Kvalité...

... är bra.
.
Hörde i morse på radion om hur glödlampstillverkarna i början på 1900-talet kom överens om att göra lite sämre glödlampor... de första glödlamporna höll nämligen så bra kvalité att de inte behövde bytas ut under en livstid... och då snackar vi alltså om att en glödlampa höll lika länge som en människa lever... faktum är att det finns en glödlampa på en brandstation i Amerika (var annars?) som inte är bytt sedan början på förra seklet.
.
Eftersom vi lever i ett konsumtionsamhälle så funkar det inte med att tillverka prylar som håller... glödlampstillverkarna kom nämligen underfund med att de höll på att göra sig själva arbetslösa eftersom glödlamporna de sålde var för bra... och det funkar ju inte i ett konsumtionsamhälle... under depresionen på 30-talet så snackades det t.o.m. om att man skulle lämna in saker som höll för bra kvalitét eller åtminstone betala en avgift för att man inte konsumerade nya prylar... bara för att få igång industrin... och vi lever fortfarande i ett samhälle där vi ska konsumera oss ur alla kriser... nu för tiden så har man kommit på lite listigare taktiker för att vi ska byta ut det gamla mot någonting nytt.
.
Det är inte konstigt om man blir lite smittad och tror att man ska kunna handla sig lycklig i vårt konsumtionsamhälle.
.
Marknadskrafterna vill att vi ska handla mer... hela tiden... och uppfinningsrikedomen är stor för att få oss att handla mer... mig lurar man hur enkelt som helst... det räcker med att lägga in lite nya funktioner på en mobil så vill jag byta... eller en lite snabbare dator... annan färg på bilen... AC... ja vad som helst egentligen... för det ska jag erkänna för er... att jag gärna vill ha det "senaste"... varför det är så vet jag inte men jag misstänker att jag blir påverkad av reklamen runt omkring mig... vara sig jag vill det eller ej så är jag en pålitlig och väl fungerande del av vårt konsumtionsamhälle.
.
Vad jag tänker göra åt saken är att tänka på att handla kvalitétprylar... det blir nämligen billigare i längden... inte bara för mig själv utan även för miljön... det kanske kan låta lite dyrare att handla en T-shirt för 500 spänn än tre  billiga tröjor för 100 kronor... men säg att jag kan använda den dyra tröjan i 10 år (vilket är helt sant i detta fallet) så kommer den till slut att bli mycket billigare eftersom de billiga ändå tröjorna inte håller mer än 10 tvättar (i bästa fall)... och det innebär ju också att jag konsumerar lite mindre av våra sinande naturtillgångar plus att jag skräpar ner en smula mindre... konsumtionsamhället är nämligen inte bara dyrt för oss människor... det tar även kål på vår natur.

Kommentera inlägget här :