Nya...

... tider.
.
Sitter på vår trappa här ute i skogen och funderar... tänker tillbaka på hur det var när jag bodde här ute utan vare sig telefon eller bil... ja under en kort period även helt utan ström eftersom jag inte betalat räkningen och strömen stängdes av... detta var under mitt aktiva liv som missbrukare och jag minns hur jag efter en vecka kom in i ett liv som inte existerar längre för mig... helt isolerad utan någon som helst kontakt med omvärlden... ville jag ta mig till "civilisationen" var det ett projekt som hette duga... för här ute i skogen sätter man sig inte på en buss så där utan vidare... visserligen så går det bussar någon kilometer härifrån... två gånger om dagen... en tidigt på morgonen och en sent på eftermiddagen... vardagar... på helgen går det inga bussar överhuvudtaget.
.
För det mesta blev det till att lifta... och det var inte alltid så himla lätt att få lift av de få bilarna som passerade... så några "spontanresor" till stan när man kände för det blev det sällan... man kan säga att det var relativt enkelt att bli något av en skogsmulle mellan varven... jag minns fortfarande känslan när jag lyckades tjuvkoppla in lite el i huset... då hängde jag på strömkablar direkt på luftledningen som passerade intill huset... vilken lyx det var att få strömen tillbaks... en vattenpump som fungerade och kontakt med yttervärlden i form av en TV.
.
Nu för tiden så kan jag sätta mig på vår yttertrappa och komunicera med yttervärlden.
.
Idag så ser allt annorlunda ut... sen jag blev drogfri har jag lärt mig betala mina räkningar och tar för givet att strömmen fungerar... allra helst sen de grävde ner luftledningarna så vi inte blev så känsliga för vädret när det gällde strömen... innan dess så var det ofta strömavbrott här ute i skogen... mycket snö eller storm var nästan alltid samma sak som ett strömavbrott... och nu har vi också för det mesta en fungerande telefon och internet... plus egen bil... och kan åka till stan precis när vi själva vill.
.
Det är bra för mig att tänka tillbaka på hur det var... se att ALLT precis ALLT blivit bättre sen jag slutade att missbruka... idag så tar jag ansvar och är en produktiv medborgare i vårt samhälle... tar visserligen väldigt mycket för givet precis som vilken Svensson som helst... men när jag sitter här och tänker tillbaka så kan jag känna en djup tacksamhet... jag har verkligen fått ett helt nytt liv.
 

Facebook...

... och verkligheten..
.
Jag kan ju tycka att det är helt fantastiskt med facebook... på nätet träffar vi gamla kompisar, släkt och vänner som vi tappat kontakten med för massa år sedan... vilket jag kan tycka är himla skoj... men det finns naturligtvis en "baksida"... som jag ser det så har FB en liten tendens att ibland bli som en lite egen verklighet i verkligheten... skvaller och skitsnack har förvisso alltid funnits men sällan tidigare har väl sådant kunnat få en sån genomslagskraft... och jag behöver nog akta mig så att inte "jag såg det på fejan" blir det samma som sanningen för mig... för allt som skrivs där är nog inte riktigt sant... vissa profiler är ju inte ens sanna... och jag behöver påminna mig om att FB inte är på riktigt... att det faktiskt är en låtsasvärld och att verkligheten inte finns i min telefon eller dator... jag gillar FB... men jag får inte glömma bort mina "vanliga" vänner... de som jag träffar och kan ta på... ge en kram... eller rent av blinka på "riktigt" med ögat mot.
.
Lyfter jag blicken så ser jag... verkligheten.
 

Kristi flygare...

... dagen.
.
Detta är dagen då jag varje år blir sugen på att börja flyga igen... Hammars backar nere i Skåne lockar och jag drömmer om att sväva fritt uppe i det blå... men så tänker jag vidare... på när jag tog ett beslut om att återigen tog ett beslut på att prova mina vingar... och jag var verkligen seriös... tog kontakt med några snubbar som hade en kurs och började om från början igen... visst... det är som att cykla... har du en gång lärt dig grunderna så sitter det där... men... och det här var jag inte beredd på... jag hade blivit räddare med åren... och varje gång jag övervann min rädsla och kastade mig utför backen så kunde jag visserligen flyga... starta och landa... men jag fick inte samma belöning som förr i tiden... jag var fortfarande rädd och den glädje jag hade känt efter varje flyg tidigare infann sig inte... jag hade liksom redan gjort den grejen... 
.
Att flyga som en fågel är en gammal dröm.
.
... så jag tog ett beslut om att lägga min vinge på hyllan... fortsätta att drömma... och vem vet... kanske plockar jag ner min vinge en vacker dag... men inte idag... idag fortsätter jag att drömma... suga på mina gamla flygminne och känna mig helt nöjd med det.

Rio...

