Land och rike...

... runt.
.
Idag så bär det iväg till Västervik för en föreläsning... det blir en sen historia idag eftersom detta är ett kvällsgig och en bra bit att köra... men jag hinner fortfarande med att jobba några timmar i Halmstad innan jag är tvungen att åka till andra sidan av vårt avlånga land... det blir en hel del mil i bilen för mig i detta jobbet... det är föreläsningar och möten både här och där mest hela tiden vilket går ut lite över mitt jobb i Halmstad... ibland så önskar jag att jag kunde vara lite mer på plats på mitt kontor... och lite färre timmar i min bil... men nu är det som det är och det är bara att gilla läget... samtidigt som det ju är skoj att få träffa nya mer eller mindre intressanta människor på mina resor.
.
Jag träffar många vackra och värdefulla människor lite här och där.
 

Tillsammans...

... gör vi det omöjliga möjligt.
.
Det finns ett utbrett missbruk av droger i vårt land... som drabbar ett väldigt stort antal människor på ett eller annat sätt... inte bara de som hamnar i ett eget missbruk som jag ser det utan även alla som står runt omkring en missbrukare och känner sig maktlösa eftersom droger är en så stark och destruktiv kraft... vi lever (förhoppningsvis) i ett samhälle som naturligtvis vill våra medborgares bästa... men utan den enskilde medborgarens egna vilja till förändring står vi oss slätt... det verkar helt enkelt vara i stort sett omöjligt att få en missbrukare att sluta missbruka om han eller hon inte själv vill.
.
På VågaVa skapar vi ett samanhang där vi tillsammans kan ge varandra hopp om att en förändring trots allt är möjlig... genom våra egna erfarenheter visar vi varandra att det finns en väg ut ur missbruket... att det inte finns några hopplösa fall... att vi alla har en plats i det samhället som vi tror vill sina medborgares bästa... och vi gör det enkelt... för vi gör det tillsammans.
.
Det är inte längre jag ensam mot världen... utan vi tillsammans.
 

Drogfri...

... ännu en dag.
.
Jag har valt att leva drogfri för att det gör mitt liv hanterbart... de första åren kunde jag inte ens drömma om vart detta val skulle leda mig... det är ju inte så att allt blir en dans på rosor bara för man inte petar i sig några droger... och helt ärligt så hade jag heller ingen aning om hur mycket skada drogerna orsakade i mitt liv när jag valde bort dem... jag trodde nog att ohanterligheten i mitt liv som aktiv missbrukare berodde på helt andra saker... mest otur och missförstånd... att det var mitt missbruk som orsakade de flesta av mina konsekvenser kunde jag helt enkelt inte se... och jag är också förvånad över hur en så "enkel" grej som att lägga av med drogerna kunde ge mig så mycket livskvalitét... allt, precis allt har blivit bättre än vad jag någonsin vågat drömma om... och då snackar jag inte så mycket om det materiella utan mest om den inre förvandlingen som skett... att utan droger i kroppen kunna se mig själv i spegeln och tycka om vad jag ser betyder mycket för mig... att känna att jag är okej med både brister och tillgångar... och sist men inte minst... äntligen kunna känna mig som en del av allt runt omkring mig.
.
Det är en underbar känsla att kunna trivas i sin egen kropp.
 

Bastupremiär...

... i Brännebassalt.
.
Tålamod är väl inte riktigt min starkaste sida... efter att ha väntat i nästan 35 år på att kunna ta ett bastubad i Brännebassalt så var det då äntligen dax igår kväll... visserligen så är inte bastun helt klar än eftersom jag fortfarande inte byggt några bänkar att sitta på... men jag kunde inte hålla mig utan slog på aggregatet satte in en liten pall och invigde min gamla dröm... äntligen kunde jag då njuta av värmen och svettas lite grann utan att röra mig alltför mycket... visst är livet som drogfri inte alltid en dans på rosor men en sak är ställt utom allt tvivel... drömmarna som bara stannade vid drömmar i mitt liv som aktiv missbrukare går numera i uppfyllelse... livet på livets villkor lär mig tålamodet att vänta på miraklen som kommer när jag bara struntar i att peta i mig den där första drogen.
.
Efter 35 år så var det då äntligen dax att inviga min alldeles egna bastu i vårt egna hem. 
 

