ॐ...

... har jag hängande i mitt halsband...
 

... som ett smycke.

Jag får ofta frågan om vad den symbolen betyder... och jag brukar ge svaret som min Indiske yogalärare gav till mig... mest för att jag tycker att han beskrev det så vackert... att det symboliserar... regnbågen i ljud... alla ljud som finns.

Jag vet inte riktigt varför jag snöade in då mycket på just denna symbol... men den har faktiskt hängt med mig ett bra tag... jag har väl alltid gillat symboler och varit intresserad av dem... har målat en och annan tröja med lite olika symboler... oftast väldigt gamla symboler som överlevt i flera tusen år... det är något speciellt med dem tycker jag.

Smycket som jag har hängande i mitt halsband köpte jag i Indien förra året... och eftersom så många frågar mig om vad det betyder så tog jag mig faktiskt tid idag att ta reda på det... och då hittade jag en text som jag klistrar in här på min blogg... det är ju inte jag som skrivit den men jag tycker att den förklarar rätt bra vad det är för symbol jag bär på... och för min egen del så gillar jag bara mitt smycke ännu mer efter att ha läst denna text...


Aum (Om)

Det kanske mest kända hinduiska tecknet i västvärlden är Aum eller om.

Aum (Om) 


Aum är den heligaste av alla stavelser inom hinduismen och Vedaböckerna (Upanishaderna) och symboliserar den hinduiska världssjälen eller universum. Aum är närvarande i allt och fungerar som ett verktyg för att hjälpa människor att komma i kontakt med världssjälen, brahman. Enligt hinduism uppkom hela kosmos av den vibration och resonans som följde på att Aum uttalades. I sin renaste form representerar Aum faktumet att allt är ett - Aum är summan och substansen av alla ord, det fundamentala ljudet som symboliserar ett absolut universum. Aum innehåller summan av alla ljud i alfabetet och är det gudomliga i form av ett ord. För hinduer är Aum en symbol för andlig fullkomlighet. Symbolen är också helig för buddhister.

Aum är sanskritalfabetets första bokstav och böner som bes påbörjas och avslutas med Aum. Aum uttalas ofta i mantra vid exempelvis meditation. Ett mantra är ett heligt ljud som man använder vid till exempel ritualer, yoga och meditation. Ljudet som uppstår när man upprepar mantrat är en väg att nå Gud och den mediterandes eget inre ljus. Aum uttalas dessutom vid till exempel böner, välsignelser eller när man läser heliga texter.

Aum består av tre ljud, A-U-M, och dessa tre spelar var för sig en viktig roll. A står för skapelse, U står för bevarande och M står för förstörelse eller upplösning. Dessa tre representerar tillsammans en form av treenighet i hinduismen - Brahma (skaparen), Vishnu (upprätthållaren) och Shiva (förstöraren/upplösaren). Detta är dock inte en treenighet i västerländsk betydelse utan alla tre gudar, Brahma, Vishnu och Shiva, är enskilda krafter som man kan dyrka var för sig. En del troende ser alla tre som en del av Brahman, världssjälen, men den folkliga hinduismen har många trogna Vishnu eller Shiva följeslagare. När man upprepar Aum i ett mantra vid till exempel meditation, har Aum en fjärde ton - en ton som inte kan förstås utan bara upplevas. När man upprepar Aum i ett mantra vid meditation står ljudet A för det vakna medvetandets nivå, där vi upplever omvärlden med våra sinnen, U står för drömmedvetandet, inre upplevelser och M står för djupsömnsnivån, fritt från begär och drömmar här upplevs ren lycka. Det fjärde ljudet är stillhet/tystnad och här upplevs inga yttre eller inre objekt. Det här fjärde ljudet kan inte förstås, bara upplevas. Upplevelsen av det fjärde ljudet är det man strävar efter när man t.ex. mediterar över Aum. När man når fram till stillheten hittar man sig själv, sin själ (atman) och kan på det sättet få kontakt med brahman - världssjälen.

Betydelsen av ett ord och treenighet (så som Aum och hinduismens så kallade "treenighet") finns också i betydligt yngre religioner, så som kristendomen. Aposteln Johannes skriver i Bibeln: "I Begynnelsen fanns Ordet och Ordet var med Gud, och Ordet var Gud."

Kommentarer :

#1: Hillevi

Min dotters pappa hade en tatuering med just det tecknet, jag har nog aldrig sett det någon annanstans, vad roligt att få reda på vad det betyder.

skriven
#2: peter

Kunskap är en gåva L... jag älskade själv att få läsa dessa rader och få en "klarare" innebörd av vad symbolen egentligen betyder...



(((kram)))

peter

skriven
#3: Jaakko

Hej peter!!



Går en meditationskurs, igår pratade vi lite om AUM Eller OM och idag fick jag en annan fin förklaring på det ordet.



Centret har en mycket liknade filosofi som 12 steg gemenskaperna har.. kolla under meditation...

http://web.comhem.se/bkstockholm/



Tyvär kommer jag inte och hälsar på under Go beach veckorna.. pengar är tyvär lite styrande just nu...

Kärlek...!!

skriven
#4: peter

Så synd att du inte kommer ner till oss på våra helt sagolika go beachveckor vi har detta år... helt overkligt hur bra vi har det här...



... häftigt att höra om din meditationskurs... och att vi hittar likheter tror jag beror på att vi snackar om andlighet... och möjligtvis på att vi lärt oss att titta efter likheter istället för skillnaderna L...



(((kram)))

peter

skriven
#5: jesper

grymt :)

Svar: :-)
peter

skriven

Kommentera inlägget här :