... 2015.
.
Vi sitter och planerar en resa till världskonventet i Rio 2015... kollar flygpriser samtidigt som vi inser att vi kommer att missa nästa års Gullbrannakonvent... men det får det vara värt... att åka till Brasilien kostar visserligen en hel del pengar och det blir till att öppna ett sparkonto typ omedelbart... för så är det... så länge jag håller mig drogfri har jag möjligheter att planera för en resa... nästa år... någonting som naturligtvis var helt otänkbart när jag var en aktiv missbrukare... inte själva planerandet... det är ju enkelt och någonting som jag var bra på även när jag missbrukade... grejen var väl bara att mina planer väldigt sällan gick i lås... det hände liksom grejer hela tiden som gjorde att mina planer ständigt gick i kras.
.
Nästa år vid denna tiden tänker jag befinna mig på ett världskonvent i Rio.
.
En sak som jag har lärt mig i min drogfrihet är att allt jag drömmer om kan gå i uppfyllelse... oftast av den enkla anledningen att jag har fått förmågan att själv se till att drömmarna förverkligas... jag är väldigt sällan "offer" för omständigheterna... och antalet "idioter" som sabbar mina planer har starkt reducerats (typ inga alls längre)... det är inte heller längre "Reinfelds fel" när det inte blir som jag vill... inte så ofta i alla fall... utan vad jag lärt mig i mitt tillfrisknande är att jag själv har väldigt stor del i vad som faktiskt händer i mitt eget liv... och... inte minst... att jag har fått en förmåga att planera vad jag vill göra... och genomföra mina planer... jag skulle vilja kalla detta för... frihet.
 

Kontraster...

... i livet.
.
Det är stor skillnad på att vakna upp i Berlin eller Brännebassalt... snacka om kontraster... det är stor skillnad på fågelsång och en bullrande stad... och det är också en oerhörd skillnad att leva med eller utan en fungerande vattenpump... och det är helt fantastiskt att ha en vän som kunde hjälpa mig att instalera en nya pumpen och få oss här hemma att känna tacksamhet över att återigen ha vatten i våra kranar... rinnande färskt vatten är ofta underskattat och någonting som jag tar för givet... det är först när man varit utan i några dagar som jag förstår hur viktig denna "lilla" detalj är i mitt liv... kontrasten fick mig ännu en gång att inse att detta är sannerligen någonting att vara tacksam över... att sitta på trappan med en kopp kaffe och reflektera över detta faktum får mig att inse hur lyckligt lottad jag är.
.
Den nya vattenpumpen som bl.a. gör det möjligt för mig att... spola på toaletten... och dricka kaffe.
 
 
 
.
 
 

Vattenpump...

... är bra att ha.
.
Att bo i ett eget hus kan ha sina sidor... t.ex. att det inte finns en hyresvärd att ringa om någonting går sönder... jag kan ju bara tänka mig hur telefonen hade ringt hemma hos honom/henne om vattenpumpen pajat... men nu är det inte så... jag bor i ett eget hus och har inga hyresgäster... frånsett en och annan mus som ändå inte betalar någon hyra... och då får man fixa trasiga vattenpumpar själv... ett äventyr i sig... det första att göra är att köpa en ny... och sedan få den på plats... och det är här jag tänker be om hjälp... fråga någon som kan så att det inte blir fel... och min förhoppning är att vi ska ha vatten i huset redan ikväll.
.
Vår vattenpump pajade samma morgon som vi åkte till Berlin. 
 

Nu lämnar vi...

... Berlin.
.
Vi har haft en lugn och trevlig liten tripp till Berlin men nu är det dax att åka hem... och det ska bli skönt att komma hem till vardagsbekymmerna igen... det första vi kommer att få tya tag i är att fixa en ny vattenpump eftersom det sista som hände på hemmaplanen var att pumpen pajade och vi stod utan vatten hemma i Brännebassalt... så det blir att fylla alla tomflaskor i bilen (det ligger tack och lov några stycken i bilen) med vatten så att vi får vårt morgonkaffe i morgon bitti... men innan dess så har vi en resa genom Tyskland och en båtresa framför oss.
.
En Trabatlimosin... måste erkänna att jag blev en smula imponerad.
.
Det som jag har med mig från vår resa till Berlin är bl.a. två helt fantastiska talarmöten... det som vi fick lyssna på igår på NA-konventet fick mig verkligen att tänka till på mer än ett sätt... på min papparoll och hur viktigt det är för mig att vara ärlig mot mig själv i alla mina angelägenheter... det är så himla lätt att hamna i en roll där jag uppför mig som jag tror att det förväntas av mig i en speciell situation... inte minst då det gäller mitt eget tillfrisknande och min roll i vår fina gemenskap... livet på livets villkor kan vara så mycket mer än vad jag förstår och vill jag ta del av det så behöver jag vara sann mot mig själv och inte leva i en påhittad verklighet... vilket är allför lätt om jag fastnar i att vara någon som jag tror att andra vill att jag ska vara.

De positiva...

