokstäver blir till ord... orden bildar meningar... och jag gör det som jag bestämt mig för att göra... skriver... och idag så fick jag reda på att jag kan skriva utan att ha någonting att skriva om... vad det nu ska vara bra för... och det behöver jag inte veta... huvudsaken är att jag tror på själva grejen med att upprätthålla en rutin... i detta fallet att skriva blogg... och gör jag bara min grej så kommer mer att visa sig... det är jag fullständigt övertygad om... och vet ni vad... det känns rätt bra nu när jag fått ner några meningar... lite en känsla av att jag är en kille man kan lita på som gör det som jag bestämt mig för att göra... och jag gillar den känslan eftersom jag ju vill vara en kille att lita på.

Kontroll...

... och kontrollförlust.
.
Tänker ibland på det här med mitt kontrollbehov... för jag skulle ju ljuga om jag påstod att jag är helt befriad från denna vad ska jag kalla det för... åkomma/defekt/handikapp/egenskap... ja skit samma... det händer i vilket fall som helst att jag ägnar mig åt att försöka få kontroll på både det ena och det andra... och nu tänker jag inte på sådana saker som att hålla redan på vad klockan är för att komma i tid till jobbet... eller liknande grejer där det ju faktiskt underlättar att ha lite koll... nej det jag tänker på är när jag t.ex. ger mig hän för att ha koll på vad min omgivning har för sig... ta bara det här med skvaller och skitsnack... om jag skulle försöka hålla reda på vad den ena personen sa om den andra personen som sa något om en tredje person som sagt något om vad den andra personen sagt till den första personen om en fjärde person... ja då är jag illa ute... känslan av kontrollförlust kommer att ta över mitt liv och mitt liv kommer att bli väldigt komplicerat... och det är sådant här jag menar när jag påstår att den enda känsla mitt kontrollbehov någonsin gett mig är en känsla av... ja just det... kontrollförlust.
.
Att försöka ha kontroll på allt möjligt krånglar ju bara till mitt liv... bättre att "släppa taget".
.
Om jag däremot låter mina medmänniskor sköta sina egna angelägenheter och istället tar ansvar för mina egna handlingar så blir mitt liv betydligt enklare... som idag... jag gick upp när klockan ringde... käkade en frukost... skrev en fråga i mitt stegarbeta... dricker kaffe och bloggar just nu... och efter att jag duschat och tagit på mig min "lukta gott-doft" så kommer jag att åka till mitt jobb... vad som kommer att hända där har jag ingen aning om... det enda jag vet mer om denna dagen är att jag planerat att gå på ett NA-möte klockan 19.00 och lägga mig drogfri i kväll... resten har jag ingen som helst koll på... det får bli en bonus... och det känns spännande och himla bra ska ni veta... att "släppa taget" och bara hänga med i livet på livets villkor.

Ångest...

... ska det handla om idag.
.
Jag har ju fått lära mig en hel del om ångest den senaste tiden... min terapeut har förklarat mekanismerna som styr denna känsla och även förklarat vad som händer i mig när jag blir så rädd att jag får ångest... eller vad man nu kan välja att kalla det tillståndet jag hamnar i för... jag har ju varit en smula skeptisk till just ordet ångest och inte velat kännas vid att jag skulle kunna drabbas av denna åkomma... nu har jag väl ändrat mig en liten smula och kan åtminstonde ta ordet i min mun utan att förneka min egen känsla... av... ja... okej då... ångest.
.
Livets vägar äro outgrundliga... och för in mig på stigar jag knappt vågat drömma om... spännande.
.
Just idag så är jag på väg till Göteborg för att lyssna på en föreläsning om just ångest... och det ska bli väldigt spännande tycker jag... kunskap är onekligen någonting som hjälper mig på min resa genom livet... och just den resan har ju visat sig vara så himla mycket intressantare än vad jag någonsin våga drömma om den senaste tiden... det händer grejer i mitt liv som gör mig stum av tacksamhet... jag är verkligen en lyckligt lottad kille... och just nu så ÄLSKAR jag livet... och kan samtidigt tycka att det ska bli intressant att lyssna på en föreläsning om... ångest... är detta normalt?

Socialt företagande...

... i Halland.
.
Idag blev det till att gå upp lite extra tidigt... VågaVa ska repensenteras på en dag som handlar om socialt företagande som går av stapeln om några timmar i Falkenberg... och vi ska inte "bara" visa upp oss... vilket jag för övrigt fick reda på igår... innan dess så trodde jag bara att vi skulle vara med som åhörare för att förhoppningsvis lära oss något nytt om vad som kommer att hända i Halland när det gäller det sociala företagandet... men visst... vi kommer att hänga upp några tröjor och ta med oss lite visitkort och svara på frågor om det är någon som undrar vad vi gör eller vilka vi är... det enda som jag vet med säkerhet är att vi också vill vara med och skapa sociala företag i Halland.
.
Klart att VågaVa ska vara med och starta sociala företag i Halland... precis som vi redan gjort i Ljungby.

Att städa bort...

... det "gamla".
.
Röjde i min källare igår... och jag är nog allt tvungen att erkänna (om än motvilligt) att jag fortfarande är rätt mycket av en "kan vara bra att ha-kille"... för det ligger rätt mycket "bra att ha" grejer i min källare... ni vet saker som man aldrig någonsin kommer att använda men som ändå känns lite... "bra att ha" utifall... som t.ex. ett och ett halvt paket golv (räcker inte till att lägga någonstans eftersom jag inte har så små utrymme i mitt hus)... och jag har fullt med liknade grejer... alldeles för lite väggpanel... målarfärg som stått i källaren i 20 år och torkat in... o.s.v. i all oändlighet... och då har jag ändå trott att jag inte längre är en "kan vara bra att ha-kille"... vilket ju då naturligtvis inte är sant... vissa ränder sitter djupt.
.
Varför lura sig själv?
.
När jag dök ner i några av lådorna så var det som att göra en tidsresa till mitt liv som aktiv missbrukare... det enda som var "nytt" i de lådorna var i så fall ett och annat musbo... och jag erkänner utan omsvep att jag inte längtar tillbaka till den tiden... jag är inte ens intresserad av att träffa den killen som jag var då... så det kändes förbannat bra att slänga de lådorna... ut med det gamla... in med det nya... förändringar är ju för det mesta något väldigt positivt... någonting som jag kan skriva under på... mitt liv blir bara bättre och bättre... och jag vill ha mera av allt det underbara... så klart... och då är det bra att städa bort gammal skit.

Klump i...

... magen.
.
Vaknade med en klump i magen idag... och det finns en anledning till att jag har en klump i magen... känner mig med all rätt lite otillräcklig i vissa av mina angelägenheter... kanske inte så konstigt egentligen... vissa saker kommer jag nog aldrig att känna mig nöjd med... och att få en klump i magen kan faktiskt vara det bästa som finns... om jag nu väljer att lyssna på vad min mage vill säga till mig... i detta fallet så behöver jag ta ansvar och förhoppningsvis inom en snar framtid göra saker en liten smula bättre... för så kan det också vara med en klump i magen... den kan betyda att jag har en möjlighet att utvecklas... att göra om och göra bättre.
.
Ett problem är bara en dold lösning.