Drömmar...

... blir sanna.
.
Ibland så tar det lite tid... men så plötsligt händer det... drömmar blir verklighet... som igår efter flera timmars skruvande och kopplande (jag höll på att bli galen) så kunde jag då äntligen starta den... bastun som jag drömt om att ha i huset sedan jag flyttade in här för 35 år sedan.
.
Så länge jag håller mig drogfri så kommer mina drömmar att bli sanna... och mer kommer att visa sig.
 

Brukarinflytande...

... låter ju fint.
.
Om en liten stund så ska jag stå framför soc. i Halmstad och berätta någonting om brukarinflytande... och det har jag sett fram emot ett tag nu... vad jag kommer att säga står skrivet i stjärnorna men jag vet så pass mycket att det kommer att handla om tid... för är det någonting som vi på VågaVa kan hjälpa myndigheterna med så är det just tid... tid att tänka efter före... tid att lyssna... tid att finnas där när man som mest behöver det... att jobba med människor tar tid... jag är tacksam över att det fanns någon som gav mig den tid som jag behövde när jag valde att förändra mitt liv... jag hade personligen väldigt svårt att passa några tider på den tiden... jag hade väl inte riktigt tid för det... tiden räckte inte riktigt till för att jag skulle kunna hinna med och fixa allt det där vad det nu var för någonting... på VågaVa har vi tid för dig... när du har tid.
.
På VågaVa har vi tiden du behöver för att ordna upp röran i ditt liv.
 

Allt..

... har sin tid.
.
 

Saker och ting...

... börjar falla på plats.
.
Nu börjar det lika någonting... den enda smolken i bägaren infann sig när jag skulle lyfta på vår gamla diskbänk och upptäckte att den var två cm för bred... men så är det ju när man blandar gammalt och nytt... allting blir inte riktigt som man räknat med... jakten på en lösning på detta lilla problem startar idag... det lutar tyvärr åt att vi blir tvugna att köpa en ny diskbänk... men det ska också bli spännande att hämta den första av våra bänkskivor om någon timme... jag undrar lite om jag orkar lyfta den på plats själv... det är en riktigt tung pjäs som ska placeras på vår köksö... men å andra sidan lyckades vi ju flytta ner tvättmaskinen som väger precis hur mycket som helst till vår nya tvättstuga igår... och snacka om vilken belöning det var att kunna tvätta här hemma igen.
.
Det ska bli spännande att lägga på den nya bänkskivan på vår köksö idag.
 

Talardag...

... eller renovering?
.
Ambivalent är mitt mellannamn mellan varven... jag kan ha fruktansvärt för att bestämma mig för både det ena eller andra... fisk eller falukorv spelar kanske inte så stor roll egentligen... jag kan njuta av båda delarna... det är valet som jag har problem med... och tro mig när jag säger att jag lider innan jag bestämt mig... idag så hamnade jag där igen... en sida i mig vill gärna fortsätta med att montera ihop vårt nya kök... samtidigt som jag hade tyckt att det var skoj att träffa lite vänner på talardagen i Halmstad... nu kommer det väl att bli lite av varje... men det stör mig en liten smula att jag har så svårt att bestämma mig vad som jag vill prioritera... det blir liksom varken hackat eller malet när jag ska göra flera saker samtidigt.
.
NU börjar jag få grejerna i det nya köket på plats... 
 

Sakta...

... sakta, går det framåt.
.
"Långsamt kommer man längst" är ett bekant uttryck... och visst stämmer det... det är med glädje jag ställer mig i vår nya dusch efter att ha monterat ännu ett köksskåp och reflekterar över att vår undervåning börjar ta form... drömmer om att inom en snar framtid kunna sätta mig i bastun och njuta av värmen... sakta, sakta börjar vi då äntligen att flytta ner igen... ett fungerande badrum och bara golvet kvar att lägga i vårt sovrum innan vi kan flytta ner sängen... och snart så ska vi även ha ett fungerande kök... bitarna börjar falla på plats och det känns... skönt.
.
Bitarna börjar falla på plats... jag känner ett stort hopp.
 