... glasögonen.
.
Tänkte på det nu när jag nyss skrev en blogg om den dåliga frukosten på hotellet... behovet av att ta på de positiva glasögonen efter en negativ upplevelse... vill ju gärna inte låta denna upplevelse förstöra min dag här i Berlin... och det hade varit lätt att fortsätta i samma hjulspår... ta bara konventet... vi är bortskämda i Sverige när det gäller konvent... massor av människor och allt det där... här i Berlin har vi en gemenskap som inte alls ser ut som i Sverige... för även om det är en stor stad så innebär det inte att det att det blir ett stort konvent... tvärtom... igår så kanske de var ca. 25 personer på konventet... och när vi lite senare på uppmaning av en av de tyska besökarna besökte ett engelspråkigt AA-möte så kunde jag inte låta bli att bli positivt överraskad... inte bara för att jag för första gången besökte ett talarmöte i den "andra gemenskapen" med en helt fantastisk talare... utan också för att det var betydligt fler människor på det mötet och att det var så mycket unga människor där... och även om jag är en NA-kille så hade jag stor behållning av det mötet och kunde känna igen mig mycket i vad som sades där... kanske har jag under alla dessa år lärt mig att focusera på likheterna istället för skillnaderna.
.
Äventyret i Berlin fortsätter...
.
Men någonstans kan jag också förstå varför det är så viktigt för mig att gå på konventet... vi är inte så himla många som jag ibland kan få för mig... och vi behöver verkligen varandra för att kunna tillfriskna från vårt beroende... jag behöver ta del av vår gemenskap och inte ta så mycket för givet... vilket är lätt där jag bor... och när jag kommer hit så förstår jag hur tacksam jag kan vara över gemenskapen i mitt eget land... vi har verkligen någonting att vara stolta över när vi t.o.m. har NA-möte i vår lilla by... inget att ta för givet i alla länder... och någonting som vi ska vara rädda om och förhoppningsvis kunna ge bort till de gemenskaper som behöver växa för att fler beroende ska kunna bli av med en önskan om att använda droger... vi räddar ju faktiskt livet på varandra och det finns många, många människor som hinner dö för att de inte nås av det budskapet.
 

Man kan inte bromsa...

... sig ur en uppförsbacke.
.
Hotellfrukost... hade tyvärr vissa förväntningar efter gårdagens magnefika frukostbuffé... och när vi då hade bytt hotell till det till synes rätt flådiga haket precis intill konventen blev besvikelsen stor när vi kom ner till frukosten... inte för att jag brukar klaga... men... låt oss säga att det var en liten smula problematiskt att hitta det positiva i den här upplevelsen... det skulle i så fall vara den helt otroligt fjompiga hovmästarens förklaring till hur vi skulle närma oss denna ganska minimala frukostbuffé och hur han lyckades med konsstycket att beskriva den som helt fantastisk i sin målande beskrivning av hur den var upplagd... bara det en upplevelse i sig... men helt ärligt... om ett hotell vill ha mig som gäst så är det inte frukosten man ska dra ner på... för som jag skrev först... en sak som fastande från en TV-serie för några år sedan... "man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke".
.
Hotellrumen brukar väl i stort sett oftast se ungefär likadana ut... vad som skiljer är frukosten.
.
Annars så är det intressant att komma till ett konvent i Berlin... allra helst eftersom det inte är så stort... det var faktiskt fler folk på talardagen i Jönköping för någon vecka sedan... 
 
 

Turist...

... i Berlin.
.
Vi vaknar upp och käkar frukost i Berlin denna norgon... och det känns minst sagt helt okej... roligt att vara turist i ett sommarvarmt och soligt Berlin... vi har unnat oss att bo på ett bra hotell några hundra meter från konventet som startar lite senare idag... för så är det... vi ska gå på konvent och just nu planerar vi för en dags turistande... det lutar åt att gå på judiska museet och få oss lite kunskap... Berlin är en flippad stad och vi ser fram emot att få strosa omkring och ta dagen som den kommer... skönt tycker jag.
.
Det finns en hel del att kolla på i denna flippade stad... 
.
Tänk vad mycket det finns att uppleva när man håller sig drogfri... snacka om att vara fri att leva livet... vi kan åka vart vi vill i världen och uppleva hur skönt det kan vara att vara med fullt ut utan att peta i sig en massa sinnesförändrande medel... och jag lovar er att det finns betydligt mer att upptäcka drogfri än vad det någonsin fanns när jag var en aktiv alkolist och narkoman... det är gott att leva ett drogfritt liv... bättre än vad jag någonsin vågade drömma om.
 

Berlin...

... väntar på oss.
.
Tidig morgon i Brännebassalt för några timmar sedan... vi ville ha oss en kopp kaffe innan vi gav oss iväg... tji... för vattenpumpen har beslutat sig för att dra sin sista suck... vilket innebär att vi inte har något vatten i Brännebassalt när vi kommer hem från vår resa till Berlin... men vi tog ett snabbt beslut om att släppa taget om det lilla problemet och sätta oss i bilen för att som planerat åka på en liten tripp till Berlin... så just nu sitter vi och väntar på att båten ska lämna Trelleborg och ta oss till Tyskland... landet med fungerande vattenpumpar... hoppas jag.
.
Genom att måla över rosten blir båten nästan som ny... det känns tryggt.
.
Det känns lite si och så att veta att vi kommer hem till ett hus utan fungerande vattenpump... fast å andra sidan så ska det bli himla skoj att komma till Berlin... och gå på ett internationellt konvent... förhoppningsvis med tal på engelska till skillnaden mot förra gången då jag var här på konvent... alla pratade tyska och jag fattade inte så himla mycket... jag lärde mig snabbt att tyska var ett språk som jag baras kunde prata när jag var full... 
 

