De flesta knarkare...

... vill faktiskt knarka.
.
Ni kanske blir lite förvånade nu när jag skriver här och påstår att de flesta knarkare inte vill sluta knarka... men jag står för det påståendet... detta gäller naturligtvis inte bara narkomaner utan till minst lika stor del (om inte större faktiskt) för alkolisterna... och kanske är det därför som det kan tyckas som om mediciner funkar... för utan att ha någon åsikt om t.ex. subotex och metadon så menar jag att det mest handlar om att ersätta en sak med något annat... precis som alla dessa nikotinprylar... 
.
... för 50 år sedan var det betydligt enklare att sluta röka... och då ska ni veta att det gjordes hur mycket reklam som helst för cigg överallt... det var "känt folk röker Kent" och massor av liknande grejer... att röka cigg var glamoröst och skitfräckt helt enkelt... ändå slutade några att röka... utan alla dessa hjälpmedel som finns idag... för det fanns inga avvänjningskurer, nikotintuggummi, plåster eller något annat av den uppsjö av hjälpmedel som finns idag... den industrin fanns helt enkelt inte... de som slutade röka fick helt enkelt göra på ett lite annorlunda sätt... en klassiker för oss som är lite äldre... nämligen strunta i att tända nästa cigg... och det funkade faktiskt lika bra då som nu... man blir rökfri om man inte röker... och faktiskt... man blir drogfri om man inte petar i sig några droger... svårare än så är det inte.
.
Hade alla narkomaner verkligen velat bli drogfria så hade de blivit det... och det är inte så svårt heller.
.
Vi har en konstig bild av att det skulle vara så himla svårt att bli drogfri... det är inte sant... det är busenkelt att bli drogfri... vilket tomte som helst kan sluta knarka i stort sett när som helst... det är bara att sluta peta i sig droger... problemet är att det är mycket svårare att förbli drogfri... för det handlar nämligen inte så mycket om själva drogerna... det handlar betydligt mer om våra känslor... det är inte så behagligt att vakna upp i den verklighet som man ägnat hela sitt liv åt att fly från... och inte ha en blekaste aning om hur man lever livet på livets villkor utan droger... då är det är mycket enklare att peta i sig något som får mig att må bra för stunden och skjuta verkligheten på framtiden.
.
Vi som knarkar gör det för att droger funkar... inte för att vi är dumma i huvudet... jag brukar förklara det för människor på detta enkla sätt... de flesta dricker ju sprit... och förstår vad jag menar när jag påstår att sprit kan ta bort rädsla... för om du är rädd och inte vill vara rädd längre så kan du dricka sprit för då försvinner rädslan... är du fortfarande rädd när du druckit sprit så är det bara att dricka lite till... jag garanterar dig att din rädsla kommer att försvinna... ett litet tag.
.
Att bli drogfri handlar om att leva på riktigt... livet på livets villkor... och det är ju inte alltid så jävla skoj... men jag kan också garantera er att det är värt besväret... att livet på riktigt faktiskt är... ja... helt jävla verkligt... och på riktigt... och om jag får säga det... helt underbart... och då ska ni veta att jag har att jämföra med.
 

Kommentarer :

#1: Susanne

Klockrent säger jag!! Du träffar huvudet på spiken verkligen.
Tycker du är helt underbar! Kram på dej/ Susanne

Svar: Tack för de fina orden... ja jag kan inte riktigt låta bli att reagera på varför saker och ting ska vara så jävla krångliga ;-).
kram
peter

skriven
#2: Klasse

Nja.. riktigt så enkelt är det väl kanske inte. Ditt resonemang liknar det som vanliga svenssons brukar köra med: "Det är väl bara att ta sig i kragen", "Det är väl bara att sluta" osv. För oss som varit fast i ett riktigt destruktivt beroende har det inte varit så himla lätt - långt därifrån.

När du väl skapat ett starkt beroende så blir det till en sjukdom. Det är alkoholen och drogerna som gör att du kan leva som "normalt folk". Och har du inte tillgång till alkohol och droger så finns alltid mediciner, benzo, SSRI som kan "upprätthålla" välmåendet under tiden, under "transportsträckan" till nästa sil eller nästa fylla.

Att bagatellisera en beroendesjukdom på det sätt du gör känns lite som ett hån mot alla oss som verkligen har velat sluta men inte kunnat.

Själv är jag nykter och drogfri idag, men det var en lång och mödosam väg dit kan jag tala om för dig. Vill du höra min historia kan jag gärna berätta den för dig, men kanske inte ska ta det här på din blogg.

Men naturligtvis är det LÄTTARE för en del människor att sluta än för andra. Vi är alla olika och det finns ingen "tumregel" som gäller för alla missbrukare - långt ifrån.

Svar: Nej då... jag menar verkligen inte på att det bara är att "ta sig i kragen"... och att det "bara" ärt att sluta... däremot så är jag VÄLDIGT medveten om att vi som vill sluta med drogerna är i minoritet... ja att vi i själva verket är väldigt få... kolla bara i din egen omgivning... hur många av de som du började knarka med är drogfria idag?Och ändå så är det ju förbluffande enkelt att bli drogfri... det är bara att strunta i att peta i sig några som helst droger... dricker du inte sprit blir du inte full... petar du inte i dig knark blir du inte påtänd... punkt slut... det är när du ska "dricka socialt"... och ta bort drogsug med hjälp av "mediciner" som du får VÄLDIGT stora problem att handskas med situationen.Det är ju när vi har plockat bort drogerna ur våra liv som våra problem börjar... eller hur?Du och jag har fler likheter än olikheter... jag använde också drogerna för att kunna fungera "normalt"... och jag har också vandrat en mödosam väg för att lära mig att levapå livets villkor utan att använda mig av några som helst sinnesförändrande droger... och visst har det varit både upp och ner på den resan... men... drogerna har inte varit mitt problem... inte någonsin... de var ju lösningen på mina problem... svårigheten med att förbli drogfri är att inte lösa mina problem på samma sätt som tidigare... d.v.s. peta i mig fler droger.Men jag håller INTE med dig om att det skulle vara svårare för vissa människor än andra... att bli drogfri är precis lika enkelt för ALLA... det är bara att strunta i att peta i sig något... SEN kanske vi väljer lite olika taktiker för att handskas med vårt problem... som enligt mig är vår beroendesjukdom.

kram
peter

skriven
#3: Fredrik lindorff

Du har såååå rätt. Det är inte så svårt när man vill, jag har haft uppehåll för andras skull men har velat röka mitt brass för jag gillar det. Nu är jag drogfri för MIN skull för att JAG vill vara det. Gillar din blogg min vän :-)

Svar: Du är grym... det är tillsammans vi skapar mirakel som oss själva... för en drogfri narkoman är faktiskt ett mirakel... jag gillar dig min vän.
kram
peter

skriven

Kommentera inlägget här :