Hemma...

... igen.
.
Efter en minst sagt givande MI-utbildning så är jag då hemma igen... det har varit skönt och vad jag tror väldigt välbehövligt med en liten paus från vår renovering i några dagar... fylld med nya kunskaper och laddad för att fortsätta montera upp resten av tvättstugan och köket... nu har vi kopplat vattnet och har ett fungerande badrum vilket känns som att ett stort delmål är i land... premiärduschen var underbar och gav krafter till att fortsätta arbetet med att få igång en fungerande undervåning... bara tanken på att kunna sätta mig i bastun fyller mig med välbehag.
.
Nu kör vi på och satsar mot nästa delmål efter det nya badrummet... ett fungerande kök.
 

Facebook...

... och verkligheten.
.
Jag är inne på FB några gånger varje dag... och det kan väl vara en liten trivsam sysselsättning när jag inte har något annat för mig... men... för det finns ett litet men om ni frågar mig... i stort sett dagligen stöter jag på människor som relaterar till någonting de läst på FB... och tro mig när jag säger att det är inte alltid så himla positiva reflektioner som jag får höra... visst är skvaller någonting som vi människor sysslar med lite till mans i vilket fall som helst... men FB kan jag ibland uppleva som en aning gränslöst... det är lätt att sitta bakom en skärm och ha åsikter om ditten och datten... och jag träffar ofta på människor som blir upprörda av någonting som skrivs på FB... tyvärr händer det också att jag träffar på personer som tagit väldigt illa vid sig och mår skit av någonting de läst... min inställning till FB är att det inte riktigt är samma sak som verkligheten... i den verklighet som jag lever i så tar människor lite mer hänsyn till varandra... när vi pratar med varandra istället för om varandra beter vi oss helt enkelt lite mer civiliserat än på FB... det är nog så enkelt att det är lättare att snacka skit om någon när vi inte står framför den vi snackar skit om... det kanske är så enkelt att vi är tvungna att tänka efter en gång till när vi uttrycker vår åsikt i verkligheten... och ibland så kan det nog vara bra att tänka efter... före.
.
Tänk efter... före.
 
 

FUN...

... är skoj.
.
Så var jag då tillbaka på en FUN-utbildning... och jag märkte ganska snabbt hur mycket jag gillar dessa dagar för även om detta är en MI-utbildning så görs den ju på samma sätt som våra övriga utbildningar på FUN... vi går in i en grupp och jobbar på samma sätt som jag är van vid sen tidigare... och jag tycker om det sättet att arbeta.
.
Att få sitta i en grupp och lära mig nya saker är bra för min egen utveckling som adiktolog.
 

Utbildning...

... MI.
.
Jaha, så vaknade vi då upp i Åkersberga där vi ska få en utbildning i MI... det blev ganska sent innan vi kom fram igår kväll... det drogs ju in vatten i vårt hus och dra på trissor... jag premiärduschade i vårt nya badrum... en milstolpe i renoveringen... men nu ska vi vara borta i dagarna tre... och vad detta handlar om vet jag inte riktigt än... det blir väl vad det blir... och det brukar ju bli bra.
.
Vi har vatten i vårt badrum... tjoho.
 

Det är mycket som ska stämma...

... när man drar rör.
.
Hade inte jag haft vänner som kan det här med rördragning så hade jag stått mig slätt... det verkar ju finnas precis hur många varianter som helst... och att få ihop grejerna så att allt passar en hel vetenskap... gårdagen satt jag många timmar i min bil eftersom jag var tvungen att åka till badrumsaffären och fixa med grejer så att de kunde instaleras... men tack vare min tålmodige vän så hyser jag stort hopp om att allt kommer att fungera lite senare idag... visserligen så känner jag mig en liten aning tafatt när jag inte riktigt alltid förstår vad det är han sysslar med... tur att jag har 100% tillit... en gudagåva när man inte kan själv.
.
Saker och ting börjar komma på plats nu... nu ska vi bara få det att funka.
 

Idag så ska det dras...