Vittna...

... i en rättegång.
.
Idag är jag på väg till Göteborg för att agera karraktärsvittne i en rättegång... sist jag var på rättegång i den staden var det minsann inte som ett karraktärsvittne utan som åtalad... och den gången åkte jag direkt i fängelse utan att passera gå... det är tur att man kan förändras... sen jag blev drogfri har jag inte mycket att vara rädd för... och det är inget annat än ett mirakel att jag är kallad till rätten av helt andra anledningar än förr i tiden... karraktärsvittne... tänka sig.
.
Nu för tiden är jag en respaktabel medborgare i vårt avlånga land... produktiv och samhällsnyttig.
 

Tala är silver...

... och tiga är guld.
.
När jag läser vad jag skriver i mitt förra inlägg så skäms jag... nästan... men istället för att bara plocka bort det så väljer jag att skriva om det här och nu... visst fattar jag att det inte är hela världen och att det inte spelar så himla stor roll vad jag skriver om på min blogg... världen snurrar ju inte direkt runt mig även om jag precis som så många andra tycks tro det ibland... och det är väl inte mer än mänskligt kan jag tycka... men ibland så kan jag nog ändå tycka att det hade varit bättre att inte skriva någonting överhuvudtaget... fast... då frångår jag ju min princip och mitt löfte till mig själv om att skriva varje dag oavsett... inte för att jag har så himla mycket klokt att säga utan mer för att ha en rutin att följa... men ibland så undrar jag... om inte tiga är guld trots allt.
.
Vissa dagar så har jag helt enkelt ingenting att säga... 
 

Väder...

... är starka grejer.
.
Om jag någonsin har haft problem med att hitta en kraft starkare än mig själv så behöver jag inte leta längre än vad näsan räcker... det räcker ju att konstatera att vädret inte är någonting som jag kan kontrollera... och att vädret är en kraft att räkna med... inte bara för att vi fick sitta i mörker utan ström i några timmar när vi kom hem igår... eller har fått såga oss ut till vägen efter att det blåst ner några träd utanför huset när en storm dragit förbi... utan kanske också för hur vädret har en förmåga att påverka mitt dagliga mående... för så är det ju... en solig varm och skön sommardag kan få mig att le... och det är stort... väder är verkligen en stark kraft... på många sätt.
.
En solig sommardag på stranden är ju aldrig helt fel...
 

Förändring...

... är ofta bra.
.
Tänker ibland på hur rädd jag kan vara för förändringar... trots min erfarenhet som säger mig att de allra flesta av mina tidigare förändringar har bidragit positivt till mitt liv... ta bara det här med drogfriheten... ALLT... precis ALLT har blivit bättre i mitt liv sedan jag la av med drogerna... ändå tvekade jag så länge... tänkte att "bara en gång till"... "imorgon"... "sen"... "jag ska bara"... ja herregud... fattar egentligen inte riktigt varför jag fortfarande kan vara rädd för att förändras när jag tänker tillbaka på hur det har varit i mitt liv.
.
Att våga förändras är frihet för mig...
 

Idag blir det...

... koncept.
.
Vi har tolv steg... tolv traditioner... och hör och häpna... tolv koncept... stegen och traditionerna är jag ganska väl bekant med men koncepten är ingenting som jag studerat så himla mycket... trots att det är ett fantastiskt redskap som vi kan använda oss av när vi gör service i anonyma narkomaner... förra året så satte vi klorna i koncept 9 och 10... idag så blir det koncept 3 och 8... intressant... och med all säkerhet lärorikt... och jag lär mig fortfarande något nytt varje dag.
.
Mina sug efter den lilla giftpinnen har stillat ner sig en hel del... peppar, peppar.
.
Annars så förvånas jag över hur mina sug efter nikotin och cigaretter har reducerats... lite då och då kommer det fortfanade ett sug över mig men det tar inte ens 10 sekunder innan det försvinner när jag bara känner efter, betraktar och accepterar det... inser att det inte är hela världen och släpper taget... egentligen är det himla enkelt att hålla sig rökfri... även om jag gör mitt bästa för att krångla till det med mina tankar... en sak blir allt mer uppenbar... och det är att mitt beroende sitter mellan mina öron.
 

Husqvarna...

... igen.
.
Det kan vara rätt skoj att upprepa saker... som idag t.e.x... jag befinner mig för andra gången i Husqvarna för att umgås och jobba tillsammans med mina vänner i den admistrativa kommitén för NA Sverige... denna gången ska vi kika lite extra på våra riktlinjer samt studera två av våra koncept... men bland det viktigaste vi gör är att vi skapar en fungerande grupp som förhoppningsvis ska kunna admistratera att som alla våra medlemmar beslutar om att vi ska göra... och då är det bra att ha riktlinjer och koncept att luta sig mot... annars... och här vill jag poäntera att jag talar för mig själv... är det ju rätt lätt att jag kan få för mig att vi hellre borde göra på "mitt sätt"... och jag menar inte att "mitt sätt" behöver vara dåligt utan mer att det inte funkar så när vi gör service i NA... för där är det viktigt att vi gör på "vårt" sätt... något som jag personligen behöver träna lite på då och då.
.
Det är inte var vi varit som räknas utan vart vi är å väg...
.
När jag nu är här för andra gången så märker jag att jag utvecklas... för det har hänt grejer med mig under året som gått... och det känns inte alls likadant som det gjorde förra året... inte alls lika rädd och nervös utan ganska trygg i att bara vara jag idag... skönt... ja riktigt skönt faktiskt.
 
