Samhällsproblem...

... och den lilla människan.
.
Satt och snöade lite på vägen till jobbet idag... tankarna flög iväg mellan öronen på mig och jag fastnade lite på det här med hur vårt samhälle ser ut... och vad som är samhällets ansvar och vilket som är den enskilde individens... att det liksom har blivit ganska lätt att skylla på en massa saker för att slippa ta sitt eget ansvar... missförstå mig inte nu... jag tycker fortfarande att vi tillsammans (samhället) har ett gemensamt ansvar att ta hand om varandra... jag tycker om att alla har råd att gå till doktorn... och jag vill leva i ett samhälle som är rättvist och där alla har samma möjligheter att förverkliga sig själva.
.
Det jag tänkte på är att jag under en herrans massa år skyllde mina egna tillkortakommande på yttre omständigheter... att det liksom var polisens fel att jag var kriminell... soc. fel att jag inte hade några pengar... skolans fel att jag hade dåliga betyg... bilbesiktningens fel att min bil fick körförbud... eller att det var någon annans fel att jag mådde skit... jag trodde nog faktiskt att de flesta av mina egna problem var samhällsproblem.
.
Vems är egentligen ansvaret för att den lilla apan får mat i magen?
.
Idag har jag lite funderingar på att göra mitt bästa för att äga min egen skit... det kommer jag kanske aldrig att lyckas med fullt ut men jag kan åtminstonde göra mitt bästa med att ta ansvar för min del av mina egna tillkortakommande... och jag är helt övertygad om att jag på det sättet kommer att uppleva en väldigt speciell känsla av det jag alltid velat ha... nämligen... FRIHET... samtidigt som jag känner mig som en lika viktig del av samhället som alla andra.

Kommentera inlägget här :