... in vatten.
.
Jo, så är tanken... och det är ingenting som jag klarar själv... men jag är en väldigt lyckligt lottad kille och nu väntar jag på min fina vän Leffe som ska hjälpa mig att få till ett fungerande vattensystem i huset... och jag förstår att det är rätt mycket som ska passa in för att få det hela att fungera... det är ju en hel del som ska trixas ihop för att kunna ta sig en dusch eller bad... helst med varmt vatten.
.
Grejerna är på plats... nu ska vi "bara" få det att fungera.
 

Utbildningar...

... kan vara bra att ha.
.
Nu blir det en liten tid av utbildningar i mitt liv... med start idag... vi börjar med två dagars basutbildning i Varberg där vi kommer att uppdateras på lite riktlinjer inom missbruksvården i Sverige tillsammans med lite olika myndigheter i Halland... och på söndag bär det iväg till Stockholm för en MI-utbildning och en liten uppdatering på min adiktologutbildning... så renoveringen av av huset kommer att gå lite på sparlåga i några dagar... och det är väl någon mening med det... visserligen så ska vi med lite hjälp göra ett försök att få igång det nya vattensystemet på lördag men annars så är det skolbänken som gäller en vecka framåt... och... ja... utbildningar kan ju vara bra att ha... alltid lär man sig något.
.
Den bästa utbildningen jag fått i mitt liv är trots allt att jag lärt mig leva drogfritt en massa år.
 

Dubbelarbetet...

... fortsätter.
.
När jag kommer hem från mitt jobb på eftermiddagen så tar jag på mig mina snickarkläder... det blir några timmars renovering och fixande med huset... men snart... mycket snart så kommer det att ändras... då kan jag istället ta ett bastubad och chilla lite i vårt nya kök... det ser jag fram emot.
.
Snart... mycket snart så flyttar vi in på vår undervåning.
 

Det blir bättre...

... än vi vågat drömma om.
.
Igår så fick vi monterat in högskåpen på vårt nya kök... och dra på trissor... det blev t.o.m. bättre än vad vi vågat drömma om... det var inte utan att vi somnade med ett stort leende på läpparna efter vårt sena kvällsarbete... känslan av att jag fortfarande besitter viss kompetens när det gäller att få ett kök på plats kan kanske till viss del bero på att jag hade bra material att jobba med... Lidhultsköket är förvisso tungt... men ack vilken bra kvallitét det är på grejerna... värt vartenda öre än så länge.
.
Vi är bara så himla nöjda med vårt val av köksskåp... nu är det bara resten kvar att sätta på plats.
 

Det drar ihop sig...

... här hemma i Brännebassalt.
.
Nu har vi inte så himla mycket kvar på vår renovering... eller... nja... rättare sagt så är det väl nu som det riktigt roliga arbetet börjar... allt kakel och klinker är på plats... tak, väggar och fönster är färdigmålade... skåpen till tvättstugan och köket ska sättas på plats... ett bastuaggregat och bänkar att sitta på ska instaleras... och i helgen som kommer är planen att koppla ihop ett fungerande vattensystem så att vi kan bada och ducha i vårt nya badrum... sen ska vi koppla ihop den sista elen och sätta spis, ugn, mickro och diskmaskin på plats... och när allt detta är gjort... ja då läggar vi in det nya golvet och sätter upp alla lister och dörrfoder... sen... flyttar vi ner och njuter av vår nya nedervåning... med ett bastubad och en god hemlagad middag. 
.
Det ska bli skönt att sätta sig i bastun och njuta... 
 

Det man inte har i huvudet...

... får man ha i benen.
.
Det fattades en bit hörnskydd när vi blev tvugna att skala bort lite gipsvägg (en halv cm för trångt) för att få plats med de höga köksskåpen... och eftersom det nu ska spacklas och målas om så tar det ju lite tid innan vi kan få in kylskåpet och det sista lilla överskåpet... och det kan ju upplevas som en liten gnutta frustrerande... allra helst eftersom det nu fattades 50 cm hörnskydd som ska spacklas in i väggen... jag drog omedelbart iväg till K-rauta för att köpa den lilla bit som fattades... väl där kompleterade jag med lite andra smågrejer vi behövde... åkte hem och upptäckte att jag glömt hörnskyddet i affären... klockan var mycket och jag hann inte tillbaka innan stängningsdax... så nu bär det iväg till samma affär för att hänga på låset när de öppnar... har man inte huvudet med sig så får benen lida... 
.
Annars så är vi himla nöjda med hur vårt nya kök kommer att se ut...
 