 

En rökfri helg...

... i Husqvarna.
.
På väg igen... denna gången ska jag på ett NA-uppdrag i Husqvarna... och jag har för avsikt att som en extra bonus klara av hela helgen rökfri... vilket inte behöver vara alltför svårt om jag bara kommer ihåg att göra det enkelt... som att låta bli att tända nästa cigg... svårare än så är det ju faktiskt inte... det är bara jag som har en närmast magisk förmåga att krånga till saker och ting mellan varven... mellan mina öron kan nämligen det allra enklaste göras hur komplicerat som helst.
.
Det är dumt att krångla till en enkel resa... 
 

Vad gnäller...

... jag om?
.
Herregud... igår var en helt fruktansvärd dag när jag la alldeles för mycket focus på hur jobbigt det var att fortsätta leva utan mina cigg... röksugen attakerade mig med förnyad kraft och jag kände mig alltmer desperat... att påstå att jag var väldigt nära att ge upp och börja röka igen är en underdrift... jag hade helt och hållet glömt bort hur jobbigt jag faktiskt tyckte det var när jag blev rökfri första gången... visserligen så var det väldigt enkelt eftersom det ju "bara" handlar om att strunta i at tända en cigg... men för den delen känns det inte helt lätt hela tiden... allra helt inte då jag börjar självömka och gnälla över mina egna röksug.
.
Jag kan bli lite förbannad när jag tänker på att några löjliga cigaretter kan ta kontroll över mitt liv.
.
Det är helt klart den mentala biten som spökar med mig... rent fysiskt så är det inte så himla farligt att stanna klvar och känna på ett röksug... det är alla dessa konstiga röster mellan mina öron som krånglar till det... "kommer du ihåg hur gott det var"... "du kan nog kontrollera ditt rökande och röka tre cigg om dagen"... o.s.v. i all oändlighet... jag har konstigt nog en hel del mer eller mindre vettiga argument för att få fortsätta att röka.
.
5 dagar... 6 timmar och 50 minuter...
 

Abstinens...

...(substantiv, härleds ur lat abstinere, verb i neutrum) betyder i sin översättning 'avhållsamhet'.
.
Nu har det gått några dagar... och jag är fortfarande rökfri... någonting som jag kan känna mig riktigt stolt över eftersom jag ju samtidigt är himla röksugen... i alla fall just nu då hela mitt väsen bara skriker efter att tända en cigg... och det är väl egentligen inte så konstigt... är man rökare så är man... och som rökare vill jag naturligtvis röka... kruxet med mig som rökare är att jag aldrig får nog... jag vill bara ha mer och mer hela tiden... och då blir det ohållbart... inte bara för att det kostar mig en massa pengar utan mest för att ciggen helt enkelt inte fixar att ge mig det jag vill ha... det var helt underbart att röka de första ciggen för några veckor sedan... men mycket snabbt så blev det mest bara jobbigt och det spelade ingen roll hur många cigg jag tryckte i mig i ett sträck... jag ville bara ha mer... och resultatet rent känslomässigt var... otillfredställd... och frustrerad.
.
Det är inte många cigg som ger mig något annat än en känlsa av frustration och otillfredställdhet.
.
Hade jag klarat av att röka låt säga tre cigg om dagen och kunnat njuta av det så hade jag gjort det... men så är inte fallet... som den sanna beroende som jag trots allt är så är det allt eller inget som gäller... sorgligt men väldigt, väldigt sant.
 

Tid...

... tar tid.
.
Jag firade drogfri tid inne i stan igår... och då menar jag inte tiden då jag varit rökfri utan tiden som jag nu levt utan att peta i mig knark och sprit... 16 år är en himla lång tid och väl värt att fira... och det är ju på en sådan dag som man passar på att med sina vänners hjälp kolla lite i backspegeln... och se att miraklet fortsätter... för så är det... precis tvärt emot hur det var när jag fortfarande var en aktiv missbrukare då livet föll samman och allting bara blev sämre och sämre hela tiden... nu för tiden så blir det liksom bara bättre hela tiden... resan tar inte slut... livet fortsätter att vara... fantastiskt.
.
Fler och fler av mina masker faller bort... jag är mer mig själv nu än någonsin.
.
En sak som jag tänkte på igår var när en av mina vänner sa att jag blivit en smula mer mänsklig det sista året var att det är ett resultat av att arbeta med mig själv... att det är en befrielse att inte alltid behöva gömma mig bakom en mask utan bara kunna slappna av och vara mig själv... lite då och då... för så är det ju... Rom byggdes inte på en dag och tid tar tid... men en sak kan jag säga... och det är att ett drogfritt liv är ett liv värt att leva.
 
 
 

Avtändning...

... från nikotinet.
.
Tror ju knappt att det är sant... men helt klart så reagerar min kropp och jag upplever just nu en avtändning från nikotinet... det är i alla fall vad jag tror när jag vaknar till på natten badande i svett... nu är det ju inte hela världen och jag har fortfarande överlevt trots några riktigt ordentliga röksug... då jag kastat lystna blickar på brinnande cigaretter... men, men... i det stora hela så tycker jag nog att det går över förväntan med mitt "sluta röka" projekt... det är liksom inte hela världen och mina röksug försvinner i stort sett lika snabbt som de kommer över mig... vilket är bra för mig att veta... för när jag betraktar och känner på ett av mina röksug så slås jag över med vilken styrka de "anfaller"... både fysiskt och psykiskt... och då mest psykiskt.
.
Tänk att den här lilla giftpinnen har förmågan att påverka mig så mycket som den gör... fortfarande.
.
Annars så är jag just nu på väg till stan för att föreläsa... det är nog ingen vild chansning att tro att jag kommer att nämna lite om det här med att "sluta röka"... att det egentligen inte är så himla svårt om jag bara inte krånglar till det... och jag gör det enkelt... inget snus... inga plåster eller tuggummi... ingen E-cigg... jag plockar helt enkelt bara bort nikotinet... och struntar i att tända nästa cigg hur röksugen jag än är... funkar skitbra för mig.
.
Just nu har jag varit rökfri i två dagar, 7 timmar och 1 minut.
 

Dag 2...

... utan cigg.
.
Att plocka bort nikotinet gick betydligt lättare än vad jag hade vågat drömma om... och jag förstår inte riktigt hur jag kunde skapa ett så stort problem av typ... ingenting... visst har jag fått några ordentliga körare när röksuget pockat på sin uppmärksamhet... men helt ärligt... större delen av dagen så tänkte jag inte så mycket på det... livet på livets villkor rullar liksom på ändå... och det finns andra saker som känns mer angeläget än att gå omkring och vara röksugen.
.
Denna gången så passade jag på att smula sönder de cigaretter som jag inte hann röka upp innan den 10 maj.
 
 

Röksugen igen...

... så klart.
.
Idag är det då min första rökfria dag... igen... och naturligtvis så är jag just nu mer röksugen än någonsin... min kropp protesterar högljutt... "bara en cigg till"... men jag har bestämt mig... som rökare är jag fruktansvärd och röker i stort sett precis hela tiden... en cigg blir för det mesta tre cigg på raken och jag förstår ju att jag inte har någon som helst kontroll på mitt rökande... snacka om allt eller inget... och efter "bara" två veckors rökande så er jag till min fasa att rökning även kostar pengar... att mitt konto blöder när jag röker.
.
Min förhoppningsvis sista cigg... den smakade... så där.
.
Det är en bra dag för att lägga ciggen på hyllan för idag så firar jag drogfri tid... och jag får nästan nypa mig i armen när jag tänker på att jag faktiskt har lyckats hålla mig drogfri i hela 16 år... vilket ju är helt fantastiskt... tänka sig... t.o.m. jag kunde bli drogfri... och lyckades jag med det så ska det säkert fixa sig med ciggen också... jag vet av erfarenhet att jag har tre dagar framför mig innan den fysiska abstinensen försvinner... sen handlar det ju mest om en mental resa... ja, ja... nu börjar vi om... 9 timmar och två minuter.
 
 

Sluta röka...

... i morgon.
.
Jag hör själv hur vansinnigt det låter... lite som i missbruket... ni vet... "sen"... jag "ska bara"..."i morgon"... att bli en rökfri rökare var relativt enkelt då det begav sig förra gången jag la cigaretterna på hyllan... då blev jag rökfri mer eller mindre av en slump... denna gången är det annorlunda... för nu har jag planerat hela äventyret genom att bestämma ett datum... och jag tyckte att den 10 maj  passade så himla bra eftersom det är samma dag som jag firar min första drogfria dag.
.
Sista morgonen med ciggen är det tänkt att bli... hua, hua...
.
Annars så tänker jag göra det så enkelt jag kan... ta fem minuter i taget till en början... det går ju alltid att vänta i några minuter innan jag tänder den där första... men jag skulle ljuga om jag inte sa att jag bävar en liten smula inför uppgiften... och det är därför som jag går ut offentligt med min tanke om att sluta röka... det stänger en hel del bakdörrar om jag inte håller det hemligt... så räkna med att det kommer att skrivas en hel del om min rökfrihet de närmaste dagarna... det är nämligen min taktik... att vara ärlig och skriva om äventyret här.
 

Kavaj...