Helt plötsligt...

... så händer det.
.
Hade lite svårt att somna igår... gick upp och rökte mig en cigarett och tog en liten promenad ner på vår undervåning... den är ju helt fylld av massor av paket just nu eftersom köket levererades igår... och då såg jag det... bakom röran av alla dessa skåp och grejer så kunde jag se det färdiga resultatet... vi är fan snart klara... och jag log med hela mitt hjärta... det var nästan så att jag ville ta på mig arbetskläderna mitt i natten och fortsätta montera grejer... det har varit en längre resa fram till detta ögonblick än vad jag kunnat föreställa mig... men fan... det är nu det händer... ett helt nytt hus känns det som.
.
Nu ska snart allt ställas på plats... 
 

Att ta risker...

... kan vara bra.
.
Igår var jag nere i Lund och föreläste... på engelska... och jag skulle ljuga om jag inte erkände att jag var rätt nervös när jag ställde mig framför min publik... jag anser mig väl inte vara någon fantom på engalska direkt... men som vanligt hade jag inte så himla mycket att vara rädd för... med lite hjälp av publiken med några få ord lite här och där så tycker jag att jag lyckades nå fram med mitt budskap... och jag är glad över att jag vågade ta risken eftersom min föreläsning trots allt är internationell... beroendet är inget svenskt fenomen.
.
Jag är lyckligt lottad som får föreläsa för människor som tycker om att lyssna på mig.
 

En spännande vecka...

... väntar på mig.
.
Måste erkänna att jag är lite nervös inför morgondagens föreläsning i Lund... denna gången ska jag nämligen föreläsa på ett annat språk än mitt modersmål... visst brukar jag kunna göra mig förstådd på engelska när jag är ute och reser och det är inte första gången jag föreläser på engelska... för några år sedan så var jag faktiskt i Indien och föreläste på ett behandlingshem där... och visst... jag gillar utmaningen... budskapet jag har är ju trots allt internationellt.
.
Vidare så kommer vårt nya kök att levereras på torsdag... och en ny luftvärmeväxlare på onsdag... det är inte utan att det känns väldigt spännande nu när vår renovering närmar sig finalen... visserligen så är det fortfarande rätt mycket kvar att göra innan vi är klara... men det färdiga resultatet närmar sig med stormsteg... snart så flyttar vi in på vår undervåning... spännande.
.
Utmaningar är spännande tycker jag... 
 

Gammal skit...

... kan ju vara "bra att ha".
.
Är det någonting jag har väldigt svårt för så är det att slänga gammal skit som jag samlat på mig... nu är jag på väg upp på vinden för att kolla om det finns någonting som jag aldrig någonsin kommer att behöva där... och jag får nästan ångest bara jag tänker på det... vad det beror på kvittar egentligen... "bra att ha" är någonting som jag alltid har burit med mig... jag har en förmåga att hitta använingsområden till det mesta... ibland är detta en mycket bra egenskap men för det mesta (får jag väl motvilligt erkänna) innebär det att jag samlar på mig allt mellan himmel och jord... och har väldigt svårt för att slänga det.
.
Det finns en hel del grejer som kan vara "bra att ha" i vårt hem... 
 

Mansmöte...

... kan ju vara bra.
.
Egentligen så vill väl jag inte göra så stor skillnad på män och kvinnor... vi är ju alla människor tycker jag och personligen vill väl jag vara en snubbe som focuserar på likheter istället för skillnader... men visst... killar är killar och tjejer är tjejer och då kan det kanske finns ett behov av att dela upp något enstaka möte... för hur jag än ser på det så vet jag ju av egen erfarenhet att våra mansmöte brukar bli riktigt bra... kanske t.o.m. lite närmare våra egna känslor inte minst när det gäller relationer till det andra könet.
.
Det är vackert när män i grupp delar med sig ärligt av sina känslor och tankar.