... och jag,
.
Vi hänger med våra vänner på behandlingsenheterna i Halmstad, Kalmar, Karlskrona och Kristianstad i dagarna två... det är ett litet projekt där brukorganisationerna och behandlingsenheten i Halmstad får presentera sig och berätta lite om våra verksamheter och hur vi samarbetar... ett mycket lovärt projekt som visar på vinsterna av att använda sig av brukarorganisationer i missbruksvården... Igår så var vi på en rundvandring och besökte UAE (utrednings och akutenheten) de två länkorganisationerna och VågaVa... det hela avslutades med en middag på Svea och det var där som jag och min kollega tog ett beslut om att klä upp oss i kavaj och slips... ett mycket intressant och minst sagt roligt beslut... och tro mig när jag säger att vi gjorde succé.
.
Det kändes bara så himla rätt att klä upp sig till en middag... och jag var mycket nöjd med resultatet.
.
Det kändes bara så rätt att klä upp sig för en gångs skull... och jag bara längtar efter att få använda mig av min kavaj igen... för jag kände mig faktiskt riktigt bekväm i min nya kläder... vem kunde tro det för några år sedan... det är skönt att känna hur jag förändras... eller ska vi säga... utvecklas... jag vill kalla det för vuxenpoäng. 
 

Att representera...

VågaVa.
.
Vi var ute och letade efter en lokal igår... och efter att ha besökt hyresvärdar så slås jag över hur enkelt det är att reprensentera VågaVa... visst har jag fortfarande en hel del att lära över hur man presenterar vår verksamhet på bästa sätt... men... och det är väl ändå det viktigaste av allt... jag har verkligen någonting helt unikt att presentera... VågaVa har vuxit till någonting helt fantastiskt och det känns som en ära att få vara denna fina organisations repensentant... jag är mycket stolt över vad vi tillsammans lyckats åstakomma.
.
VågaVa har blivit en både vacker och värdefull förening.
.
Vi sitter nere i vår väldigt trånga källare i Halmstad... har våra morgonmöte och en viss struktur... en salig blandning av människor... och när jag hör Arbetsförmedlingens repensentant säga att han känner sig välkommen och att han slås av den kärleksfulla och välkommnande atmosfären så förstår jag vilket kanonjobb vi gör... att vi räddar livet på varandra har jag redan förstått... men ibland så blir man lite "hemmablind" och tar den kärleksfulla stämmningen för givet... då är det skönt att få lite input från en tillfällig besökare... som bara bekräftar att jag har på fötterna när jag är ute och repensenterar vår helt fantastiska förening... det är inte jag som är VågaVa... VågaVa är vad VI tillsammans gör det till... och VI gör ett grymt bra jobb.
 

Lokal...

... sökes.
.
Vi söker med ljus och lyckta efter en ny lokal till Vågava i Halmstad... helst skulle vi vilja ha en stor lokal centralt med möjlighet att kombinera ett boende med vår övriga verksamhet... boendet vill vi ha av två anledningar... dels för att finansiera den större lokal vi är i ett akut behov av... lokalen på timmermansgatan är minst sagt trång... dels för att nå vårt mål att tillsammans med soc, kunna erbjuda en missbrukare hela vårdkedjan till ett väl fungerande liv... du ska kunna komma direkt från gatan och få den hjälp du behöver från första dagen... boende... vård... sysselsättning... och inte minst en gemenskap bestående av andra drogfria människor som har funnit ett nytt sätt att leva... med rätt lokaler i Halmstad och ett tätt samarbete med de sociala myndigheterna så skulle vi på VågaVa kunna erbjuda den hjälpen.
.
Det måste finnas ett allternativ...
.
Vi på VågaVa räddar livet på varandra och vi vill inget hellre än att ge bort det vi själva fått... och är det verkligen för mycket begärt av oss när vi ber Halmstads kommun om hjälp till självhjälp i form av nya lokaler som kan anpassas till vår verksamhet... vinsten räknat i reda pengar är gigantisk om man skulle räkna på vad en aktiv missbrukare kostar samhället... men mest av allt så vill vi ge de missbrukare som tröttnat en chans att få ett värdigt liv... den mänskliga vinsten är obetalbar inte bara för missbrukaren utan även för alla som finns runt omkring... och som bonus och grädde på moset så har vi även möjlighet att finnas där som stöd för alla dessa personer... för vi på VågaVa ser till hela familjen när vi pratar om missbruk... beroende är ju fakltiskt en familjesjukdom.
.
Men vi behöver hjälp att hitta lokalerna för att kunna utföra detta mirakel... för varje missbrukare som väljer att leva ett drogfritt liv är ett mirakel... tänk er själva... du ska kunna komma till oss med ingenting... få möjligheten att kunna lära dig att leva på livets villkor och bli en produktiv samhällsmedborgare... kort sagt... få ett fantastiskt liv värt att leva... med rätt lokaler kan vi erbjuda detta... och det behöver inte kosta så himla mycket heller... låter det intressant?
 
 

Att be om hjälp...

... är bra.
.
Den stora eken hade under många år hotat vårt hus... och för några år sedan så brakade det till ordentligt när en gigantisk gren brakade ner på baksidan... då hade vi tur eftersom den "bara" snuddade vid huset och skadade en liten bit av taket... ingen katastrof men tillräckligt för att man skulle förstå att den stora eken var ett hot att räkna med... och länge hade vi gått och funderat över hur den skulle kunna tas bort... en sak var från början helt självklar... och det var att jag inte klarade av att göra det själv... så jag var tvungen att be om hjälp... och det tog ett tag innan vi fick hit ett riktigt proffs... som skickligt och med hjälp av sin traktor till slut kunde dra omkull den stora eken utan att skada vårt hus... ett ganska avanserat uppdrag eftersom trädet lutade mot huset med all sin vikt... och det var ett minst sagt tungt träd.
.
Det var en avancerad fällning av den stora eken som utfördes av ett avancerat proffs.
.
Jag är tacksam över att jag lite då och då har lärt mig be om hjälp... vilket inte är så självklart som det borde vara när det gäller mig... detta trots att jag vet hur bra det är... dels så slipper jag göra saker som jag inte är så bra på eller im värsta fall inte klarar av... dels så låter jag någon annan veta att jag uppskattar och behöver deras kunskaper... vilket oftast (typ alltid) får den personen att må bra... för så är det ju... ber någon mig om hjälp så känner jag mig uppskattad och får känna mig lite betydelsefull.
 
 

En sen...

Kvällsblogg.
.
Idag så kom trädfällarproffsen på besök... Med traktor och massor av motorsågar... Den STORA eken som växt lutad mot huset och närmast varit en omöjlig uppgift att få bort fick se sina dagar räknade... 
.
Det var inte jag som fällde eken... Utan ett riktigt proffs.


Politik...

... vid köksbordet.
.
Politik är ett känsligt ämne... och rätt intressant... jag personligen vill gärna vara med och påverka min egen situation... men helt ärligt... jag blir mest bara trött efter ett tag... glömmer bort den enkla sanningen där jag alltid kan komma tillbaka till att mitt sätt inte alltid är rätt sätt utan bara mitt sätt... missförstå mig rätt... jag gillar olika åsikter av den enkla anledningen att det ger mig ett helt smörgåsbord av mångfald... men... jag fastnar tyvärr alltför ofta i mina egna åsikter och blir efter ett tag mest intresserad av att "vinna" diskussionen och istället för att låta mitt förstånd berikas med nya friska idéer... känslorna tar över och jag blir mest bara enkelspårig och låst vid mina egna åsikter.
.
Politik har en underlig förmåga att få mig att fasta i mina egna åsikter.
.
När jag får lite distans till en diskussion så brukar däremot poletterna trilla ner... tid tar tid och jag behöver låta mina känslor svalna innan jag har förmågan att förstå samanhang... då kan jag se tillbaka på samtalet och många gånger blir resultatet att jag själv har ändrat min egen åsikt totalt... den som kändes så benfast bara för en liten stund sedan... och paradoxalt nog är det då jag förstår hur viktigt det egentligen var att diskutera ditten och datten... jag växer som människa när jag öppnar mitt sinne för lite nya idéer.
 
 
 
 

Dramatiken...

... var fullständig.
.
Det fälldes träd i Brännebassalt igår igen... en nya motorsågen invigdes i ett klang och jubel drama... träd föll till höger och vänster och spänningen var olidlig... bilar flyttades efter att nästan hamnat i skottlinjen... huset klarade sig precis när ett träd trillade åt "fel" håll... men mest spännande var det när vi fick binda ett rep runt ett träd som inte ville göra riktigt som jag ville... och efter stor dramatik så lyckades vi med gemensamma krafter få ner trädet åt rätt håll utan att någon skadade sig... motorsågen som hade kilat fast sig i trädet klarade sig också utan skador.
.
Att såga ner träd är minsann ett riktigt hantverk... och inte så himla enkelt som det ser ut.
.
En sak har jag lärt mig efter gårdagen... det är att det minsann inte alltid är så lätt att fälla träd... det är mycket att tänka på så att fällningen sker säkert och att träden trillar åt rätt håll... och jag ska villigt erkänna att jag inte är hälften så bra på det som jag trodde att jag var... hade jag inte fått hjälp igår så vet jag inte hur det hade slutat... så illa var det faktiskt... 
 

Snart rökfri...

... igen.
.
Jag har tagit ett beslut om att bli en rökfri rökare igen... sen... imorgon... jag ska bara röka upp de sista ciggen... och ja...  jag hör hur själv hur vansinnigt det låter... och att ett beslut inte betyder någonting om det inte följs upp av en aktiv handling... visst borde jag kanske börja denna dagen med att strunta i att tända den där första ciggen... men så blir det inte... denna gången så ska jag testa med att krångla till det en liten smula genom att vänta ett litet tag till... och passa på att njuta riktigt ordentligt av de sista ciggen.
.
Det är nästan tragiskt att de här små giftpinnarna kan ha så himla stor makt över mig.
.
Annars så är jag mest förvånad över vilken makt ciggen har över mig... kontrollen är för länge sedan helt borta... det enda jag känner när jag röker är mersmak... jag blir aldrig nöjd... vill bara ha mer och mer och mer och mer... satt utanför VågaVas lokal igår och kedjerökte cigg efter cigg utan att kunna få nog... att jag mår lite illa och får ont i magen av alla ciggen stoppar mig inte... att jag känner hur det rasslar i halsen spelar ingen roll... jag kan inte annat än att skaka på huvudet och erkänna min egen maktlöshet... och... passa på att njuta av ännu en cigg... att slå på mig själv hjälper ju inte... nä... jag är mest förundrad över hur knas jag egentligen är på nikotinet.